Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatie cu leduri RGB


ole

Postări Recomandate

Am niste leduri RGB cu catod comun. Ideea care mi-a venit consta in legarea a 8(poate chiar 16) leduri la un uC si sa ma joc cu ele sa vad ce obtin.

eu m-am gandit sa leg cumva catozii ledurilor pe cate un pin de la un port, iar anozii in paralel(toti R la un loc, toti G....) si sa folosesc pwm pt a varia culoarea.

Problema e urmatoarea: ce componente mai sunt necesare pentru a realiza ce am descris mai sus? Deci eu vreau ceva de genul asta

dar sa pot varia culoarea ledurilor(nu a fiecarui led in parte).

Ceva idei?De preferat cu Atmel...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ole

    9

  • roadrunner

    5

  • mitescu

    4

  • Dr.L

    1

Top autori în acest subiect

leaga toti catozii comuni la GND.leaga toti anozii de aceeasi culoare intre ei si comanda-i prin intremediunl unui tranzistor PNP (sau MOSFET P) ales in functie de curentul total pe culoare, de pe un pin al microcontroller-ului care are iesire PWM. practic 3 canale PWM o sa comande fiecare R/G/B (adica 3 tranzistori PNP) care au in colector fiecare led-urile (in paralel) grupate pe culori R/G/B.atentie la limitarea curentului prin culori, ledurile RGB au tensiuni diferite (forward voltage) in functie de culoare, un alt aspect este frecventa la care o sa lucreze PWM-ul, alege-o cat mai jos cu putinta (fara sa se vada cu ochiul deschis) pentru a nu incalzii inutil tranzistoarele (mai ales daca sunt bipolare, si ieftine) 1 kHz e suficient. Deci alege un factor de divizare potrivit la prescaler-ul de PWM.Multa bafta,R.

Link spre comentariu

La partea cu comanda fiecarei culoari m-am gandit si eu sa folosesc 3 tranzistori(BC337 sunt buni?),insa de ce piese mai am nevoie?? rezistente in baza? rezistente pe fiecare "bus" de culoare(deci 3 rezistente pt RGB) sau pentru fiecare led(3x8=24)?

leaga toti catozii comuni la GND.

Daca as face asa nu as mai obtine ce vreau. Ideea era sa leg cumva catodul de la fiecare led la cate un pin al uC-ului in asa fel incat sa pot controla numarul de leduri aprinse cu culoarea data de cei 3 tranzistori de mai sus si sa pot crea niste "jocuri" de lumini. Daca folosesc un ULN2003 mai trebuie ceva?
Link spre comentariu

Ole,din pacate nu am putut sa ma uit la lik-ul de pe u-tube (din motive de angajator idiot care a restrictionat anumite website-uri care in opinia lui ingusta nu pot avea legatura cu munca mea) daca vrei sa comanzi ledurile individual atunci foloseste ULN 2003 pentru catozi.daca-mi dai ceva informatii despre leduri atunci o sa pot spune daca BC337 sunt buni, daca pui rezistente pe fiecare led atunci iti va fi mai usor cu putere disipata pe fiecare si sunt mai usor de gasit. Merge si separat pe fiecare led si combinate (evident valoare lor trebuie calculata in functie de totpologia aleasa)Tine cont ca daca vrei sa comanzi diferit ledurile de pe ramura de rosu (prin multiplezarea catozilor ci ULN2003) trebuie sa schimbi on the fly si valoarea PWM corespunzatoare led-ului, si duty cycle pe led va fi mai mic (intensitatea va fi mai mica) R.

Link spre comentariu

Ledurile sunt OSTA5131A-C. Eu am calculat asa in mare ca ar fi buni tranzistorii(sigur nu mananca 8leduri 800mA/culoare).Astept sa ajunga ULN-urile si ma apuc de lucru. Intre timp am sa desenez o schema sa-mi zici daca e buna.

Link spre comentariu

Vezi schema asta. Am pus un ATMega8515, dar poate fi orice alt MC care are SPI sau USI. Daca alegi un MC ce nu are 3 PWM-uri, poti sa le faci soft. Principiul este ca transmiti pe SPI octetul cu bitii setati in pozitia in care doresti sa se aprinda led-urile iar pe cele trei canale PWM iti setezi intensitatea pentru fiecare culoare in parte. Combinand cele doua controale (octet si PWM) poti obtine diverse efecte .

Link spre comentariu

Dupa ce am vizionat cateva clipuri pe youtube cu leduri rgb am decis sa revin la ideea originala pentru care am cumparat ledurile si anume vu-metru rgb.Am cateva nelamuriri.....1. de ce am nevoie in plus fata de schema atasata mai sus pentru a putea masura nivelul semnalului audio stereo prin 2 ADC?2. cum atmega8(pe care vreau sa-l folosesc) nu are 6pwm-uri....pot realiza cumva pwm prin software?

Link spre comentariu

de ce trebuie sa aiba 6 pwm-uri? pentru stereo? fofoseste tot 3 pwm-uri si le multiplexezi (mai complicat ce-i drept si cu duty cycle 50%)- la intrebarea daca poti sa faci mai multe PWM-uri easpunsul e da, faci o intrerupere cu un timer, si incrementezi in rutina un counter software, si 6 comparatoare software care vor schimba valoarea pinilor alesi ca iesiri PWM in functie de 6 variabile PWM.Evident orice task care nu pate fi intrerupt de timer-ul asta va afect calitatea PWM-urilor.R.

Link spre comentariu

Multumesc pt schema.E drept ca puteam sa iau bucata asta de schema din schema amplificatorului dar....poate am gresit eu cu ceva la montaj/teste, sau nu-i softul meu bun....dar nu imi masoara nimic....Offtopic: oare de la ce sa fie problema mea cu bucatica asta de cod si ADC-urile folosite? Imi puteti da un cod pt citirea adc-ului si afisarea valorii pe seriala?...ca, cu codul meu se pare ca nu merge....desi poate am alte probleme hardware.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări