Vizitator Timofte Silviu Postat Septembrie 21, 2008 Partajează Postat Septembrie 21, 2008 Salutare, am gasit o schema pe http://www.diyaudio.com si vroiam sa stiu ce parere aveti despre ea, stiu ca a mai fost discutia despre ea dar la aceasta schema au mai fost facute mai multe modificari, as vrea sa stiu daca se merita sa o incerc avand in vedere ca in cea mai mare parte am toate componentele Numai bine Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 21, 2008 Partajează Postat Septembrie 21, 2008 Nu prea vad unde sunt modificarie facute, schema este cat se poate de conservatoare. Oricum, nu vad de ce nu ar merita sa o incerci, mai ales daca ai piesele. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 23, 2008 Partajează Postat Septembrie 23, 2008 BC-urile trebuie schimbate cu altele cu Uce mai mare, sau mai bine cu 2SC2240, in rest pare ca are nevoie doar de cite un cond de 100-330pF intre b-c la trz prefinali. Si desigur de o protectie avind si intirziere la cuplarea boxelor. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 23, 2008 Partajează Postat Septembrie 23, 2008 BC-urile trebuie schimbate cu altele cu Uce mai mare, sau mai bine cu 2SC2240, in rest pare ca are nevoie doar de cite un cond de 100-330pF intre b-c la trz prefinali. Si desigur de o protectie avind si intirziere la cuplarea boxelor.Sau BC546 , iar intre BC la prefinali nu trebuie nici un condensator , nici un amplificator nu are . Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 23, 2008 Partajează Postat Septembrie 23, 2008 Serios? Cum scapi de oscilatii sau de receptia unor posturi radio din UL sau UM? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 23, 2008 Partajează Postat Septembrie 23, 2008 Esti un pic ridicol , ai construit vreodata un amplificator ? Am vazut enspe mii de scheme , zeci si zeci de amplificatoare de fabrica, plus cateva construite de mine , fara condensatori si nici vorba de " receptia unor posturi radio din UL sau UM " . Ca ai gasit tu o schema unde sunt pusi condensatorii , nu inseamna ca si trebuie . Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 23, 2008 Partajează Postat Septembrie 23, 2008 Si eu sunt cam de aceeasi parere, toate amplifurile care le-am facut pana acum nu au avut nevoie de asa ceva(capacitatea parazita a tranzistorilor a rezolvat problema), dar daca se intampla sa ai oscilatii parazite in etajul final metoda e buna. Asta nu inseamna ca trebuie utilizata neaparat, mai intai vezi daca e nevoie. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 23, 2008 Partajează Postat Septembrie 23, 2008 Condensatorii aia nu sunt pusi aiurea , nu numai sa nu intre RF is pusi sa nu intre in autooscilatie etajul final .Daca e sa o luam asa orice amplif ar merge chiar si fara filtrul de iesire , vei vedea ce calitati are sunetul Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 24, 2008 Partajează Postat Septembrie 24, 2008 1. Intr-adevar nu apar in toate schemele unele piese folosite mai rar, din prevedere sau numai cind se manifesta unele probleme. Folosind trz diferiti in etajul final, sau cablaje aranjate diferit, cu aceeasi schema, se poate intimpla sa oscileze. Cine a facut mai mult de un amplif in viata lui stie. Acei condensatori nu afecteaza sunetul decit de la 1nF in sus, o valoare minima de 100pF nu face rau si permite pe viitor sa inlocuiesti trz finali si prefinali cu altii fara sa ai surprize neplacute de genul: ''Help, am schimbat trz arsi cu unii noi si s-au incins si au scos fum...''.2. In vremurile de demult, cind trz aveau banda de frecventa scazuta, sub 1Mhz, nu se foloseau astfel de piese, azi situatia e diferita, mai toate trz folosite in audio au banda spre, sau peste, 100Mhz. Mai ales daca se folosesc trz Darlington.3. Daca mergem pe ideia asta, sa scoatem toti condensatorii, si cei de pe intrare, si cei dintre b-c la trz piloti si sa vedem ce se intimpla. 4. Nu ma laud cu cite amplifuri am facut, am reparat, modificat, reconditionat, sau alte performante, dar cred ca sint de ordinul... In ultimii ani mi s-a facut o lene sa mai lipesc, ceva de groaza.5. Faptul ca-mi pun o porecla de genul ''Inginerul'' nu inseamna ca si ma face inginer. Chiar ma distreaza cind mai vad pe usa cuiva scris ''Fam. Inginer Ciobanu Gigel'' sau ''Fam. Colonel Tuzgureanu'', de parca toata familia e profesionista.Multe succesuri! Pina la urma fiecare sa faca ce-l taie capul. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 24, 2008 Partajează Postat Septembrie 24, 2008 In primul rand schema pusa de tine foloseste tripleti pe iesire , poate in cazul asta sa aiba nevoie uneori , dar nici o schema clasica cu bipolari sau MOS nu foloseste acei condensatori ( poate il inveti pe Vasile ca IPA400 nu e bun din cauza asta ) . Ca sa spui ca nu afecteaza cu nimic sunetul trebuie sa faci simulari , masuratori , ai facut ? Si nu-i vorba numai de banda de frecventa . Si nu inventa , eu n-am zis sa se scoata nici un condensator , tu vrei sa adaugi ceva la o schema care se stie ca functioneaza bine fara , e o mica diferenta , nu ? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 24, 2008 Partajează Postat Septembrie 24, 2008 Am vorbit (scris) la pereti. Nu e nimic, am timp suficient. Si pentru ca nu exista asa ceva:Yamaha: cu cond:RVX3000,P2100,P2200,B6,AX500,AX700,M4, etc.fara cond:A700,CA44,CA610, etc.Rotel:cu cond:RB03,1048,1090,1095, etc. Nici nu face altfel.HK:cu cond:PA2400,HK3270,6950, etc.fara cond:Citation12,330,503,510,590, etc. Adica modele vechi.Sansui:cu cond:AU5500,AU7900,G701,G6000,G7000. Tot modele vechi.Mark Levinson ML2, cu cond. Link spre comentariu
Vizitator Timofte Silviu Postat Septembrie 24, 2008 Partajează Postat Septembrie 24, 2008 Mai oameni mai conteaza acuma daca se pun sau nu condensatori, fiecare face cum crede si acum sa revenim la oile noastre(cum ar zice Gigi) acum cine ma ajuta si pe mine cu reglajul cam cat ar trebui sa fie pt schema de mai sus.Multam Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 24, 2008 Partajează Postat Septembrie 24, 2008 Pentru o polarizare optima(adica pentru distorsiuni de crossover minime) TERORETIC ar trebui sa ai cam 25mV(adica Vt) pe rezistoarele de 0.33 ohmi asta inseamna cam 75 mA per pereche, deci in total 150mA. Poti sa il polarizezi si la un curent mai mic, si atunci vor creste un pic distorsiunile de crossover. Link spre comentariu
Vizitator Timofte Silviu Postat Septembrie 25, 2008 Partajează Postat Septembrie 25, 2008 Aha am inteles practic undeva pana in 150mA ar trebuie sa fie, acum sa vad de unde iau niste cablaj foto.. sa ma apuc de treaba. Multam mult.Silviu, Link spre comentariu
csongore Postat Octombrie 2, 2008 Partajează Postat Octombrie 2, 2008 Am testat si eu amplificatorul cu schema originala care e cam acelasi ca asta afara de protectia de scurt. si tranzistoare le de driver sunt BD241/242 Merge exeptional ca punct de vedere de linearitare are distorsiuni reduse si nu incalzeste excesiv curentul de mers in gol la mine era ATOMstabil si dupa 2ore. Sunetu e cam metalic pe inalte cam rece pentru mine nu este comparabil cu un amplificator pe MJL21193/21194 Amplificatorul celalalt testat cu TIP147/142 aude mult mai cald si prietenos. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum