Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 100w cu 2N3055

Marian

Postări Recomandate

Salutari la toata lumea. Am mai postat acum cateva zile o schema de amplificator care era f simpla dar cablajul se pare ca era facut aiurea de mine(si deci User-ul SLAVE avea dreptate si pe aceasta cale imi cer scuze ca am inteles gresit incercarea lui de a ma ajuta). Sunt un incepator-E ADEVARAT-in proiectat cablaje ptk de f putin timp am un astfel de soft, dar nu renunt din fire la nimic ce cred ca pot face asa ca mai insist cu o alta schema de data asta ceva mai complexa decat prima insa nu am mai postat-o direct la scheme de amplif-uri ptk vreau intai sa am parerea cuiva avizat in proiectat cablaje, despre cablajul meu(am incercat sa respect cat mai mult sfaturile lui Slave si poate ca de data asta e o ideie mai bine, sper. Este un amplif de aprox 100w cu batranul 2N3055. Acest amplif mi l-am construit dupa acest cablaj, pt mine si sunt f multumit de el, se aude super si zgomotul de fundal este practic zero cu conditia ca sursa sa fie foarte bine filtrata. Ar fi multe de spus despre acest amplif dar nu vreau sa va plictisesc asa ca inchei aici micul meu "discurs" si va las sa va dati cu parerea despre cablaj(am postat de asemenea si fisierele in eagle). VA SALUT. :smt006 :weedman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 81
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

18

• Sharky

8

• djd2

5

• hpavictor

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

zgomotul de cablaj ar trebui sa fie minim si cu filtraj de 1000uF daca amplificatorul are rejectie buna a zgomotului de pe alimentare.Treaba cu filtrarea puternica indica c ai rejectie slaba!

Link spre comentariu

Ai dreptate si cred ca am exagerat eu putin cand am zis 'foarte bine filtrata' ptk adevarul este ca sursei de la amplificatorul meu nu i-am pus decat un condensator de 4700u si unul de 2200u in paralel ptk la momentul respectiv decat pe acelea le aveam la indemana si chiar cu vol la maxim-intrarea fiind lasata libera normal-zgomotul este aproape inexistent. Sa presupun ca este mai bine cablajul de data asta?

Link spre comentariu

E ceva mai ok, dar in unele locuri ai distantat traseele fara motiv,in altele le-ai indesat, etc.Nu te entuziasma dupa primul rezultat obtinut. Mai uite-te si a doua zi peste el si corecteaza greselile.

Link spre comentariu

Poate ca asa este insa am vrut sa respect si o oarece simetrie a pieselor si de aceea poate ca am facut unele compromisuri si de asemenea am incercat pe cat posibil sa evit buclele de circuit si de aceea in unele locuri am preferat sa folosesc jumper-uri. Probabil ca un cablaj nu-i niciodata perfect si intr-adevar cu o floare nu se face primavara asa ca nu ma entuziasmez inutil insa totusi pt mine conteaza mult faptul ca tu ai spus ca de data asta e mai bine, deoocamdat ramane asa ptk nu am timp momentan sa-l iau de la capat(tocmai am pus windows-ul pe calculator si am de instalat o multitudine de programe-majoritatea de mixaj audio) si mai lucrez si la alte proiecte dar cand voi avea putin timp liber il voi reface si mai bine sper. Totusi mersi mult pt sfaturi. :55

Link spre comentariu

Salutare. Imi pare tare rau dar nu o mai am(am pus windows-ul pe calculator si din neatentie am uitat sa o copiez dupa 'C' si am pierdut-o), dar promit ca azi daca am timp o voi face din nou si o voi posta.

Link spre comentariu

Revin si cu schema la amplifu meu si in varianta foto si in varianta 'eagle', am explicat anterior de ce nu am pus-o pana acum asa ca nu ma mai repet. Bafta si spor la treaba tuturor.Later Edit:Am facut cateva mici rectificari la schema asa ca am sters-o pe cea veche. Am pus normal si varianta foto si cea in eagle. Daca cineva doreste sa faca amplifu asta are acum la dispozitie si schema si cablajul facut asa ca mult spor si.... spuneti-mi si mie cum a iesit. Bafta si va salut. Marian.

Link spre comentariu

Inainta se incepeti cu criticile la adresa schemei trebui sa spun ca am sacrificat estetica pt timpul alocat asa ca stiu ca poate arata naspa facuta dar nu am avut timp sa fac o lucrare asa cum mi-as fi dorit dar nu cred ca asta conteaza asa mult. BAFTA.

Link spre comentariu

cred ca ai scos schema cu greseli,nu prea seamana cu schema originala .e o schema veche din tehnium ,prin rev din 81-82,sau almanahul din 1984

E parerea ta si bineinteles fiecare are dreptul la o parere. Dar te asigur ca schema este chiar aceea de la cablaj(eu am facut-o azi) si la drept vorbind am facut schema asta de atatea ori incat am cam invatat-o pe de rost si era culmea sa gresesc. Dupa cum tocmai am spus in post-ul cu schema, am facut cateva mici modificari si normal am schimbat-o pe cealalta. Din punctul meu de vedere exista 'n' variante la o schema care tin de asezarea pieselor; alegerea traseelor, etc. Poti verifica dar te asigur ca schema este aceea de la cablaj. Nu sunt expert in cablaje insa circuitele nu le gresesc ptk acord o fff mare atentie acestui lucru ptk pana si cea mai mica greseala poate fi f costisitoare-parerea mea normal.
Link spre comentariu

la alimentare de 50v asimetrica nu prea ai de unde sa scoti 100w... doar 15-20w!!!cu o pereche de 2n3055 (115w daca nu ma insel) nu ai cum sa scoti in clasa ab 100w!!!!

Intr-adevar 2n3055 au o putere disipata de 115w insa schema mea nu este singura care foloseste ca finali 2x2n3055 si se specifica, ca si putere 100w, am mai gasit cateva scheme tot cu acesti finali care ar avea 100w dar pt moment nu le mai gasesc. Oricum am zis aproximativ 100w ptk nu am cum sa masor puterea cu exactitate. Daca doresti incearca sa-l faci si incearca cu finali 2n3773 (130w) sunt un pic mai rapizi. Incearca si ai sa vezi ca scoti mult mai mult decat 15-20w pe 4ohm(daca am uitat sa specific scuze). Teoria poate tine la nesfarsit insa incercati si nu cred ca veti fi dezamagiti si daca aveti nelamuriri ma puteti intreba orice si daca voi putea va voi raspunde cu placere.
Link spre comentariu

nu stiu daca schimbarile facute de tine in schema sant chiar bune,(nu esti mai bun decat Chirita cel care a proiectat ampliful).oricum nu are rost sa-ti explic,schema asta e de pe vremea cand .... am totusi o intrebare :de unde reglezi simetria intre ramuri?(tensiunea mediana?) cauta pe la batrani schema originala,daca tot vrei sa te joci(prima aparitie in 1978)

Link spre comentariu

Am eu cîte ceva de comentat. În primul rînd, dac? ai f?cut amplificatorul dup? schema de acum, nu va merge niciodat?. Vezi în schema reordonat? de ce. În al doilea rînd, schema ta e desenat? îngrozitor de încîlcit. Nu a?a se face, aceasta trebuie s? poat? fi citit? u?or, nu descifrat?. Piesele nu se pun ca pe cablaj, de asta se ?i deseneaz? separat. Am stat ceva timp s-o mai aranjez, f?r? preten?ia de a fi bun, ci doar mai lizibil.[attachment=0]Amplif_refacut.png[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări