Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect hibrid lampa/mos-fet

naminator2003

Postări Recomandate

Mie nu-mi plac schemele postate de tine in principiu , asa s-ar putea "decapita" orice amplificator de partea de intrare si cu modificari minore s-ar adapta intrarea cu lampi , si gata ... avem sunet de lampa . Sincer ma indoiesc mult . Ar mai fi inca ceva , lipsa reactiei negative in cc nu mi se pare o idee buna . Chiar daca reglezi 0V pe iesire initial , cine garanteaza ca va ramane asa in timp ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 125
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ioannis

25

• Depanatoru

21

• zal

13

• naminator2003

12

Top autori în acest subiect

:speriat baieti hai sa ramanem ontopiccat despre naminator vezi ca in elektor numarul 10 / 2007 gasesti o schema de Hybrid care se numeste Mugen :da folosea in preamplificare ceva ecc83 si ec88 ca driver iar ca finali niste 2SC ; puterea 70w/8r si 110w/4r.....vezi ca in articolul respectiv gasesti si cablajul si o protectie pt iesire etcbafta cu hibrizii :freaza:
Link spre comentariu

Multumesc pentru atatea sugestii de alte amplificatoare... insa deja m-am apucat de cablaj la asta si ar fi pacat sa abandonez acum... intrebarea la urma urmei era cat disipa finalul ala... sa stiu ce radiator trebuie...Oricum, schemele sunt bine-venite, poate pentru proiecte viitoare.....

Link spre comentariu

Vezi in linkul pus de mine mai sus explicatiile . Pe scurt ,pentru 30W putere audio pe 8 ohmi , printr-o pereche de tranzistori ( finalul si sursa sa de curent ) trec circa 3A , fiecare disipa deci aproximativ 3A x 35V = 105W . E clar ca trebuie un radiator "sanatos" . Daca maresti numarul de perechi tot atat va disipa un tranzistor , numai totalul puterii disipate si puterea maxima de iesire creste bineinteles.

Link spre comentariu

daca pune mai multi tranzistori,fara sa umble la tensiunea de alimentare,puterea totala disipata nu e aceeasi?adica daca pune mai multi trz,imparte caldura(eventual in mai multe locuri ale raditorului)

Link spre comentariu

Nu , o pereche disipa 2 x 105W , a doua tot atat si asa mai departe . Dar se poate modifica sursa de curent , la un curent mai mic de 3A evident ca vor disipa mai putin tranzistorii . Va scadea insa puterea maxima de iesire daca nu se compenseaza prin mai multe perechi .

Link spre comentariu

Nu e asa . O pereche e formata din sursa de curent (tranzistorul de jos) si finalul . Curentul sursei e dat de dioda zener de 5,1V din grila , tensiunea GS a tranzistorului , in jur de 4V , si rezistenta de 0,33 ohmi din sursa . I = ( Vzener - Vgs ) / R = aproximativ 3A . De aici rezulta disipatia pe un tranzistor de aproximativ 105W , pe pereche 210W.Daca se pune inca o pereche se formeaza inca o sursa de curent tot de 3A , care se aduna cu cealalta rezultand 6A , fiecare final disipa tot 105W dar fiind 4 disipatia totala e dubla 420W , si asa mai departe . Nu ar creste curentul daca tranzistorii sursei de curent ar fi legati in paralel si ar avea o singura rezistenta de 0,33 ohmi in surse . Atunci oricati tranzistori ai pune in paralel curentul total nu ar creste si s-ar impartii intre ei si bineinteles puterea disipata. Insa , daca fiecare tranzistor are rezistenta independenta in sursa , se formeaza tot atatea surse de curent independente de 3A cate perechi se pun si curentii se insumeaza . Sper ca m-am facut inteles .Oricum , nu stiu daca ti-e prea clar , fiind vorba de clasa A , curentul ce trece prin tranzistori si disipatia nu se modifica prea mult in functie de puterea de iesire , o pereche disipa cam tot 210W si in repaus si cand debiteaza puterea maxima.

Link spre comentariu

Eu zic ca ajunge o singura pereche , 30W in clasa A ( 2x30W pentru stereo ) e mai mult decat suficient . Eventual se poate chiar reduce curentul prin tranzistoare si implicit puterea maxima de iesire . Cu tuburi , un amplificator SE de vreo 2W reali ( bineinteles stereo sunt 2x2W ) e absolut suficient pentru o camera obisnuita , asta zic din experienta proprie . Ramane de auzit :limb: insa daca finalul cu tranzistoare se poate compara cu lampile .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări