Marian Postat Octombrie 13, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 13, 2008 Salutari tuturor.Am facut modificarile pe care mi le-a sugerat Dudikoff la amplif si a fost ok, s-a reglat bine si curentul de bias cu modificarile astea deci se pare ca intr-adevar problema era ca tensiunea era prea mica, sa se poata face un reglaj corect. Initial se regleaza P1 astfel incat intreaga sa rezistenta sa fie in serie cu rezistenta de 100Ohm din emitorul superdiodei(astfel se obtine curentul minim prin finali) dupa care se alimenteaza ampliful si se regleaza la curentul dorit insa asa cum asa cum a spus si Dudikoff, CU GRIJA pentru ca dupa ce semireglabilul trece de jumatate curentul urca destul de repede si mult(mersi mult Dudikoff pt modificarile sugerate, mi-au luat o piatra de pe inima ca acum stiu sigur ca amplifu meu merge ok ). Cam atat deocamdata, Mersi tuturor pt sfaturi si va salut. Mari@n. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2008 Salutari tuturor.Am terminat montajul la primul modul de la amplificator si postez o poza cu el (calitatea foto e foarte slaba, stiu, insa am explicat anterior de ce), stiu ca nu arata deloc profi insa avand in vedere cablajul cred ca e bine si asa, DVS ce ziceti?A, si inca ceva, sa pun radiatoare mai mici si la MJE-uri? sau nu e cazul?Cam atat deocamdata, Va multumesc pentru rabdarea de a citi post-urile mele si de a-mi raspune si va salut. [email protected]: scuze pentru post-urile repetate, dar m-am gandit ca daca tot editez unul din post-urile anterioare ma lungesc prea mult. Link spre comentariu
mely17 Postat Octombrie 15, 2008 Partajează Postat Octombrie 15, 2008 Felicitari marian!!! Bafta in continuare Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 27, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2008 Salutari Stimati colegi.Am facut azi si sursa finala la amplif, +/-52v (cam tarziu, stiu, insa am fost in ultimul timp cam bolnav si nu am reusit sa mai fac nimic), in fine nu mai conteaza, acum e ok. Deci, la tensiunea aceasta finala pentru mine, ampliful a functionat f bine din prima, curentul de mers in gol se regleaza ok, tensiunea de offset e pe la 20 mV, zgomot de fundal practic inexistent, iar despre putere, pai cred ca este de ajuns sa spun ca boxele pe care le am eu(de 100w/4Ohm pe 3 cai) nu cred ca vor rezista prea mult daca as da butonul de volum mai mult de jumatate, la cata putere are amplifu asta eu cred ca ar putea fi folosit cu succes si la o nunta(parerea mea normal).Asadar cam atat despre ampliful asta, iar daca cineva doreste sa-l incerce se poate folosi de cablajul de aici cu incredere ca e testat de mine si este ok, ca sa nu fie nici o confuzie(ca sunt mai multe variante de cablaj aici) voi pune din nou cablajul care l-am folosit eu.Tin sa multumesc Colegilor pentru ajutorul acordat si moderatorilor pentru spatiu si tuturor pentru rabdarea dovedita.Va salut si va doresc o dupa-amiaza placuta si multa bafta. Mari@n. Link spre comentariu
Metallman Postat Noiembrie 2, 2008 Partajează Postat Noiembrie 2, 2008 Felicitari ;)Acest amplificator l-am facut si eu acum vre-o 2 ani jumate - 3 daca nu ma insel.La vremea respectiva am avut o carcasa interesanta facuta de un prieten in fabrica (din dural) si am aruncat inauntru doua astfel de module.Ampliful asta era mai mult de test dar pana la urma l-am facut pentru sonorizari in localuri unde exista separeuri.Adica folosit sa sonorizeze doar separeurile de cativa metri patrati. Tin minte ca transformatorul l-am avut din prostie... am dat comanda pe un site (care azi nu mai exista) de un toroidal de 2x25V si am primit unul de 2x40V Normal ca am platit pretul celui de 25V pentru ca asa a venit la posta dar cum eu sunt un patriot convins... am tacut malc :DNu am avut nicio problema cu el desi cateodata este forjat la greu.Se cam incalzeste/incinge ce-i drept, dar tinand cont ca are doar racire pasiva este mai mult decat bine.Nu este un amplificator cu care sa multumesti un audiofil, dar sunetul este destul de bun.Cand l-am facut eu de test... il facusem practic copy/paste, fara modificari. Iar cum de test a fost facut la repezeala (desi cu folie PNP blue)... a iesit foarte bine si nu a facut nicio figura de atunci.Probabil ca asta este unul din putinele amplificatoare mosfet simple care sa-l poata pune in functiune un incepator fara a-i da batai de cap tinand cont si de inviestita de aprox. 30 lei pe un modul.Oricum... este foarte bine ca i-ai trantit o 'superdioda'.Sa-l "audiezi" sanatos Link spre comentariu
csongore Postat Noiembrie 3, 2008 Partajează Postat Noiembrie 3, 2008 Asta functioneaza la mine deja 5luni fara probleme este foarte fiabil si stabil daca cineva doreste cablajul in format LAY. astept adresa dimensiune cablaj:78 X 48 Site ul unde provine schema (+cateva modificarii):http://users.swing.be/edwinpaij/ampli_mosfet_simple.htm Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 3, 2008 Partajează Postat Noiembrie 3, 2008 Nu vad legatura cu subiectul. Oricum, baza si colectorul lui Mje350 din stanga trebuie sa fie unite intre ele. Link spre comentariu
csongore Postat Noiembrie 3, 2008 Partajează Postat Noiembrie 3, 2008 Scuze nu am fost atent cand am redesenat schema. Link spre comentariu
Vizitator geole Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 salutare.am incercat sa fac si eu acest amplificator dar cu BF 469,470 in loc de MJE 340,350.- am alimentat initial cu _+16v si imi iesea pe iesire tensiune continua +12v. pe iesire am montat un condensator altfel prin difuzor am 12v cu 0,5A -am scos finalii, dar pe ramura cu superdioda am 12v masurata in raport cu masa finalii nu sau ars deoarece atunci cand erau alimentati punand mana pe grila, amplificau -am alimentat fara finali la_+37v iar pe ramura cu superdioda am acum +31v ce tensiune ar trebui sa am pe aceasta ramura in raport cu masa? ceva indicatii ptr un incepator pana acum am facut amplif numai cu CI Link spre comentariu
EmyRulz Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 Inainte de orice, asigura-te ca ai montat toti tranzistorii corect. Link spre comentariu
Vizitator geole Postat Noiembrie 29, 2008 Partajează Postat Noiembrie 29, 2008 BF-urile sant recuperate din televizoare vechi. trebuie schimbat ceva daca folosesc BF 469, 470 in loc de MJE 340,350 ce tensiune ar trebui sa am pe ramura cu superdioda? am legat pana la urma finalii si am alimentat la _+37v ,fara superdioda,cu semireglabilul suntat. la iesire nu mai am tensiune insa pe ramura cu semireglabil am 3.5v cu masa si finalul de pe plus (irfp240)se incalzeste putin(am pus radiatoare separate). maine reglez biasul si sper sa scap de tensiunea aia imi trebuie alte rezistente pentru superdioda si cred ca o sa o las in paralel cu potent 2k5 deocamdata.treb refacute rez R10 si R3 pentru alim la _+37. -cam ce valori as putea folosi? am pus semireglabili Lan multi ani celor care tin de Andrei Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 30, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2008 Salut.In primul rand nu stiu daca acei tranzistori BF469/470 sunt tocmai potriviti pentru aceasta aplicatie , iata datasheet-ul lor:[attachment=0]BF469.pdf[/attachment]Cel mai bine ar fi sa cauti totusi MJE340/350, ca nu sunt greu de gasit, in cel mai rau caz ii gasesti la unul din multele magazine on-line, sau macar BD139/140 dar cu grija deoarece la ei tensiunea Vce maxima este 80V(la +/-37 Vcc cat zici ca ai tu e ok).Desfa mosfetii si masoara-i sa te asiguri ca nu-s arsi (intre drena si sursa trebui sa dea o dioda iar intre poarta si sursa, nu trebuie sa dea nimic, la fel si intre poarta si drena), desfa si acei BF469/470 si masoara-i sa te asiguri ca-s ok(s-ar putea ca din cauza lor sa ai acea tensiune pe iesire mare, o spun din proprie experienta) iar daca reusesti sa gasesti tranzistori din cei care am zis eu masoara-i si pe aceia inainte sa-i pui chiar daca sunt noi, se mai intampla uneori sa aiba defecte din fabricatie si nu strica sa fii sigur.Daca pui superdioda scoate acel semireglabil de 2k5, finalii trebui pusi amandoi pe acelasi radiator(bineinteles izolati cu mica), iar tranzistorul de la superdioda pe radiatorul finalilor.Poti incerca sa schimbi R3 de 33k, iar R10 de 6k8, semireglabilul din superdioda de 500 Ohm ar fi bine sa fie multitura.Bafta la realizare. Mari@n. :freaza:Ps: Mare grija cum pui tranzistorii, sa nu inversezi pinii deoarece un tranzistor pus aiurea poate face mult rau. Link spre comentariu
Vizitator geole Postat Noiembrie 30, 2008 Partajează Postat Noiembrie 30, 2008 am dat comanda de mje-uri si am verif mosfeturile-care par okmersi pentru promptitudine Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 30, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2008 Cu placere. E bine ca nu ti s-au ars finalii ca-s scumpi fata de celelalte piese. Bafta in continuare si cat mai putin fum. Mari@n. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 1, 2008 Partajează Postat Decembrie 1, 2008 Trz finali trebuie pu?i to?i pe acela?i radiator, nu separat.?i trz superdiod?, dac? e BD139, izolat cu o foi?? de mic? de radiator. Aten?ie la cei române?ti c? sînt turna?i prost ?i pot face scc cu ?urubul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum