Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuitori pentru 2SA1306 si 2SC3298

Vizitator mario

Postări Recomandate

Baga BD139 sau mai bine MJE340 (KSE340), indiferent ca ultimul are sau nu capsula izolata, vine pus cu ''scrisul'' pe radiator, numai sa nu fie o clema acolo care sa-l preseze. Japonezii puneau trz puchinosi acolo din motive de economie. Schimba si semireglabilii lor cu unii capsulati si de preferat multitura.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

12

• Sharky

2

• nonyhaha

2

• EmyRulz

1

Top autori în acest subiect

Vizitator mario

Nu-s cam mari, bd139?As prefera daca se poate, sa pun aceeasi capsula, pentru ca am scobitura sub radiator pentru ei, altfel trebuie sa ii prind intr-un alt mod. Un alt lucru care ma preocupa, este capacitatea lor parazita, nu ar fi nevoie de ceva cit mai mic? Si-asa traseele pina la ei au vreo 8-10 cm in total.Ma gindeam la 2sc2705, ca tot il am... Intuiesc eu ca zgomotul nu este chiar critic in aceasta aplicatie, pentru ca oricum sint "linistiti" de un condensator. Tensiunea maxima, idem, nu prea conteaza.

Link spre comentariu

In primul rind saraciile alea trebuie sa tina curentul debitat de trz piloti, asa ca sint foarte buni. Aha, la tine sint prinsi cu o clema probabil, baga MJE sau KSE340 cu carcasa izolata. Daca sint bagati intr-o gaura si nu-ti incape, il poti ridica in picioare, totul e sa aiba o fata in contact cu radiatorul.

Link spre comentariu
Vizitator mario

zal, in schema mea, saraciile alea nu sint pe ramura tr. piloti, si nu duc decit un curentel mititel... Le-am inlocuit tot cu 2SC1845, ca am gasit de cumparat. Apropos, am citit pe undeva ca in cazul acestor tranzistori ar fi bine sa aibe capacitati cit mai mici si un hfe cit mai maricel... Astia de i-am pus aveau 550.Vestea cea mai buna este ca Sansulica al meu, este "VINDECAT" complet, si parca le cinta mai frumos ca prima data :101 :aplauze Nu-mi venea sa mai plec la serviciu, dimineata...Mi-am mai revenit, credeam ca nu-l mai pun pe picioare... Problema era din rezistentele de 2R2 care leaga bazele finalilor de piloti. Stupid, stiu. Verificasem inainte aproape toate componentele, de citeva ori, numai astea nu. Pareau asa de intregi si bune, ca le-am ignorat. Din cele 4, una avea 60 ohmi (?) si alta era intrerupta. Dupa inlocuire, adio, oscilatii !Bine ca am observat la timp. Eram pe punctul de a prinde pre-amp-ul pe placa, convins ca de vina sint firele de ~15cm cu care l-am legat eu, ca sa pot avea usor acces la el. Se pare ca chiar cu acele sirme este stabil, si merge "limpede ca cristalul". Chiar m-am straduit sa deslusesc zgomot la volum maxim, dar nu am reusit, am sa urmaresc comportarea cind l-oi incalzi putin.Schema am scos-o pe hirtie, dar mai am de decodat citeva din valorile rezistentelor, si sa-mi vina si net-ul acasa, ca mi-a picat de citeva zile. O voi posta cit de curind.Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns si m-au ajutat.Toate cele bune!

Link spre comentariu

Probabil ca erau rezistente fuzibile, care se ard la o anumita temperatura, dependenta desigur de curentul ce trece prin ele. Uneori doar isi modifica valoarea, e un fenomen destul de raspindit. Partea proasta e ca nu ''arata'' nimic suspect de cele mai multe ori la o privire fugara, trebuie masurate.

Link spre comentariu
Vizitator mario

...si schema promisa. Sper ca e completa si corecta. Observatiile sint binevenite.Era sa uit. Nodurile cu nume intre paranteze patrate, sint sirmele care duc catre finali, tr. de compensare, etc... G1 si G2, si GND sint acelasi nod, dar sint separate pe cablaj.zal, tot am discutat cu tine despre prinderea tr. de compensare (to-92) pe radiator, am o poza daca vrei...

Link spre comentariu

C4,13,14 sint probabil de 47pF. C2 e sigur de 470pF, e o valoare des folosita acolo, asta inseamna totusi ca trebuie sa mai existe o rez de citeva sute de Ohmi pina la 1kOhm, probabil, in serie cu C1. C12 are valoarea cam mare si tensiunea prea mica. Ptr sanatatea lui ar trebui inlocuit cu unul ppm, sau orice mkt, mks, mkp, etc, de maxim 1uF si tensiunea mai mare de 100V.115 (pnp) si 603 (npn) sint niste trz care erau folositi si in video, prin comenzi.

Link spre comentariu
Vizitator mario

O intrebare mai am: ce parere aveti daca inlocuiesc tranzistorul 2sc2705 cu un 2sc2240?As face lucrul asta pentru ca ultimul este low-noise. Curentul care circula prin el este de ~1mA. Nu am vizualizat ce amplitudine maxima au semnalele pe el. Diferentele care ar putea sa ma afecteze in mod direct, sint :-capacitatea parazita de 3p a lui 2240, fata de 1,8p a lui 2705-ft de 100Mhz a lui 2240, fata de 200Mhz a lui 2705In rest se pare ca ma incadrez in parametri. Nu stiu, totusi, ce-as putea sa mai cistig in materie de zgomot, cind deja este un amplificator al carui zgomot il auzi doar cind se incalzeste. Mentionez ca tranzistorul dublu din intrarea diferentiala este low-noise.Ce as putea pierde cu aceasta inlocuire?

Link spre comentariu

2SC2705 e cel mai potrivit pentru functia care o are acolo in circuit.Pentru etajul de amplificare in tensiune nu e nevoie de tranzistoare low-noise, doar la etajul de intrare se folosesc.

Link spre comentariu
Vizitator mario

In primul rind 2705 e mai fortos putin ca 2240, daca vrei sa il inlocuiesti, baga un MJE340 cel putin, el fiind pe post de trz pilot in schema. Banuiesc ca merge fierbinte.

Nu merge fierbinte deloc. La un curent de putin peste 1mA, si max 100V Vce, are 100mW disipati. Nu se simte mare diferenta fata de temperatura ambianta.La ce te referi cind zici ca e mai fortos 2705, la puterea maxima disipata pe el? Pentru ca 2705 are Ic, 50mA iar 2240 are dublu.Eu inteleg ca acest tranzistor este comandat in curent, iar iesirea sa este transformata in tensiune prin rezistenta de 1k din emitor, servind-o catre urmatorul etaj. Am presupus ca ar avea importanta comportarea ca zgomot a sa, pentru ca excursia maxima in emitorul lui, ma astept sa fie de ordinul sutelor de mv.Voiam sa aud mai multe pareri, pentru ca daca-l schimb si-l asamblez asa, dup-aia e mai greu de schimbat inapoi, in caz ca nu-mi place ceva.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

deranjez si eu cu o intrebare... vad ca s-au dat mai multe modele de inlocuitori. eu am vazut pe un av800 montati in locul 2sa1306 si 2sc3298 tip41c/tip42c. m-am uitat in datasheet-uri si nu prea sunt ele aceleasi... eu am montat deja niste tip pe placi... dar am deja 4 tranzistori 2sc3298. va merge av800 cu tip41/42 sau caut sa iau de undeva 2sa1306 sau inlocuitor pentru el(avand deja 2sc3298).multumesc anticipat.

Link spre comentariu

TIP41/42C ar fi echivalenti cu BD243/244C, nu tin peste 100Vce, în functie de tensiunea de alimentare pe care o ai acolo, baga MJE15030/15031 ptr +/-70V sau MJE15032/15033 ptr +/-100V.

Link spre comentariu
Vizitator mario

deranjez si eu cu o intrebare... vad ca s-au dat mai multe modele de inlocuitori. eu am vazut pe un av800 montati in locul 2sa1306 si 2sc3298 tip41c/tip42c. m-am uitat in datasheet-uri si nu prea sunt ele aceleasi... eu am montat deja niste tip pe placi... dar am deja 4 tranzistori 2sc3298. va merge av800 cu tip41/42 sau caut sa iau de undeva 2sa1306 sau inlocuitor pentru el(avand deja 2sc3298).multumesc anticipat.

Eu am inlocuit cu succes a1306 cu a1930 si c3298 cu c5171. Din cite tin minte sint destul de compatibili, chiar mai buni astia noi. A1306, si C3298 nu prea se mai fabrica, din cite am auzit eu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări