Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva intrebari legate de un amplif mosfet 100w

Marian

Postări Recomandate

Salutare tuturor. Am gasit ampliful asta aici pe forum la scheme si as vrea sa-l fac insa am cateva intrebari legate de constructia lui _ tin sa mentionez ca-i primul amplif mosfet pe care il fac si de aceea vreau sa incep cu o schema ceva mai simpla si orice sfat este mai mult decat binevenit. Deci in primul rand am o mica problema ce semireglabilul multi-tura de 2k5 (P1), Nu am gasit de 2k5 pana acum, as avea cateva multiture de 5k si ma intrebam daca pot sa pun din alea sau is prea mari? Si tot legat de acest semireglabil, pentru reglarea curentului de mers in gol in documentatie se spune ca initial semireglabilul sa fie reglat la rezistenta minima, adica sa-l reglez pana practic se anuleaza(scurtcircuiteaza)? Atasez mai jos schema originala si o varianta facuta de mine in eagle pt a ma ajuta la realizarea cablajului(daca in schema facuta de mine am strecurat vreo eroare feel free to correct me). Am mai atasat si o schema de dc-detect ptk as vrea sa stiu daca o pot folosi pe aceea la iesirea amplifului si legat de schema de dc-detect, in ea se specifica faptul ca, condensatorii de 22u de la intrare sa fie bipolari dar nu am gasit din astia si ma intrebam daca nu merg si din aceia electrolitici normali? sau sa mai caut ? Sper ca nu am gresit in exprimare si am reusit sa ma fac inteles si multumesc mult pt orice eventual sfat sau ajutor. Va salut cu respect. [email protected]: La cat de simpla este aceasta schema chiar este capabila de 160w pe 4ohm? Daca supara pe cineva intrebarea mea imi cer scuze insa eram curios.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 272
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

90

• cristian_98

54

• EmyRulz

24

• Blacksmith

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O schema nu trebuie sa fie complicata ca sa aiba putere mare. La tensiunea la care e alimentata e capabila de 100 W in 8 ohmi.Singura problema a ei este ca nu are compensatie termica, iar IRF-urile nu au coeficient termic negativ(adica sa scada curentul cu cresterea temperaturii) decat de pe la cativa amperi buni in sus, deci cam e nevoie de asa ceva. Cel mai bine e sa inlocuiesti potentiometrul cu un montaj "superdioda". Daca totusi vrei sa o incerci asa(cu toate ca nu e prea indicat), poti pune un rezistor de 1.5k in serie cu un potentiometru de 1k in locul potentiometrului de 2,5k. Ca sa reglezi curentul, asa e, trebuie sa reglezi potentiometrul asfel incat sa fie scurtcircuitat.Condensatorii aia de 22u nu merg electrolitici normali, deoarece iesirea amplficatoruli poate fi atat negativa cat si pozitiva fata de masa. Mai cauta.

Link spre comentariu

Mersi mult Emy pt rabdarea de a citi post-ul meu si pt sfaturi pe care le-am urmat si am facut o mica modificare la schema in sensul ca am pus un montaj de superdioda, este ok asa cum am facut eu sau e gresit? si In loc de BC546 pot folosi BD139 la superdioda?(intreb ptk ar fi mai usor de montat pe radiatorul cu finalii). O sa mai caut si condensatori bipolari, (ma interesez mai cu atentie si sigur voi gasi) Inca o data mersi mult si salutari.Iata schema modificata

Link spre comentariu

Da, schema e buna, si da, poti folosi BD139. Ca sa reglezi curentul, initial trebuie sa setezi potentiometrul asfel incat toata rezistenta lui sa fie in serie cu R17(rezistorul de 47 ohmi). Pentru a trece un curent mai mic prin superdioda, poti sa mai maresti valorile rezistentelor, cum ar fi, R18 100 ohmi, R17 1K iar potentiometrul sa il pui de 500 ohmi, dar merge f bine si asa cum l-ai pus tu.

Link spre comentariu

In schema modificata de mine am pus R17=470 ohm dar se pare ca nu se prea intelege din poza (cred ca le-am cam inghesuit eu si-mi cer scuze), oricum voi face asa cum ai spus si anume voi modifica R17 1k si R18 100 iar potentiometrul il voi pune de 500(sper sa gasesc multi-tura ca am inteles ca-i mai bun) si initial il voi regla asa cum ai spus ca sa fie in serie cu R17(1k), dar la cat sa reglez curentul de mers in gol, tot asa cum se spune in documentatie(aproximativ 30 mV pe rezistoarele de putere)? Acum nu-mi mai ramane decat sa ma apuc sa-mi fac cablajul(sper sa-mi iasa de data asta ca nu prea am reusit mare lucru in domeniul asta pana acum) si sa-mi procur piesele si gata, ma apuc de treaba. Mersi mult.

Link spre comentariu

NU in serie cu rezistorul de 1k, asa mai mult ca sigur ii plesnesti! (acum am vazut ca am scris gresit R17 in postul precedent, dar am scris bine in paranteza). Sa fie in serie cu ala mic de 100(sau 47 ohmi daca nu modifici schema). Curentul de mers in gol il poti regla asa cum scrie in documentatie, la 100 mA(33 mV pe rezistoarele de putere). Daca vrei distorsiuni mai mici, poti sa il maresti(cu grija!) dar trebuie sa te asiguri ca duce radiatorul.Bafta la realizare!

Link spre comentariu

Mersi mult inca o data Emy pt rabdarea de a citi post-urile mele si pt sfaturi, cam acestea erau nelamuririle mele in legatura cu acest amplif asa ca acum nu-mi ramane decat sa incep cautarea pieselor si a unui radiator smecher ca sa nu am probleme si pt si mai multa siguranta cred ca voi pune si un cooler pe radiator, Mai greu va fi cu bobinarea trafului ca nu prea gasesc cupru la grosimea necesara pt secundar dar vad eu cum ma descurc(oricum nade nu vreau sa fac). Atunci cand va fi gata voi pune poze aici(desi la ce metoda folosesc pt realizarea cablajului nu o sa arate prea bine, dar nu am incotro) Te salut cu respect. Mari@n.

Link spre comentariu

Inca o intrebare si nu te mai deranjez Emy, As vrea daca se poate cateva sfaturi pt realizarea unui cablaj cat mai estetic si mai bine pus la punct(ma refer in general), am avut cateva tentative de cablaj dar am esuat lamentabil si am mai si suparat pe alti useri inutil care incercau sa ma ajute. Stiu ca nu am cum sa realizez ceea ce am vazut la voi ceilalti mult avansati fata de mine insa totusi vreau sa invat si cred ca cu ceva sfaturi ar putea fi un inceput, asadar orice sfat in privinta asta crezi ca este cuvenit va fi mai mult decat binevenit si voi fi fff recunoscator. Multumesc mult pt tot ajutorul dat si te salut. Mari@n.

Link spre comentariu

am avut cateva tentative de cablaj dar am esuat lamentabil si am mai si suparat pe alti useri inutil care incercau sa ma ajute.

Fii serios, nu ai sup?rat pe nimeni. To?i am fost încep?tori.

Ca reguli de proiectare a cablajelor:

- trasee cît mai scurte posibil, chiar dac? asta înseamn? s? folose?ti ?trapuri;

- evitarea buclelor de mas? acolo unde acestea influen?eaz? func?ionarea circuitului;

- evitarea utiliz?rii unghiurilor drepte la schimbarea direc?iei traseelor. De obicei se duc la 45 de grade, adic? ceva de genul: orizontal? - 45 - vertical? în loc de orizontal? - vertical?;

- grosimea traseelor trebuie aleas? în func?ie de curen?ii medii care circul? prin ele, în general se iau maxim posibil, f?r? a schimba grosimea traseului pe parcurs;

- traseele de semnal mic trebuie s? fie la distan?? fa?? de cele de for?? ?i, pe cît posibil, la unghi de 90 de grade fa?? de acestea.

Cam astea ar fi cîteva din reguli.

EDIT: dac? tu ai desenat schema aia din poza de aici, s? ?tii c? e foarte bine. E u?or de citit.

Link spre comentariu

Emy pai cred ca trebui sa refac cablajul datorita acelui montaj de superdioda care nu este inclus in acel cablaj, voi incerca, incerca, incerca, pana voi reusi. Ratza mersi mult pt sfaturi voi face tot posibilul sa le urmnez si sunt convins ca intr-un final voi reusi ceea ce-mi doresc. Si da, acea schema este desenata de mine in eagle-Mersi mult pt aprecieri, insemna mult pt mine(este o incurajare sa nu renunt) Multumesc mult inca o data Amandurora pt ajutor si va sunt fff recunoscator si promit ca zilele astea nu voi mai face nimic altceva decat sa persist la cablaj pana imi va iesi si atunci il voi pune aici spre a fi supus parerii voastre.Salutari si respect. Mari@n.

Link spre comentariu

Salutari la toata lumea.Mersi mult Mely17 pt cablaj, o sa-l verific si eu cu mare atentie(atat cat ma pricep) dar nu cred ca vor fi probleme, Insa totusi voi incerca si eu o varianta de cablaj ptk vreau neaparat sa invat si chestia asta si cu sfaturile de la Ratza sigur voi reusi intr-un final si ma voi decide atunci ce cablaj voi folosi, Totusi inca o data mersi mult pt ajutor. Am fost azi pe la oras si am cautat condensatori bipolari pt protectia de la iesirea amplifului dar din pacate nu am gasit :cry: , (de fapt la primul dintre magazinele l care am fost tipul de acolo mi-a zis citez: NU EXISTA ASA CEVA! EU NU AM DECAT ELECTROLITICE POLARIZATE. Asa ca am plecat :aut: si cum nici la alte magazine nu am gasit mi-am pus mintea la contributie si am venit cu cateva idei spre a fi supuse atentiei DVS stimati colegi. Asadar este vreuna dintre variantele de mai jos functionale ca inlocuire a conzilor bipolari? sau Ideea mea este aiurea si atunci sa inteleg ca protectia asta imi va da de lucru?

Link spre comentariu

Hmm, nu stiu ce sa zic, varianta 3 sigur pica. Daca stam sa calculam un pic, pentru o frecventa joasa(gen 30-40 hz) poti avea amplitudini de vreo 400 mV pk(800 pk-pk) pe primul condensator centrate pe o tensiune contiua de cativa milivolti(asta daca nu ai offset la iesire, caz in care ar actiona protectia), deci nu stiu cat de bine stau electroliticii aia. Basca, daca e sa apara o problema si sa ai tensiune continua poate fi la fel de bine pozitiva cat si negativa. E adevarat ca atunci cand pui 2 in serie tensiunea sinusoidala se imaparte pe ei, dar tot o semiperioada vor avea tensiunea "invers".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări