djd2 Postat Septembrie 8, 2008 Partajează Postat Septembrie 8, 2008 asa arata o schema care se scoate dupa cablaj.felicitari Ratza pt realizare si rabdare...dar e cum spui :face bum ,fum si nu functioneaza.daca cauta bine aici pe forum gaseste schema originala Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Se pare ca unii dintre DVS credeti ca eu am pus schema asta aici doar asa sa ma aflu in treaba sau sa ma joc-NIMIC MAI NEADEVARAT! Asa ca revin cu niste poze ale montajului facut de mine-DUPA ACEASTA SCHEMA DESIGUR, il am facut de cateva luni si il tin in functiune aproape non stop si inca nu mi-a facut "BUM" si nici "FUM", (ar trebui sa incercati totusi ceva inainte sa va dati cu parerea si sa discreditati pe cineva), si schema aceea era o varianta facuta in graba ca am si spus asta, nu am avut timp sa o fac mai aerisita sau mai estetica insa m-a rugat cineva sa postez si schema si de asta am facut-o pe aia dar este doar o varianta-normal si oricum nu am pretins ca as fi un soi de "expert" in proiectat scheme sau cablajuri(ba am si sustinut contrariul)Si in nici un caz nu am luat schema asta dupa acest forum, eu pe forum am intrat de putin timp insa schema o am de cativa ani. Nu am pus pana acum si poze cu montajul ptk nu arata cum mi-as dori dar nu am avut acces la vreo metoda profi de a realiza cablajul(l-am desenat cu markerul asa ca arata.... asa cum arata, dar isi face treaba) si imi cer scuze pt calitatea foto dar nu am avut la dispozitie decat un tel cu camera VGA asa ca... asta e! Ce mai, sa nu mai lungim vorba asa ca iata: Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 9, 2008 Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Sincer, nu în?eleg cum merge. Q8 nu e polarizat deloc, nu are cum s? se deschid?, poate numai dac? Q7 are inversa?i emitorul cu colectorul. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Cred ca inteleg dilema ta si poate o explicatie ar fi faptul ca Q7 este pnp(desi din schema poate ca nu reiese asta), oricum daca as sustine ca inteleg mecanismul de functionare al fiecarui tranzistor si circuit as minti-recunosc insa te asigur ca asa l-am facut si merge ok. Ps: schema ta arata MULT mai bine-recunosc, insa eu nu sunt decat un incepator in proiectat scheme sau cablaje ca nu am avut pana acum un astfel de soft, desenam cablaju cu markerul, si nici nu am facut vreo politehnica sau mai stiu eu ce facultate de gen ci sunt doar un amator caruia ii place f mult acest domeniu si nu cred ca-i ceva rau in a recunoaste ca esti incepator, dar cu timpul voi invata si voi deveni si eu mai bun in ceea ce fac sunt sigur de asta. Am postat schema asta ptk am facut amplificatorul dupa ea si sunt f multumit de el si ma gandeam ca poate si altcineva va dori si va reusi sa faca amplificatoru asta si poate nici nu va fi dezamagit-eu nu sunt. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Am revazut schema in eagle mai cu atentie si intr-adevar este o 'mica' eroare, Q7 este pnp si i-am pus valoarea ok insa reprezentarea grafica nu este-IMI CER SCUZE_MY BAD. Refac si revin cu schema. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Asadar inca o data scuze Ratza. ps nu am gasit in arhiva eagle-ului meu bd238 si am pus bd236, oricum polaritatea e aceeasi si sunt sigur ca merge si 236-eu nu am incercat dar nu cred ca-i o problema. Link spre comentariu
djd2 Postat Septembrie 9, 2008 Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Marian decat sa pui scheme facute in graba,mai bine nu pui.AICI PE FORUM SANT SI INCEPATORI ,pe care mai rau ii incurci cu schema si ampliful tau.NUMAI incepatorii se pot apuca sa faca acest amplif .INAINTE sa sari cu afirmatii ca te discreditam si sa punem mana sa facem ce ai facut tu ,raspunde la intrebarea din postul de mai sus :de unde reglezi simetria(tensiunea de mijloc)??????????? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 9, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2008 din p2 si p3, iar din p1 curentul de mers in gol(eu l-am reglat la 20 ma neavand osciloscop)ps: la cum te exprimi imi dai de inteles ca ai avea ceva cu mine, sper sa ma insel. Link spre comentariu
djd2 Postat Septembrie 9, 2008 Partajează Postat Septembrie 9, 2008 te inseli amice,nu am nimic cu tine,asa ca nu-mi mai da mesaje pe privat.Te-am intrebat ceva intr-un post anterior si tu ar fii trebuit sa raspunzi pe subiect .spor la facut amplifuri dupa schema care o visezi(de acu 30 de ani) Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 9, 2008 Partajează Postat Septembrie 9, 2008 Cred ca ar fi fost mai bine sa fi fost postat la incepatori schema pare a fi copiata dintr-un tehnium numai retin exact numarul ,dar imi sustin parerea amplificatorul functioneaza uitati-va si la valori din pacate schema este desenata redesenata de catre RATA gresit Q7 BD238 este PNP.Inteleg si userul @rata s-a chinuit sa redeseneze schema ,dar s-a copiat greseala adica simbolurile la tranzistori aiurea m-am uitat in mare in schema daca ar fi NPN Q7 fac pariu ca nu merge ampliful deloc poate va bazaii ceva pe acolo.Dupa aceea nu-i vad rostul diodei D1 in montaj hmm o fi protectie? daca e asa as fi pus doua diode pe fiecare final colector emitor.Nu vad rolul lui P3 si P2 indata ce exista montajul superdioda.Ce pot spune is multi tranzistori domnle is carcotas probabil acuma , schema pare a fi copiata dintr-un tehnium dar e modificata modificariile aduse nu imbunatateste cu nimica acest montaj in special ca este cu alimentare asimetrica.Eu zic ca este loc si de mai bine aceasta schema montaj.Dau pariu ca TDA2030 fie ca este alimentat simetric asimetric suna cu mult mai bine peste asteptari fata de acest montaj . Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 10, 2008 Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Inteleg si userul @rata s-a chinuit sa redeseneze schema ,dar s-a copiat greseala adica simbolurile la tranzistori aiureaTocmai, am rea?ezat piesele f?r? s? modific nimic în schem?, doar pentru a se putea eviden?ia mai u?or posibile gre?eli. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 10, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Cred ca ar fi fost mai bine sa fi fost postat la incepatori schema pare a fi copiata dintr-un tehnium numai retin exact numarul ,dar imi sustin parerea amplificatorul functioneaza uitati-va si la valori din pacate schema este desenata redesenata de catre RATA gresit Q7 BD238 este PNP.Inteleg si userul @rata s-a chinuit sa redeseneze schema ,dar s-a copiat greseala adica simbolurile la tranzistori aiurea m-am uitat in mare in schema daca ar fi NPN Q7 fac pariu ca nu merge ampliful deloc poate va bazaii ceva pe acolo.Dupa aceea nu-i vad rostul diodei D1 in montaj hmm o fi protectie? daca e asa as fi pus doua diode pe fiecare final colector emitor.Nu vad rolul lui P3 si P2 indata ce exista montajul superdioda.Ce pot spune is multi tranzistori domnle is carcotas probabil acuma , schema pare a fi copiata dintr-un tehnium dar e modificata modificariile aduse nu imbunatateste cu nimica acest montaj in special ca este cu alimentare asimetrica.Eu zic ca este loc si de mai bine aceasta schema montaj.Dau pariu ca TDA2030 fie ca este alimentat simetric asimetric suna cu mult mai bine peste asteptari fata de acest montaj .Nu esti carcotas, observatiile tale sunt obiective asa ca nu ma deranjeaza.Deci, in primul rand problema cu Q7 BD238 a fost creata de mine dintr-o clipa de neatentie am inversat simbolul in schema, este normal pnp dar Mi-am cerut deja scuze pt aceasta eroare si am remediat-o. Nu pot sa explic utilitatea lui d1 ptk nu eu am proiectat aceasta schema, ci mi-a fost data de un prieten acum cativa ani asadar este adevarat ca este ceva mai veche dar in nici un caz cum spunea cineva ca-i de vreo 30 de ani. Nu stiu nici cine a proiectat-o si nici cine a facut acele modificari la care te referi dar stiu doar ca functioneaza f bine(CU MULT MAI BINE DECAT TDA2030), Dovada este amplificatorul meu cu care de fapt am si postat acele poze chiar daca nu arata profi(am avut atunci un buget destul de mic pt el), totusi e ok si asa din punctul meu de vedere(cel putin pt moment, ca in curand ma apuc de unul de vreo 200w mos-fet si atunci renunt la el), am si un montaj cu tda2030 dar nu se comapara cu amplificatorul asta. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2008 Sal'tare. Revin cu o alta varianta de schema revizuita la amplificatorul propus de mine, Am remediat acea eroare cu Q7 si se pare ca a mai fost o mica eroare pt care imi cer scuze, se pare ca pe cablaj am omis un condensator de 33p care trebui pus intre baza si colectorul lui Q5(bd139), asadar am remediat si aceasta problema si daca am creat cuiva probleme cu greseala mea imi cer sincer scuze. ca de obicei pun si varianta foto si varianta fisier in eagle. Daca cineva doreste as vrea tare mult sa-mi spuneti ce credeti despre schema asta(ma refer ca desighn fata de aiureala aia ce-o pusesem anterior pt care de asemenea imi cer scuze), deci sa nu mai lungesc vorba, ce ziceti, e mai bine?? Multumesc pt orice raspuns. Bafta.Ps: voi reface si cablajul atunci cand o sa am timp si-l voi pune aici.Later edit: ai dreptate ratza era inversata polaritatea la Q1(nu inteleg cum am putut s-o fac) dar am remediat si repostez si mersi mult pt votul de incredere. Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 12, 2008 Partajează Postat Septembrie 12, 2008 Q1 are emitorul inversat cu colectorul, în rest pare OK. Nu te mai chinui cu schema asta. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 12, 2008 Partajează Postat Septembrie 12, 2008 Doresc sa mi se explice babeste ca nu stiu cum functioneaza Q1 in schema :speriatEdit: se pare ca am postat dupa userul @Rata. Link spre comentariu
Postări Recomandate