Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuitori pentru 2SA1306 si 2SC3298


Vizitator mario

Postări Recomandate

Este primul meu post (sper ca-i in locul potrivit) pe acest forum, si va salut cu aceasta ocazie.In urma cu citeva zile am incercat sa revitalizez un amplituner. Din neatentie, am facut un sc prin predriver-ul tr. finale - partea stinga. Nu stiu exact daca asa se numeste dar, sper ca s-a inteles ca este vorba de etajul care piloteaza bipolarele din iesire.Poate cineva este amabil sa-mi spuna ce anume as putea folosi ca inlocuitori pentru acesti 2 tranzistori, intrucit nu cred ca se gasesc de cumparat pe la noi. Principalii parametri:Vce0 = 200VIc = 1.5Ahfe = 70-240ft = 100MhzAm mai ars si altele pe-acolo nu stiu acum exact, dar sper sa gasesc prin comert.Eu am alimentare de +- 50V dar poate am s-o cresc putin, ma mai gindesc.As prefera sa inlocuiesc ce s-a ars in schema, intrucit este o scula cu un zgomot foarte mic, parerea mea. Sau poate are cineva o sugestie de predriver bun.O alta intrebare, am vazut acolo un semireglabil pentru "bias", ce anume se regleaza din el ? Mentionez ca am osciloscop. Nu-l foloseam decit o data la 6 luni, dar uite ca acum s-a dovedit a fi util.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    12

  • Sharky

    2

  • nonyhaha

    2

  • EmyRulz

    1

Top autori în acest subiect

O alta intrebare, am vazut acolo un semireglabil pentru "bias", ce anume se regleaza din el ? Mentionez ca am osciloscop. Nu-l foloseam decit o data la 6 luni, dar uite ca acum s-a dovedit a fi util.

Din el se regleaza curentul de mers in gol prin finali.
Link spre comentariu

mario, daca tensiunea de alimentare permite, poti sa folosesti si alti trz cu Uce mai mic, dar mai puternici, ca MJE15030/15031, BD243/244C, 911/912, 941/942, etc. Japonezii puneau (toti) trz cu Uce mare ca sa reziste la temperaturi mari, aveau in schimb Ic la limita si de aceea mergeau fierbinti. Poti sa pui o marja de vreo 20V in plus la Uce fata de tensiunea de alimentare totala (aduni U+ cu U-) din amplif. Ce ai tu acolo mergeau in combinatie cu trz finali 2SA1265/2SC3182 in Technics, Yamaha sau Pioneer prin anii 80.

Iar din semireglabilul ala regleaza maxim 550mVcc intre b-e la trz finali, fie npn, fie pnp. Nu mari tensiunea de alimentare daca nu adaptezi si restul schemei si nu schimbi radiatorul, puntea si condensatorii. E riscant. Mai bine schimbi trafo pe 240V, pierzi citiva wati dar merge totul mai rece.

Inca un amanunt: numai boxe de 8 Ohmi, indiferent de ce scrie in spate.

Bafta!

 

P.S. cred ca trebuie mutat la coltul depanatorului.

Link spre comentariu
Vizitator mario

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Apelez la bunavointa unui moderator de a corecta titlul topicului, este vorba de 2SA1306 si 2SC3298, si nu 2SCA.., 2SCC... Eventual mutarea topicului unde este mai potrivit.Am facut deja comanda pentru 2SA1306, dar nu s-a putut si pentru 2SC3298.Intr-adevar, MJE15030 (31) ar fi fost mai potriviti, dar nu stiam de ei. Am cautat bd-uri pe datasheetcatalog, pina m-au banat astia temporar... :sparge: Asa este, cu japonicii astia (modelul meu este un Sansui RZ7000, '89), toate tr. care le-am vazut pe-acolo, sint cu Vce0 de cam peste 180V, iar alimentarea mea este de +-50, la volume mici. La volum mare, scade spre 40-45 V. Cu incalzirea n-am avut niciodata probleme, decit odata mi s-a ars acea siguranta termica de 150C din transformator, si l-am pus pe direct.Despre cresterea tensiunii de alimentare, intentionam sa mai prind o bucata de radiator peste cea existenta, ca este loc, si de asemenea sa pun si pasta siliconica la prinderile radiatorului de caroserie. Condensatorii tocmai i-am schimbat, si vreau sa mai pun, ca mi se pare putin 10000 uF. O punte de 25 A am pe-acasa...Cel mai tricky va fi cu preamplificatorul... Ideea de a creste putin alimentarea, sau poate cel putin un traf de mai multi W, mi-a venit cind am vazut ca la volum mare, cind alimentarile scad spre 43-45 V, semnalul se limiteaza (turteste) din preamplificator, pe la 37V. Uite ca nu m-am uitat, in gol cind sint peste +-50V, daca sinusoida se limiteaza mai sus, dar eu cred ca da...Initial m-am gindit ca mai pun un traf mic, si alimentez separat preamplificatorul, dar este oleaca mai complicat, daca-ti scade alimentarea finalilor foarte mult, poti sa-i bagi in saturatie urit de tot, trebuie sa faci in asa fel incit diferenta intre alimentarea preamp-ului si a finalilor sa nu fie mai mare decit o valoare sigura, etc... prea complicat.Tind sa comand un alt traf, pentru ca eu cred ca este cam slabut, si ma gindesc ca este singurul element care explica de ce unele amplificatoare obosesc dupa citeva zeci de minute, ore de forja. Si la al meu cred ca este prezent acest fenomen. Pacat, caci in rest imi pare o scula destul de faina.Era sa uit, asa fapt divers, unul din finali este 2SA1294, parca. Celalalt nu mai stiu...Vestea cea buna este ca hardughia cinta din nou, stereo. :aplauze Am pus niste BD677, 678, parca, in loc de ce cautam eu, plus schimabt niste rezistente...Scuze ca m-am intins atita...

Link spre comentariu
Vizitator mario

Voi pune filtraj mai mare, cu siguranta.Liniile de alimentare scad odata cu cresterea volumului, nu este vorba de vreo protectie, iar boxele sint pe 8 ohmi, cica. Cu ocazia asta am aflat ca chiar functioneaza protectia la boxele mele, cel putin aia de cc. Dupa focul de artificii pe care l-am creat, ma gindeam ca s-a mai stricat ceva, de nu porneau boxele, desi canalul dreapta functiona.Alimentarile le-am urmarit cu osciloscopul, special pentru a vedea ce riplu vv am la C de filtrare. Cu C-urile originale, aveam un riplu de 4-5 V !!! Cu cele noi, riplul este aproape 2V, deci mai este nevoie de mai multi uF. In ambele cazuri valoarea medie a alimentarilor scade, cu cresterea puterii debitate pe boxe, cum este si normal, de altfel. Valoarea medie a tensiunii data de traf, este cam de 1,4 ori mai mica decit valoarea tensiunii filtrate, cu conditia sa nu existe sarcina. Probabil ca am sa comand alt traf, toroidal, de la Petra. Ar putea fi vre-un inconvenient, in afara de pret?Sper sa nimeresc toate puterile, cum trebuie. Nu stiu daca este o practica uzuala, asta, dar are 2 traf-uri (unul micut pt. stand-by) si pe putin vreo 4 iesiri de tensiune, pe putin.

Link spre comentariu

Pai... asa si trebuie, tensiunea alternativa prin redresare creste cu radical din 2, adica cam 1,4; cum ai si masurat. Mai sint caderile pe diode insa se pot neglija.Majoritatea amplifurilor cu functia de asteptare (stand-by) au si un traf mic care alimenteaza partea de comanda, eventual un ceas, receptorul de telecomanda, etc. Iesirile de priza auxiliare sint de 2 tipuri: ''switched'' - se deschid prin comutatorul sau releul de retea al amplifului, fiind si pe aceeasi siguranta generala (au o putere maxima notata linga ele, de regula 100W, ce nu trebuie depasita) si ''unswitched'' - cu traseu separat, alta siguranta, etc, acestea putind fi folosite permanent.

Link spre comentariu
Vizitator mario

Show-ul a continuat si in seara asta... Nu stiu cum, m-am trezit ca amplifica sensibil mai mult pe-un canal decit pe celalalt, desi la ultima proba parea ca sint simetrice. Am pornit la depistat si rumegat preamplificatorul... Dupa indelungi tatonari cu osc. am vazut ca buba era din potentiometrul de balans. Dupa ce l-am frecat oleaca, si-ncercam sa-l descilcesc, si-a revenit singur. Nu mai am mult si invat toate integratele si tr. lu' Sansui !Partea mai neplacuta este ca al meu traf are cam 400W, si un alt traf toroidal de P >= 400W nu prea imi incape, asa ca s-ar putea sa mai adaug doar niste filtrari suplimentare. Deja am cumparat 2 x 22000uF.Pacat, pentru ca fara sarcina, deci tensiune +-50V, sinusoida data de preamplificator se limiteaza aproape de ideal, spre +-48V... Adica un traf mai "fortos", imi aducea citiva W bunicei, probabil fara alte modificari la schema.Mai am descoperit o buba, sinusoida pe canalul in care-am facut eu flame-uri, este afectata de un riplu destul de semnificativ, dar care nu prea se simtea in boxe. Am vazut ca apare chiar dupa primul etaj diferential, facut cu un integrat cu bipolare pe aceeasi Si, si care sper din tot sufletul sa nu fie el de vina, pentru ca-i scump dom'le!Va mai tin la curent...L.E. Ce scula faina osciloscopul asta... Ce pacat ca prostia se plateste! Chiar acel integrat cu 2 bipolare, de care vorbeam mai sus, este ranit.

Link spre comentariu

Pai zi cum il cheama, poate exista o solutie. Daca merge totusi, m-as mira sa fie dus, desi exista cazuri particulare in care merg atit de fierbinti unii trz ca incep sa conduca in toate partile, e o consecinta a imbatrinirii materialului prin coacere. O schema ar fi indicata.

Link spre comentariu
Vizitator mario

Integratul respectiv se numeste 2SA1349, contine 2 bipolare imperecheate, dupa cum am mai spus. Pot sa-l comand, imi vine in cam 10 zile, si costa cam 35 RON. Nu-i o avere, asta este, ma gindesc sa-l inlocuiesc doar pe cel cu probleme, celalalt il las in pace... Pina acum am cautat sa am cit-de-cit o simetrie la piesele inlocuite.Am sa incerc sa-l schimb totusi si pe asta, cu cel din dreapta, sa vad daca se muta "franjurile" pe celalat canal.Schema trebuie s-o deslusesc de pe montaj intii, ca nu am nimic in format electronic.Numai bine!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator mario

Sansui reloaded! Episodul 4 (cred).Comanda -neonorata, pentru 2sa1349 fiind facuta de 3 saptamini deja, am hotarit sa cumpar citeva 2sa970 la sugestia lui zal (multumesc). 42 bani/buc :)Surpriza: modulatia este prezenta in continuare chiar dupa inlocuirea lui a1349 !La inceput am avut o tresarire de bucurie, pe canalul cu "franjuri", se auzea aparent bine si nu se mai auzeau acele sunete haotice (ce-i drept de intensitate redusa), dar bucuria a fost de scurta durata... Tranzistoarele (mai ales cei care conduc finalii) se incalzesc, probabil din cauza frecventei aceleia ridicate (cei de pe celalalt canal sint reci). Mai mult de 15-20 secunde nu pot sa-l tin deschis. Am purces la schimbat piese de pe un canal pe celalat, dar pina acum, nici un rezultat.Are cineva un sfat?Generatorul de curent constant, pare ca merge ok. Sa fie o problema de stabilitate, un condensator dus?Schema inca n-am avut timp s-o scot pe hirtie, ca stau cam prost cu timpul liber. Dar o voi posta in curind, sper.Numai bine!

Link spre comentariu

Inlocuieste condensatorii electrolitici, mai ales cel din bucla de amplificare si poate cei din intrarea finalului. Fa si proba incrucisata, legi canalele invers la preuri si vezi daca se muta oscilatiile sau ce-ti arata pe osciloscop. In legatura cu stabilitatea, daca ai schimbat unii trz e normal sa te astepti la ceva de genul asta, baga la trz piloti cite un cond ceramic de 100pF/500V intre b-c, la fel la trz prefinali cite unul de valoare 100-330pF/500V tot intre b-c. Daca ai diode zener in generatoarele de cc, sunteaza-le cu cond de 0,1-1uF mkt, mks, mpp, etc, chiar daca au si cond electrolitic in paralel. Daca ai cond in paralel pe superdioda, sa-l verifici si sa-l inlocuiesti cu unul identic ca valoare dar la tensiune mai mare, 250V de exemplu. Rezistentele fuzibile (alea cu aspect cimentat, de culoare verde sau cenusie) sa le verifici sa nu fie devalorizate. In unele scheme Sansui folosea in serie cu bazele trz prefinali cite o rez de 47-100 Ohmi in paralel cu un cond de citeva sute de pF, verifica-i si pe astia. Semireglabilul de reglat curentul de repaos o fi bun? Daca ai cond de citiva pF in paralel cu rez de valoare mare din bucla de amplificare verifica-l si eventual pune-l putin mai mare si verifici iar ce se intimpla. Lipeste o rez de citeva sute de kOhmi in paralel cu intrarea etajului final.Alte idei nu-mi vin deocamdata, daca ai schema sa o postezi.

Link spre comentariu
Vizitator mario

Condensatorii electrolitici i-am schimbat.Tranzistorii pe care i-am schimbat, sint chiar prefinalii, si in mod teoretic nu ar trebui sa influenteze faza critica, si amplificarea lor este cel mult unitara, plus ca celalat canal (schimbarile le-am facut simetric pe ambele canale), este stabil.Insa am mai descoperit ceva. Oscilatiile apareau doar la cuplarea releului boxelor, indiferent daca erau sau nu legate (boxele). Cind tacanea releul, incepeau oscilatiile.Asa ca am scos circuitelul pentru protectia boxelor sa nu mai cupleze acel releu. Cu ocazia asta am observat ca sinusoida avea un glitch destul de mare cind urca, pe alternanta pozitiva, si doar in acelasi loc. Ciudat (d)efect...Dupa lungi cautari, in care m-a inselat multimetrul (mi-era lene sa tot butonez osciloscopul :somn: ), se pare ca era defect tranzistorul care face compensarea cu temperatura a bias-ului. Sau cel putin, asta inteleg eu ca este rolul sau. Defectul se manifesta prin faptul ca nu mai avea "distanta" intre bazele finalilor de pe acel canal, si reglajul din potentiometrul de bias nu avea nici un efect. Asa ca mi-am luat inima-n dinti (aveam un pitic ce nu prea era de acord cu asta) si-am defacut radiatorul pentru a putea scoate afara cele 2 minunatii,si cu ocazia asta am si "resiliconat" finalii.Rugamintea mea este daca imi poate da cineva o sugestie pentru inlocuirea celor 2 2sc1845 (sa aiba acelasi package, pentru a nu fi nevoit sa imbirlig terminale pe-acolo). Iau in calcul cazul in care nu gasesc de cumparat exact astia. Este vreo cerinta speciala in cazul acestor tranziastoare pentru compensarea bias-ului?Multumesc.P.S. Un lucru care m-a surprins putin. Este normal sa existe condensatori de 10 pF, pentru stabilitate? Inteleg, Miller, Miller, dar... nu-s cam mici?Nu mai am mult si termin de scos schema pe hirtie...P.S. 2 Am gasit un topic despre aceeasi problema, in care se recomnada 2sc2240. Daca sint si alte variante ar fi si mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări