Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator PIC 16F876

Vizitator flcatalin

Postări Recomandate

Vizitator flcatalin

Salutare,

am acest programator de la un prieten:

Posted Image

am cumparat un PIC 16F876 dar nu pot sa-l programez (folosesc un program numit code downloader ca sa downloadez hex-ul in pic).

Intrebarea este: trebuie "initializat" mai intai PIC-ul cu vre-un program sau imi este stricat programatorul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

• Abram Burel

2

• paul

1

• svm86

1

Top autori în acest subiect

Salut,Schema postata nu este un programator "cinstit". Picul se programeaza singur cu datele care ii vin pe seriala, dar ptr. asta ar trebui sa ruleze un asa numit bootloader. Fara bootloader acest tip de programare nu merge. Deci picul trebuie "initializat", adica incarcat in el un bootloader cu un programator adevarat si numai dupa aia il poti folosi in schema postata.Cirip

Link spre comentariu

Se pare ca nu prea vorbesti aceeasi limba nici cu noi, nici cu... engleza (pai, daca pe situl ala de unde ai luat schema scrie e serial port adapter, de unde ai tras concluzia ca e programator?!)Hai sa mai incercam odata:Etapa 1: incarcarea bootloader-ului in PIC- iti trebuie un programator (HW) si un program (SW)- pentru HW ai optiuni pentru interfata seriala, paralela si USB- poti face singur unul sau poti sa-l cumperi- pentru SW sunt si acolo diverse programe; IC-Prog, WinPicProg, MPLAB (nu merge chiar cu orice), etc.Etapa 2: incarcarea programului in PIC (prin intermediul bootloader-ului care e deja in el)- iti trebuie o interfata (ca cea pe care ai postat-o) si un program (ca cel din pagina de unde ai luat schema)Inteleg ca vrei sa faci un proiect luat de pe undeva si esti cam la inceput. Eu zic ca te-ai bagat cam prea adanc pentru inceput. Ca sa scurtezi drumul (si greutatile) si daca vrei cu adevarat sa te tii de treaba, ia un ICD2 ca sa rezolvi Etapa 1 (oricum iti va folosi la mult mai multe cand vei mai avansa) si concentreaza-te pe scopul tau. Altfel, o sa petreci luni bune experimentand programatoare.

Link spre comentariu

Salutare,

am acest programator de la un prieten:

Posted Image

am cumparat un PIC 16F876 dar nu pot sa-l programez (folosesc un program numit code downloader ca sa downloadez hex-ul in pic).

Intrebarea este: trebuie "initializat" mai intai PIC-ul cu vre-un program sau imi este stricat programatorul?

Exact aceeasi foaie o am si eu in mana acum :P

Cu el poti pune programul, dupa ce ai pus bootloaderul. (apropo c7 e in plus, cel putin pe placa care o am eu nu este lipit).

Paul ce ai programat cu Prog PIC/EEPROM Centronic?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator ALEX_OKAS

Eu am tot programat acest PIC cu un programator pe seriala care costa 14 RON. Merge foarte bine si repede. Cred ca este cea mai buna solutie, fara bootloader si montaj pe care trebuie sa-l faci, asa ca iti recomand cu caldura sa folosesti un programator.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator gobolino

atasez un programator pe care l-am facut si eu si l-am folosit cu succes.Schema e simpla si nu foloseste alt microcontroller in care sa trebuie sa scrii un firmware. In felul asta eviti asa numita problema "the chicken and the egg".Bafta si astept feedback in cazul in care te apuci de schema

Link spre comentariu
Vizitator flcatalin

Multumesc pentru informatii;pana la urma mi-am cumparat un programator de la adelaida; acum trebuie sa gasesc bootloader-ul, deoarece ce era pe pagina de la microchip (in versiunea 9.10 era un bootloader pt. pic 16F876 la 20 MHz) nu functioneaza.

Link spre comentariu
Vizitator gobolino

Incearca cu schema pe care ti.am atasat-o. E simpla, fara piese critice, si nu ai nevoie de nici un microcontroller programat in prealabil.PS.programatorul de la Adelaida cred ca il stiu. E firma din Craiova ? Am cumparat si eu acum mai multi ani de acolo si mi s-a parut bun si ieftin. Cu seful firmei chiar am vorbit la telefon (numai retin numele) ca avusesem o problema cu softul de pe disketta trimisa si a fost foarte amabil. Bafta in continuare

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări