Sharky Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 Total de acord, doar ca acei 590W sunt 590VA. Si disiparea pe final poate fi oricat de la 50W la de ce nu 800W in functie de impedanta difuzorului la frecventa respectiva. De aia am explicat acolo de ce se masoara pe rezistiv, iar reactiv se inseriaza o bobina asa incat per total sa se obtina un Z de 4ohmi la frecventa de masurare, dar cu defazajul dorit. Asa se asigura repetabilitatea testului. Dar oricum, treaba e clara, piesele sint mai mult decat ceea ce scrie pe ele, evident folosite corect. Eu incercam sa aduc o claritate si mai mare experimentelor facute, daca tot s-au facut. Nu de alta dar e pacat, putini se indura sa isi arda/riste piesele doar de amorul artei, ar fi fain sa masuram tot ce se poate de la A la Z, sa tragem cat mai multe concluzii. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 (editat) Schema aia are câteva " perle " , speram ca niciodată să nu mai fie scoasă la lumină . De ce ? Potențiometrul dublu folosit la intrare trebuie sa aibă secțiunile identice sau un comutator echivalent , cu rezistente având toleranta mult sub 0,5% ... Nu mai comentez dimensionarea etajului final . Nu o recomand , nici măcar ca exemplu negativ . LE1: Se pare că schema de mai sus , postată de George a dispărut ... LE2: Gata , schema cu pricina a apărut din nou ... Editat Mai 25, 2017 de Victor Link spre comentariu
George Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 Schema din tehnium 2/84 are ca finali 2N3055 si 2N2955, finali cu 60Vce si este alimentata la +/- 45Vcc.......... 2N3055 / BDX18 alimentati la +/- 60Vcc. De data asta din revista Electronistul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 Da, acolo au rol de prefinali. Sincer +/- 60Vcc la 2N3055, n-am incercat niciodata, nici macar ca prefinali... Serban, ok, uite pe sarcina rezistiva 11,2Ax52,7V aproape 580W, "nereactivi" Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2017 Autor Partajează Postat Mai 25, 2017 Total de acord, doar ca acei 590W sunt 590VA. Sau, VA*cosfi=W... Vad ca offtopicul se prelungeste, si devine scena resuscitarii unor vechi dispute, motiv pentru care imi incalc promisiunea de a nu mai posta si incerc sa mai lamuresc cate ceva dupa care chiar nu mai intervin. Totul a inceput de la incercarile insistente ale lui Viobio de a ma ridiculiza, intai cu insasi subiectul topicului, apoi cu puterea specificata pentru AS2050, nu stiu ce are el de castigat din asta, eu sigur nu am pierdut nimic. Despre AS2050 discutia vreau sa se incheie odata cu postarea asta a mea, si voi ruga colegii moderatori de aici sa se asigure de asta. Nu mai retin exact in ce conditii am facut atunci masuratoarea puterii, nu exclud posibilitatea ca datorita oboselii accentuate ( lucrasem mult timp la el ), sau poate a euforiei reusitei, sa fi strecurat vreo eroare in masuratoare ori in rezultat, deci nu exclud ca cifra aia sa fie exagerata, n-am timp si nici chef acuma sa refac masuratoarea, si nici nu cred ca are sens, nu am nimic de dovedit, se poate sa fi gresit ( ce sa-i faci, nu-s perfect ), si daca e asa atunci imi cer scuze. In alta ordine de idei, 100W pentru 4 Ohm inseamna 20VRMS, sau 28VV, functie de structura etajului final, se asigura o alimentare suficienta pentru a putea asigura acel varf, pentru bipolari dublet gasesc ca 4-5V sunt suficienti sa acopere saturatia, deci cam 32-33VCC per ramura de alimentare, cu 35-36VCC per ramura ai 100W pentru 4 Ohm fara probleme. Si AS2050 poate oferi alimentarea asta la o retea buna, problema lui nu-i ca "nu pot finalii atat", sau "nu merge schema la atat", ci este limitat de capacitatea trafului de a mentine tensiunea in sarcina. Puterea maxim disipabila de capsula n-are legatura cu ce putere dorim pe sarcina, sau ca sa fiu corect pana la capat, are cel mult o legatura indirecta, pentru ca una e puterea livrata sarcinii si cu totul altceva e puterea disipata de final in acel moment. Daca ar fi sa simplific lucrurile la maxim atunci ganditi-va la un divizor rezistiv, rezistenta de sus e finalul, si rezistenta de jos e boxa, faceti voi orice calcule va trec prin cap. Nu puterea disipabila de capsula e problema la 2N3055 in vederea obtinerii celor 100W ( sper ca n-a uitat nimeni ca amplificatorul SAVA merge cu 2N3055 si 2955 ), asta in ciuda scaderii puterii disipabile o data cu cresterea temperaturii, si asta pentru ca se poate combate usor problema asta alegandu-se racire corespunzatoare, problema este tensiunea CE maxim suportata, dar tranzistorul nu vede niciodata intreaga tensiune dintre ramurile alimentarii, nici macar la clipping, si acolo tot exista o limita impusa de saturatia tranzistorului opus si nivelul comenzii in baza, ca pana la urma conteaza cat de aproape de ramura poate prefinalul sa aduca baza finalului, si prefinalul e si el limitat de saturatia lui si de comanda de la VAS, unde mai pui si ca rareori alimentarea de forta este stabilizata, deci inevitabil scade V buni in sarcina maxima. Pe scurt, sunt anumite limitari ce fac ca finalul sa nu vada niciodata intreaga tensiune dintre ramuri, care sunt acele limitari, depinde de schema, as aminti inca o data de amplificatorul lui SAVA si cei 45V per ramura cu 2N3055... Ca nu e recomandabil, e alta poveste, as specula spunand ca pe atunci prea multe alternative la finali buni poate ca nu erau, acum insa avem la dispozitie alternative suficiente, mai scumpe sau mai ieftine, la alegere. Cam atat am avut de zis. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 SOA variază cu temperatura deci puterea disipată pe termen lung este cea declarată de producător ... Cât despre puterea de vârf , totul se rezuma la coeficienții de rezervă care nu erau incluși în clasa economică . Asta nu înseamnă că amplificatorul era stabil necondiționat pe sarcini reactive de 4 ohmi la puterea de 2x100 W , dar era garantat stabil la 2x50 W . Destinația acestui amplificator este foarte clară : doar pentru sonorizare 2x50W , nicidecum pentru aplicații casnice 2x100W . Fiecare înțelege cât poate sau ce dorește , dar trebuie să ne bucuram de dimensionarea generoasă a acestui amplificator în comparație cu gunoaiele audio din prezent , care folosesc un coeficient de rezervă de 0,4 în dimensionarea alimentării față de AS2050 , care sta în fața , cu un coeficient de 1,5 . Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 "Sau, VA*cosfi=W..scrie Marian. "Puterea aparentă, care este produsul dintre valoarea tensiunii efective, U (indicată de un voltmetru montat la bornele circuitului) şi intensitatea efectivă I (indicată de un ampermetru înseriat în circuit). P=U*IUnitatea de măsură a puterii aparente este voltamperul (VA). Mod. note - topic inchis la cererea initiatorului. Link spre comentariu
Postări Recomandate