quicknick Postat Septembrie 6, 2008 Partajează Postat Septembrie 6, 2008 Ziua buna. Am gasit intr-o lada cu vechituri transformatorul din poza. Miezul are aprox. 12 cm2, primarul are in total 20 ohm cu 2 prize mediane, iar secundarele sunt doua: unul cu sarma groasa si aprox. 0.6 ohm (probabil pt filamente) si unul cu sarma mai subtire, 126+133 ohm (tensiunea anodica?). Daca il recunoaste cineva, m-ar interesa sa stiu din ce aparat provine si cam ce putere scoate. Eventual daca s-ar putea folosi intr-o "Aritma". A propos, eu nu mai gasesc thread-urile despre Aritma. Stie cineva unde s-au ascuns? Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 6, 2008 Partajează Postat Septembrie 6, 2008 A propos, eu nu mai gasesc thread-urile despre Aritma. Stie cineva unde s-au ascuns? http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=4978&st=0&sk=t&sd=a&start=30http://www.lumeatuburilor.110mb.com/Tuburi%20Electronice/ARITMA%20Stereo%206W/index.htm Link spre comentariu
quicknick Postat Septembrie 6, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2008 Multumesc vio2007 & skaarj.In schema Aritmei vad ca e specificata pt filamente o infasurare de 6.3V urmata de redresare si filtraj. Asta ar duce tensiunea continua undeva la 8.4V, ceea ce mi se pare cam mult. Nu se pot alimenta filamentele in c.a.?Aceeasi problema si cu tensiunea anodica. Daca traful imi da 2x250 alternativ e utilizabil pt Aritma? Sau trebuie sa redresez cu lampa? Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 6, 2008 Partajează Postat Septembrie 6, 2008 Nu se pot alimenta filamentele in c.a.?Daca traful imi da 2x250 alternativ e utilizabil pt Aritma?Po?i alimenta filamentele în c.a. lini?tit, nu vei avea brum cu condi?iile:1. s? nu faci bucle de mas? ?i2. s? tragi la mas? unul din pinii de filament.Eu a?a le am, mi-a fost lene s? m? duc s? caut un 317.Pentru anodic? folose?ti doar una din înf??ur?ri pentru un canal ?i una pentru cel?lalt sau le pui în paralel. Dac? le pui în paralel, mare aten?ie la fazare, altfel î?i iei adio de la traf. Link spre comentariu
ALEKS Postat Septembrie 7, 2008 Partajează Postat Septembrie 7, 2008 filamentii poti sa-i duci in curent alternativ. daca redresezi stai tu linistit ca la cat halesc filamentii la lampi n-o sa ai tu 8V continuu ci vreo 5.Total corect! daca separi infasurarile de anodica sau daca le pui in paralel o sa fii obligat sa redresezi cu punte redresoare. asta inseamna ca nu o sa mai ai la masa nici un capat de infasurare de traf si o sa iti dea un brum na?pa. tre s? faci redresare cu 2 diode sau o lamp? de are 2 diode cum ar fi 5?3 sau ez80. in anozi vii cu ie?irile de la anodica de la traf iar mediana trafului se duce la mas?. în cei doi catozi ai diodelor (tre s? îi une?ti) sau în catodul comun a lu lampa redresoare ob?ii plus 250V care-i duci la filtraj. a?a evi?i brumul.am avut de-a face cu un tâlhar de-?sta de traf ?i nu l-am putut st?pâni s? se lase de brum decât cu metoda asta.Daca iti place cum lumineaza lampile si te impaci bine cu caldura radiata, atunci mergi pe rectificare cu lampa, altfel, solutia lui skaarj cu 2 diode este sfanta. Spor la construiala, ALEKS Link spre comentariu
quicknick Postat Septembrie 7, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2008 Multumesc tuturor pentru sfaturi, o sa ma apuc de "Aritma" imediat ce primesc tuburile (si soclurile). E primul meu proiect cu lampi, si ma incearca emotii noi Link spre comentariu
quicknick Postat Septembrie 10, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Salutare. Azi mi-am invins in sfarsit lenea si l-am masurat "pe viu".Infasurarile pt. anodica dau 2x266vca. E vreo posibilitate sa-l folosesc la Aritma fara a recurge la redresare pe lampa? Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 10, 2008 Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Vor fi cam -320v- in gol daca redresezi cu o punte de diode , asa ca spor la lucru ,bineinteles daca i-ti invingi inca o data lenea !! Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 10, 2008 Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Multumesc tuturor pentru sfaturi, o sa ma apuc de "Aritma" imediat ce primesc tuburile (si soclurile). E primul meu proiect cu lampi, si ma incearca emotii noi stai linistit ca sunt pe vine, maine cred ca le ai Link spre comentariu
quicknick Postat Septembrie 10, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Am 373Vcc in gol, dupa redresarea cu 2 bucati BY254, filtraj 47uF/400V + bleeder 100kohm... Dar daca voi spuneti ca e OK, o sa incerc asa. Poate o sa am mai multa lumina albastra in jurul anozilor Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 10, 2008 Partajează Postat Septembrie 10, 2008 EL84 nu ?ine la anodica aia. Link spre comentariu
sere Postat Septembrie 10, 2008 Partajează Postat Septembrie 10, 2008 uite date despre EL84. Incearca o stabilizare cu mosfet sau bipolar pt 250-270V ( eu merg pe 2 7 0 V). Vezi sa pui sigurante pe anodica pt ca eu am ars un traf aprox cam ca al tau la primul SE cu EL84 (se vede in poza cu primul experimet cu EL84). Am avut un scurt in lampa si traful nefiind protejat de nimic a scos un fum f f fain.. noroc ca am fost prin zona ca altfel renovam apartamentul Link spre comentariu
quicknick Postat Septembrie 10, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2008 Merci, sere. Ma poti ajuta cu o schema de stabilizare, ceva? Sau daca e schema clasica cu zener+tranzistor, ce piese sa folosesc la tensiunile astea?Si va mai stresez cu o intrebare de incepator. "5K" in dreptul primarului trafo-ului de iesire reprezinta rezistenta in c.c. a respectivului primar? Probabil ca nu, pentru ca am masurat vreo 12 transformatoare de retea, de puteri mici, candidate pt a fi folosite pe post de traf de iesire... si toate au rezistenta primarului de zeci-sute de ohmi, in niciun caz 5kohm. Deci... pot folosi orice traf 220v/9v pe iesire? Sau cam ce putere ar trebui sa aiba?Ah, si ce grosime trebuie sa aiba intrefierul? Coala normala de scris?Thanks. Link spre comentariu
quicknick Postat Septembrie 12, 2008 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2008 Salutari!Am montat azi in aer (pe sol, mai degraba) un canal de Aritma. Asa cum arata, a functionat din prima, fara pic de brum (cand e conectat la o sursa de semnal - am incercat un CD-player portabil si calculatorul. Cu intrarea in gol are ceva brum, care dispare daca leg masa montajului la impamantare). Am folosit la alimentare transformatorul buclucas despre care am vorbit, in sarcina am 330V dupa redresare - probabil cam mult pt 6P14P, dar e doar pt teste oricum. Filamentele le-am alimentat direct in c.a. prin fire torsadate, nu par sa fie probleme.Cautand printre trafurile vechi un candidat pt a-l folosi pe iesire, am dat peste exemplarul de mai jos. I-am desfacut "colivia" si am constatat cu surprindere ca tolele sunt montate neintretesut (in afara de primul si ultimul "E", care sunt cu susu-n jos pentru a tine pachetul de "I"-uri laolalta. Ca atare, l-am folosit asa cum era. Stie cineva ce traf ar putea fi? (l-am numit "tehnoton" deoarece literele ce pot fi citite pe el par sa formeze cuvantul asta)Sunt multumit de sunet, parca i-ar mai trebui ceva bas, dar asta probabil se va rezolva cu un traf de iesire facut "ca la carte" in locul astuia necunoscut, care ar putea fi total nepotrivit.Mai vin cu o intrebare de 'noob': ce rol are R3 din schema Aritmei, si ce reprezinta "40%" scris in dreptul ei? Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 12, 2008 Partajează Postat Septembrie 12, 2008 R3 e poten?iometrul de pe intrare, probabil c? a fost setat la -40-% în programul în care a fost desenat? schema. Po?i elimina condensatoarele din catozii de la tride dac? ?i se pare amplificarea prea mare. Eu le-am dat eject pentru c? CD-playerul are semnal zdrav?n. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum