Marian Postat Septembrie 25, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2008 Ok asa voi face, azi am primit comanda pt componente la amplifu asta si singura problema a fost cu releurile astea si nu-i prima data cand am "mici" probleme la comenzile primite, si uneori ma enerveaza chestia asta , paguba este minora insa uneori te incurca dar asta e, prefer totusi sa iau de la ei ptk este mult mai ieftin(chiar daca stiu ca asta nu inseamna uneori si bun), dar un drum la targoviste(vreo 60km), + preturile destul de piperate la unele piese, Si plus stresul cu "vanzatorii" de acolo(ca-i schimba ca pe camasi) dar sun cu totii PARALELI cu electronica si pana imi gasesc ce le cer trece f mult timp(asta daca "se mai fabrica" ptk multe lucruri ce le gasesti usor oriunde altundeva la ei "nu se mai fabrica de mult"). In fine azi o sa ma apuc de cablaj (folosesc o metoda oarecum primitiva-scot desenul pe o coala la imprimanta si dupa aia reproduc pe cablaj cu indigo si fac retusuri cu marker) dar nu am acces la nici o alta metoda profi de realizare, metoda foto nu se merita doar pt 2 module, iar coli PNP nu am gasit si oricum am inteles ca-s scumpe si nici nu am gasit pe cineva cu o imprimanta laser+tonner, asa ca.... la munca!Scuze daca m-am lungit prea mult si multumesc mult EMY si DUDIKOFF pt ajutor si va salut.Mari@n Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 26, 2008 Partajează Postat Septembrie 26, 2008 marian, in legatura cu releul: poti sa lasi aceeasi tensiune de alimentare (+24V) si sa inseriezi cu grupul releu + dioda o rezistenta egala cu rezistenta bobinei releului, asa va cadea pe releu numai jumate din tensiune (+12V). Poti sa pui rezistenta la 2-3W sa nu se incinga. E posibil sa trebuiasca sa schimbi BC327 cu un BD136,138,140, releul de 12V consuma cel putin dublu fata de cel de 24V. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 26, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2008 Zal cred ca totusi voi alimenta montajul la 12Vcc ptk imi e mai usor cu traful ca vreau sa pun pe traful care alimenteaza ampliful inca o infasurare de 12V (24 nu cred ca as mai avea loc), dar voi face cum ai zis adica voi schimba tranzistorul acela cu BD140 ca sa fiu sigur, dar trebui sa-i pun si un mic radiator sau nu-i nevoie? si inca ceva cam cat consuma montajul asta in varianta dubla? ca sa stiu cum sa fac infasurarea la traf pt el. Acum ca s-a rezolvat si problema cu releul nu-mi ramane decat sa Va multumesc tuturor mult pt ajutor si sfaturi si sa ma apuc de treaba. Va salut cu respect si Bafta multa. Mari@n. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Septembrie 26, 2008 Partajează Postat Septembrie 26, 2008 Nu e nevoie de radiator pentru ca tranzistorul ala va fi ori deschis ori inchis, deci disipatia pe el va fi foarte mica. Din ce am masurat eu, rezistenta unui releu de 12 V in curent continuu este in jur de 200-300 ohmi(poate varia) asta inseamna un curent in mare de 50 mA la un montaj, 100 la doua(in rest nu se consuma mare lucru), deci consumul nu e mare. Oricum, pentru a nu avea o impedanta mare a sursei de alimentare si sa nu scada excesiv tensiunea in sarcina(tinand cont ca releul este anclasat majoritatea timpului), infasurarile ar trebui sa poata da 500 mA. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 26, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2008 Atunci este ok ptk infasurarea de 12v pe care o voi face pentru protectie va da aprox 1A. Inca o data multam si sa auzim numa de bine. Mari@n. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2008 Salutare la toata lumea.Scuze ca nu am mai dat nici un semn insa am avut ceva probleme cu net-ul(aveam ceva im provizat), insa acum am instalat un modem de la o firma anume(nu dau nume ca mi-e teama sa nu fac spam), viteza e destul de mica insa macar e stabil. In fine nu asta e important asa ca revin cu urmatoarele date:Am facut traful si am cam asa: 40,1-o-40,4(sper sa nu fie problema faptul ca difera tensiunile de la cele 2 infasurari cu 0,3v) si conform unor calcule aprox 6A asta insemnand cam 480VA(sper sa nu gresesc), poate ca-i putin dar nu am gasit sarma mai groasa oricum nu-l voi folosi la puteri mari decat ocazional; si 11,8v pentru protectie si tot conform unor calcule cam 2A(poate ca-i prea mult dar asta am avut la indemana si de asta sper ca nici lucrul asta sa nu fie o problema). Cam atat despre traf.Am facut si cablajurile la amplif dar prefer sa nu postez poze cu ele din simplul motiv ca-s facute manual dupa cum spuneam intr-unul din post-urile anterioare si arata nasol dar pictura nu-i unul din talentele mele asa ca..... oricum le-am verificat si nu sunt greseli(adevarul e ca la cat de simpla e schema cu un pic de atentie nu ai cum sa gresesti), saptamana viitoare voi achizitiona si restul de componente si voi incepe asamblarea.Am desenat si cablajul la protectie dar prefer sa nu-l fac pana nu-l supun parerii DVS stimati colegi si daca e ok asa cum l-am desenat eu atunci il pun si pe asta in practica si mai vedem.Cam atat deocamdata si imi cer scuze ca m-am lungit atat si multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea sa citeasca si sa-mi ofere pareri sau sfaturi.Va salut si numai bine. Mari@n. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Octombrie 3, 2008 Partajează Postat Octombrie 3, 2008 Asa la o prima vedere, alimetarea de +12V nu e conectata la restul circuituli, si releul pare pus "de-a curmezisul". Uita-te bine cum are dispusi pinii relelul tau si apoi fa un footprint pentru el. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2008 Emy dar alimentarea +12 este conectata si la restul montajului initial prin R7 de 120k(ca asa spunea Dudikoff ca trebui) care duce curentul la C1 si R6 si prin R5 de 56k la restul montajului, poate nu te-ai uitat tu cu atentie sau poate totusi gresesc eu(desi nu cred ptk nu-s decat cateva piese) daca totusi gresesc atunci scuze. Cat despre releu asa trebui ptk asa are el legaturile(am desfacut unul sa fiu sigur cum functioneaza si mai ales daca functioneaza si masurand distanta dintre pini am facut acel desen), daca nu ma insel atunci cand ampliful functioneaza corect releul cupleaza difuzorul cu iesirea de la aplif-deci va functiona permanent aclansat iar cand intervine protectia trebui sa decupleze diful de la amplif deci sa revina in pozitia libera, cel putin asa inteleg eu functionarea acestei protectii iar daca gresesc atunci imi cer scuze si sper sa nu te supere raspunsul meu. Salutare. Mari@n. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 3, 2008 Partajează Postat Octombrie 3, 2008 Nu e bine. Fa asa. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 3, 2008 Partajează Postat Octombrie 3, 2008 Uite si niste poze cu ea : Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2008 Se pare ca totusi am gresit eu asa ca SCUZE EMY.Ok atunci asa voi face Dudikoff si-ti multumesc pt rabdarea de a-mi arata exact ce am gresit.Despre traf vad ca nu aveti nici un comentariu ceea ce ma face sa cred ca este ok(daca este asa atunci ma bucur). Multumesc pt sfaturi si observatii EMY si DUDIKOFF si va salut si va voi tine la curent cu realizarea amplifului, daca lucrurile vor decurge asa cum sper eu atunci saptamana viitoare voi testa primul modul al amplifului. Salutari si multa bafta. Mari@n. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 4, 2008 Partajează Postat Octombrie 4, 2008 Poti sa ai si diferente de citiva volti intre infasurarile secundarului, se egalizeaza prin puntea de diode, tensiunile maxime vor fi date de infasurarea cea mai mare, doar in sarcina va scadea catre tensiunea data de infasurarea mai mica. 0,3V e lux, nici nu se va simti. Mai complicat era daca aveai sirma diferita ca diametru in cele 2 infasurari.Releul e cam mic, chinezii scriu de obicei dublu la curentul suportat de contacte, plus ca nu pun material bun la platine. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 4, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2008 Zal ma bucur ca traful e ok ca am muncit ceva la el(e un mic monstru dupa cum spuneam anterior) insa am preferat sa-l fac ptk vroiam sa fiu sigur ca am loc pt infasurari. Cat despre releu sa inteleg deci ca nu-i bun(pe el scrie ca-i de 10A) dar daca e asa cum spui tu si e un pic exagerat curentul maxim suportat atunci voi cauta alt releu(problema e ca nu am gasit pana acum mai mare de 10A da mai caut ca ma gandesc ca exista riscul sa se sudeze contactele intre ele si atunci pa protectie!)Mersi mult Zal pt observatii. Salutari si numa bine. Mari@n. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 4, 2008 Partajează Postat Octombrie 4, 2008 Stai sa fim intelesi: contactele se sudeaza numai la un curent mare, de scc si numai cind sint strapunsi trz finali, ai tensiune pe iesire, iar releul cupleaza accidental. Deci iti trebuie o protectie serioasa. Altfel se vor tot afuma contactele si dupa un timp oarecare ai sa constati ca face figuri la cuplare. Cauta un releu cu mai multe perechi de contacte pe care sa le pui in paralel. Sau uite aici unele mai rasarite si transparente, vezi contactele. http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=32292 Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 4, 2008 Partajează Postat Octombrie 4, 2008 pentru curenti mari poti aplica o protectie gen crowbar, sa tragi iesirea la masa cu un triac sanatos si arzi sigurantele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum