Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistente neinductive pentru amplif

Postări Recomandate

Daca te referi la rezistenta aia a mea... e din sarma d-aia de resou. Iti dai seama ca e o alegere foarte proasta, dar na, daca nu am avut altceva...

P.S: Doaaaaaamne ce topic, de acum 10 ani cand eram noi tineri :d.

Mai stie cineva ceva de userul "EmyRulz" ? Vad ca nu a mai intrat de mult. Pacat. Era un baiat foarte inteligent. Am invatat multe de la el.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Rezistentele bobinate se fac cu sarma de nichelina, manganina, constantan sau kanthal, fiecare cu destinatii (si caracteristici) specifice.

Din cauza emisiilor de oxizi cancerigeni in cazul incalzirii puternice ("la rosu"), nu se mai folosesc demult rezistente de tip resou (deschise).

Link spre comentariu

Nu se mai folosesc deschise, acum sunt inchise in tuburi de sticla plus ca nu ajung (teoretic) la temperatura f ridicata.

Incriminate sunt cele de nichelina - cele mai folosite (pe vremuri) in resouri, radiatoare cu incandescenta, aeroterme si altele.

Iar daca sunt deschise, inseamna ca nu mai sunt din nichelina.

Stiu ca este putin off-topic dar daca are cineva ideea de a folosi R de resou pe care sa le duca "la rosu" e bine sa stie acest fapt. (Si eu am aflat relativ recent)

Link spre comentariu

Degajarea vaporilor se face la temperaturi f mari, de sute de grade, ce nu pot fi atinse vreodata in amplificatoare.

Chiar si in cazul descris mai sus, la 350-400gr cand se topea bobita de fludor incalzirea inceta. Iar la acea temp se ajungea f repede, fie la scurt pe iesire, fie la arderea finalilor. In mod normal "sarmele" alea puteau disipa lejer 10W, nici nu se incalzeau.

In plus, in anii 80 cand inca se foloseau R de nichelina libera in aer, nu se stia de efectul cancerigen. Cel putin noi in est nu stiam.

Link spre comentariu

Multe obiecte casnice si tehnice degaja substante potential cancerigene. Banalul chibrit degaja oxid de antimoniu. La încalzire peste 300°C trisulfitul de antimoniu (un semiconductor folosit în optoelectronica) din garniturile de frâna arde si degaja cantitati mari de oxid. Ganga rezultata în urma exploatarii minereurilor neferoase contine cantitati importante de trisulfit de amoniu (de acolo se si obtine). Si asta-i doar un exemplu.

Fumul dejajat e cu atât mai periculos, cu cât contine particule mai mici.

On topic, chiar daca-i aproape mort de batrânete: Pentru valori mici ale rezistentei (<100ohmi) se foloseste bobinajul Ayrton-Perry iar pentru valori mai mari, bobinaj dupa sistem Chaperon sau Wagner-Wertheimer.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Si mai on topic: intrebarea a fost pusa in ideea - cea mai probabila, a realizarii unor rezistente de sarcina artificiala pt probat amplificatoare.

Iar cea mai la indemana sarma este cea de nichelina, fie noua, fie sub forma unor rezistente de resou recuperate.

In unele cazuri, in special pe rezistente cunoscute a functiona "la rosu" probele se fac infierbantandu-le puternic.

De aceea am facut precizarea.

Pe vremuri nu se stia sau nu se tinea seama de asa ceva. Am avut (de fapt parintii mei au avut) si resou, si radiator cu incandescenta si un soi de "gratar electric", de fapt un resou care functiona intors pe dos si radia in jos spre o oala in care era un gratar (din Al) pe care se prajea friptura.

O gramada de surse de vapori cancerigeni indoor ...

Link spre comentariu

Terminati cu prostiile. N-o sa moara nimeni intoxicat de resou. Cu adevarat toxice sunt tigarile prizate zi de zi, timp de zeci de ani. La fel mancarea arsa, alcoolul in exces sau agresiunea virusurilor care in orase se raspandesc ceva de groaza si care duc de multe ori la inflamatii cronice greu de tratat. Despre lipsa miscarii nici nu mai amintesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări