Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu (simetrica) LM317 pana la 10A ?


marius2006

Postări Recomandate

Salutare! Unde pot gasi o schema cu un stabilizator LM317 care sa-mi suporte peste 4A pentru ca vreau sa-mi fac o sursa pentru casa (sa alimentez orice montaj). Am gasit eu ceva pe net dar nu-s sigur ca o sa functioneze. Uitati aici http://users.belgacom.net/hamradio/sche ... _on6mu.htm

Daca mai gasiti vreo schema si credeti ca esti ok postati aici link. Daca gasiti o schema si cu tensiune negativa si pozitiva stabilizata tot peste 4A intre 0 -30V adica +GND- ar fi si mai ok! Mi-am facut eu odata o sursa cu +GND- cu un 7812 si cu un 7912 si a mers destul de bine dar acum vreau sa reglez tensiunea de la 0 la 30V doar dintr-un potentiometru :) :freaza: Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • marius2006

    9

  • Depanatoru

    5

  • marik2500

    4

  • Dr.L

    3

Top autori în acest subiect

foloseste linistit schemele date acolo: cu mici modificari, sunt cele sugerate in datasheetul lui 317.daca vrei sursa simetrica, foloseste 317 (pozitiv) si 337 (negativ), si potentiometrul de reglare sa fie dublu...

Link spre comentariu

Am scos schema din datasheet. Si ma gandesc cum sa fac pentru tensiunea negativa sa-mi suporte amperaj mai mare de 4A si ce tranzistor sa folosesc. Pe partea pozitiva stiu ca merge cu 2N3055 chiar din linku ala. Puteti desena in poza asta care am atasato cum sa leg vreo 2 tranzistori de putere care nu-i cunosc :) pe partea negativa ?

Link spre comentariu

daca vrei sursa simetrica, poti constru doua surse identice, cu contidia sa fie alimentate fie din 2 transformatoare diferite, fie din 2 secundare diferite. in final legi + de la una cu - de la cealalta care formeaza punctul comun, GND. sau le poti lasa separate si ai 2 surse identice....

Link spre comentariu

Schema pe care o vrei modificata este proasta , uite sursa mea care functioneaza cu succes de multi ani . Pentru partea negativa se inverseaza toate diodele si condensatorii , si se foloseste un tranzistor NPN de putere ( bineinteles integratul se inlocuieste cu LM337 :smt047 ) .

Link spre comentariu

Pai daca le leg cum ai zis tu... ai fi o idee buna si ar merge, dar nu stiu daca ar aparea un conflict cand reglez tensiunea ambelor surse din potentiometrul dublu cand sunt legate in serie adica am + (-+ adica GND)-. Tu ce zici?

Link spre comentariu

Depanatoru' ... o intrebare am. Ce tranzistor pot folosi in locul la TIP2955. Merge 2N3055? Iar daca vreau mai mult de 3A cum fac? Mai pun inca un tranzistor exact cum este legat cel de acolo din schema? Pun diode de putere mai mare?De exemplu vreau 6A pe iesire. Ce modific prin schema?

Link spre comentariu

TIP2955 este PNP , deci nu poti folosi 2N3055 care este NPN . Merge pus orice tranzistor de putere PNP care corespunde ca parametrii . Curentul se poate mari prin micsorarea rezistentei de 0,47 ohmi , am explicat langa schema mecanismul , dar problema este disipatia tranzistorului . De fapt schema mea momentan cred ca foloseste 0,33 ohmi rezistenta din emitorul tranzistorului si curentul este undeva pe la 5A .Daca vrei curent mare e mai sigur sa pui inca un tranzistor in paralel , diodele nu trebuie marite .

Link spre comentariu

Da , asa , curentul va fi dublu . Deci cum ai desenat , mai pui inca o rezistenta de 0,47 in serie cu al doilea tranzistor pentru egalizarea curentilor .Vezi ca in calcul am pus 0,7V pentru tensiunea jonctiunilor diodelor , in practica la un curent de 1,5A e mult mai mult , se apropie de 1V , depinde si de diode , sa nu te speri daca nu o sa fie curentul maxim cat am zis .

Link spre comentariu

Hai ca mai am inca o intrebare. De ce zici ca e nasoala schema aia de la linku ala care l-am pus mai sus aia cu 2N3055? Pot ajunge la tensiune minima 0V sau 0.10, 0,20V cu schema ta? Pentru ca am vazut ca la aia se poate. Nu te superi ca te-am intrebat :rade:

Link spre comentariu

Pentru ca in primul rand nu are protectie la scurtcircuit , cred ca te-ai prins ca rostul diodelor si rezistentei de 0,47 ohmi in schema mea este de a limita curentul maxim prin tranzistor = protectie la scurtcircuit .Tensiunea in schema mea se regleaza de la 1,2V in sus , in practica nu ai nevoie de mai putin . In schema aia se sacrifica si stabilizarea numai de dragul de a putea regla de la 0V .

Link spre comentariu

Am inteles sefu. Este ok. O sa o fac pe a ta sa vedem cum iese. Ai cumva si cablaju sau o sa ma apuc sa mi-l fac? Ma am o schema sa-mi zici daca este buna ... oricum n-o fac.. o fac pe asta care mi-ai recomandat-o. Mersi mult!

Link spre comentariu

Nu am cablaj pentru ca nu am folosit , schema e simpla , mie mi s-au cam potrivit piesele in aer intre pinii componentelor de pe radiator ( tranzistor si integrat ) , traf , condensatori de filtraj , borne de iesire , potentiometrii , etc , bineinteles am urmarit sa fie si estetic cat de cat . Poti folosi niste cose eventual .Si cu LM723 ( de generatie si mai veche ) se poate face o sursa buna , dar e mai complexa schema , trebuie neaparat cablaj .Si e un pic problema cu partea negativa , cu LM337 , "oglinda " lui LM317, se poate rezolva rapid si elegant .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări