Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tabele de calcul

Vizitator olteanu_

Postări Recomandate

Vizitator olteanu_

am un subler destul de bun ,mai bun ar fi unu electronic dar nah nu am micrometru de unde drac dar o sa vad ce si cum fac sa le masor la o aprecire cat mai realista dar ia mai zimi odata mai pe limba mea adica a prostului cum sa fac cu litzele ???sa masor o singura litza si pe urma .....................

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

8

• niq_ro

1

Vizitator geopalade

Pai tre sa afli suprafata manunchiului de litze. Pt asta afli suprafata unei litze dupa care suprafata manunchiului este suprafata unei litze multiplicata cu numarul de litze din manunchi. Suprafatza unei litze este de fapt aria cercului pe care il "vezi" cind sectionezi litza, adica Pi*Rpatrat sau Pi*Dpatrat supra 4, unde D este diametrul cercului(adica litzei) iar Pi este constanta lui Euler adica 3,14.Oricum tre sa fi foarte atent daca inlaturi iz de cauciuc pt ca e posibil ca in timpul ac operatii sa se rupa o litza sau mai multe si capetele rezultate sa "intzepe" pinza de bumbac ceea ce se cheama scurtcircuit intre spire(adica ia foc ap).

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

fi atent e un cablu format din 7 vite (toroane )care are cate 17 sarme in fiecare .deci vine 17ori7=119 sarmulite mai departe nu mai stiu cum drac sa fac sa calculez toate astea Astai pt cablu cel gros ala subtire nu lam masurat inca

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Pai atunci masoara diametrul unei singure sirmulitze, spune-mi si apoi calculez eu suprafetele. E normal sa fie 7 vitze pt ca cele 7 cercuri mai mici se incadreza perfect(aproape fara spatii libere) intr-un cerc mai mare.Mai verifica odata ca sunt 17 sirmulitze(de obicei tre sa fie 19).

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

17 sunt sigur si are diametru de o,40mmla cablu gros masurat l amare precizie :d si la cel subtire sunt 33 de sarmulite la o dimensiune de 0,25mmtot la maxima precizie :d :lol: :lol: :roll:

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Cu valorile astea iese asa:-pt cel gros o singura lita are 0,126mm si tot manunchiul are 0,126ori119 deci 15mm patratzi.-pt cel subtire so singura litza are 0,05mm si tot manunchiul are 0,05ori33 deci 1,65mm patratzi.Comparativ cu ce ar trebui sint cam subtiri, adica pt primar sa pui 3 in paralel ca sa iasa 5mm (1,65ori3) iar pt secundar ar trebui sa iasa 25mm deci pui doua in paralel(daca nu incap lasa doar unul).Oricum valorile sectiunilor la cabluri sunt standardizate, adica nu pot fi decit 1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 etc. De obicei fabricantii nu pun niciodata material in plus ci in minus asa ca sectiunea masurata tre sa iasa un pic mai mica decit valoarea standard, deci la 15 in loc de 16 cred ca e ok dar 1,65 in loc de 1,5 nu cred ca e bine(cam mare diferenta, masoara din nou).

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

ma nu stiu car esunt valorile standard ,dar astea sunt cev acabluri luate din ceva cabluri groase de la macarale electrice(poduri rulante )erau cate 4 sau 5 cabluri intrun manson de cauciuc ,eu lam despicat si am luat cablurile aste din mai multe cabluri despre care tziam zis unele mai groase unele mai subtziri Eu am vreo 3 tipuri de cabluri ala gros de care tziam zis ca are 119 litze cu diametru de 0,40mmam ala cu 33 lite cu diametru de 0,25 mm si mai am unu de 80-83 lite cu diametru litei tot de 0,25mmnah acuma zii tu care sal pun in primar ala cu 33 sau ala cu 80 in secundar e clar care ca altu mai gros nu am :? si mai o chestie daca as pune tole ceva mai lungi 300mmlungime x60latime ar incapea atunci si as pune ala de 80 lite in primar si doua din alea mai groase in secundar deci tole am de unde lua siam posibilitate asa le tai cum vreau eu numai tole I

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Bine, te cred pe cuvint.Ala cu 80ori0,25 e de 4mm si merge la limita pt primar(unul singur)Ala cu 119ori0,40mm e de 16 si nu prea merge singur mai bine doua in paralel daca ai suficienta cantitate.Spune ce diametru au cablurile inclusiv izolatia ca sa pot sa cal daca incape.

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

nu tzi-am scris pana acuma ca o fo netu picat aici si nu am avut cum ala gros are 8mm cu tot cu cauciucu ala pe elala de 80 de firicele ale 5,4mm cu totucel de 33 sarmulite are 4 mm daca nu intra zi-mi ca fac putzin mai mare fereastra la tole ca tzi-am zis tole sunt cu gramada numa cupru de pe ele a zburat :d

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Pentru dimensiunile initiale(250x60mm; 200x60mm) datele sunt cam asa:-pachet de tole 90mm (9cmx6cm=>54cmpatratzi si putere aparenta 5800VA)-primar: doua bobine identice cu 100spire, apoi priza, apoi 10spire, apoi priza, apoi 10spire. Conductor: cel cu 80 de fire si diametru de 4mm. Asezare: 14spire pe strat asezate pe 9 straturi.-secundar: doua bobine identice cu 22-24spire fiecare. Conductor: cel gros de 8mm diametru cu doua conductoare in paralel. Asezare: 4spire pe strat asezate pe 6 straturi.Nu este necesara izolatzie intre straturi.Practic incepe prima oara cu bobinele si apoi tai tolele la masura necesara bobinelor. In cazul in care se "imbolnaveste subit" cauciucul de pe sirma, nu e nimic grav pt ca cupru nu pateste nimic, desfaci trafu izolezi sirma cu bumbac si il asamblezi la loc.

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Bobinele sunt identice si ca nr de spire si ca sens de infasurare si se conf de obicei pe un sablon de lemn. Dupa asamblare se leaga inceput cu inceput iar intre capetele ramase se alimenteaza tr cu 230V.

Link spre comentariu

am gasit un articol in almanahul Tehnium 1988 referitor la realizarea unui transformator de sudura (in 2 variante: cu sunt magnetic si cu bobinaj primar mobil), am scanat cele 4 pagini si le-am plasat AICI :wink:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări