Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programare PIC 16F628A

Yo4You

Postări Recomandate

Salutare stimati forumisti , am cumarat 4 picuri 16f628A , am crezut initial ca PIC-urile sunt defecte ,dar nu este asa.

Ce doresc eu sa fac este un DDS de pe pagina http://www.hamradioindia.org/circuits/dds.php

Am downloadat hexa de pe acea pagina m-am chinuit cu programarea picului cateva ore bune , am pus si driver sa ruleze ICPROG pe XP pe direct I/O transfer.

Bun toate bune si frumoase sterg picul il citeste e gol .

Bag hexa de la autor il programez si imi da verificare esuata la adresa 0000H.

Problema se pare ca vine de la MCLR pentru ca este dezactivat din hexa.

AM activat manual master clear active am rescris din nou picul , componenta a trecut testul de verificare.

Am dat si o citire il citeste.

Ceva nu este bine daca autorul a pus MCLR off si eu am dat on nu va mai fi aceasi hexa presupun ca programul scris in memorie nu va functiona.

Deaia intreb ce rol are MCLR cumva de protejare a datelor adica sa nu cumva sa mai poata fi citita informatia odata scrisa?

Intre timp am dezactivat sa numai faca testul de verificare a componentei binenteles numai a dat eroare la adresa 0000H dar cand dau sa citeasca scrie 00000000000 la toate adresele.

Mentionez ca folosesc programatorul publicat in conex electronic nr 5 din 2003 cel cu un max232 si un CD4093.

Cum pot face sa nu imi dea eroare la testul de verificare cu toate ca doresc sa fac acel test de verificare a componentei in timp ce se scrie memoria.

Atasez si fisierul hexa.

Trebuie sa imi fac griji in privinta asta ca nu poate efectua testul de verificare si citire daca nu este activat MCLR?

Daca cumva activez MCLR se modifica programul ?

Aceastea is catea dubii de-ale mele va rog care stiti sa ma lamuriti si pe mine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

9

• poxi

6

• Blacksmith

4

• Abram Burel

3

Top autori în acest subiect

NU are legatura ce hexa scrii in PIC .Practic poate fi si o poezie direct in format txt (incearca in ICProg sa incarci un fisier txt si sa il scrii in PIC .Ai sa constati ca merge scris ) .Problema cu 00h provine de obicei de la setarea incorecta a programatorului in IC-Prog ori din nefunctionarea acestuia (contacte imperfecte cu PIC-ul , etc ).

Nu este nici o legatura intre MCLR setat on sau off si refuzul de a programa PIC-ul .Eventula selecteazain iC-PROG >Options>Programing>verify after programming.

PS:

Daca totusi nu reusesti atunci pune o rezistenta de 10K de la Vcc=5V (alimetarea PIC-ului ) la pinul MCLR in schema finala de utilizare a PIC-ului , dar asta daca pinul respectiv nu este deja folosit .Programezi PIC-ul cu MCLR_ON setat in ICprog.

Link spre comentariu

Pinul 4 este folosit deja, totusi inca nu am incercat sa-i pun o rezistenta ,dar de ce nu pot scrie daca chiar nu este setat MCLR Master clear reset on? imi da eroare la adresa 0000H verificare esuata.Am incarcat si un fisier text tot degeaba.

Link spre comentariu

Lasa MCLR-ul in pace ca n-are nici o legatura. Si nu pune nici o rezistenta ca e folosit pentru altceva. La schema asta MCLR trebuie sa fie OFF ca sa mearga.

Programatorul e facut de tine sau cumparat ? Eu cred ca e ceva in neregula cu el.

Incearca sa programezi si cu WinPIC800. Si asigura-te ca ai selectat pic-ul care trebuie, cum a zis si junior.

Mai trebuie sa setezi corect (din soft) si tipul programatorului folosit, de obicei JDM, dar nustiu ce tip e ala al tau din Conex.

Link spre comentariu

Foloseste IC-Prog 1.05D .Dac? citesti articolul din conex, scrie c? trebuie s? ai 13,0v dup? primul stabilizator, se regleaz? din trimmer.Este posibil si s? trebuiasc? modificat delay time.Eventual incearc? pe alt calculator mai lent.

Link spre comentariu

Da domnule orice versiune folosesc se comporta la fel , am programat pic16f84 cu succes chiar cu cea mai noua versiune am programat memorii din seria 24cxx , am crezut ca trebuie altcumva setati pinii la socluu am lipit dupa alte programatoare am reusit sa ard un PIC.Stiu 13,00Volti zice dupa 7812 se regleaza din semireglabilul acela de 470ohmi.In fine am tras concluzia ca aceasta interfata nu este capabila sa programeze PIC16F628 probabil o fi PC-ul prea fast pentru asemenea memorie.In final doresc cei ce au programat pic16f628 sa imi dea si mie o schema de programator sa il fac si eu , tin neaparat sa programez pic16f628 odata ca este mai eftin si mai fiabil si se foloseste in mai multe aplicatii printre care vreau sa pun DDS-ul pe picioare.Numai bine Fery!

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri cred ca versiunea lui junior ar fi cea mai buna imi aduc aminte un un programator simplu ce seamana cu asta se numea licuni era facut in jurul lui 74HC05.Multumesc inca odata tuturor celor ce mi-au raspuns.Cu stima Fery!

Link spre comentariu

Am folosit ICprog versiune cat se poate mai recenta ca cea recomandata de autor 1.05C nu are PIC16F628A numa simplu 16F628.Am setat totul corect am pus pe windows API mentionez ca ledul de clock nu se aprinde cand face citire sau scriere cand am pus driverul de windows NT am setat pe direct I/O acuma face scriere citire dar tot imi da verificare esuata la adresa 0000H.Asa ca am tras concluzica ca programatorul din conexclub numarul 5 din 2003 nu este compatibil cu 16F628. :101

Link spre comentariu

Si eu folosesc programatorul cu MAX232 si CD4093.De curiozitate am incercat sa programez un PIC16F628A cu Hexul din primul post(dds v4).Nu apar probleme la scriere.

Folosec IC-Prog1.05F care are in lista si 628A.La setari Delay=10, Interface=Direct I/O, Verify after programming + driver.

Daca tot apar probleme e posibil sa nu fie legat corect uC sau incearca sa micsorezi rezistentele dintre 4093 si uC.Eu imi aduc aminte ca le-am pus de valoare f mica(10 ohmi) si am eliminat acele condensatoare.Folosesc doar 5 pini ai integratului pt programare.Daca doresti iti pot da mai multe detalii.73!

Link spre comentariu

Multumesc frumos de raspuns incep sa trag concluzica ca am cumparat picuri arse.Pana una alta am sa fac un programator foarte simplu cu ceva tranzistori in aer sa vad ce si cum.Multumesc inca odata tuturor celor ce mi-au raspuns.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări