Vizitator geopalade Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 In nici un caz sa nu alegi solutia cu doua bobine ca iei o mare tzeapa, mergi cu 4 bobine, 2 pt primar(una stinga si una dreapta) si 2 pt secundar (la fel una stinga si una dreapta). Bobinajul in galetzi (a nu se citi "galeata" sau "oala") se foloseste des pt ca nu necesita carcasa, nu necesita masina de bobinat pentru stringerea spirelor pe carcasa si pt ca se pot impregna bobinele foarte usor cu lac electrotehnic. Se folosesc iesiri in primar si nu in secundar (cu toate ca ar fi mai bine in secundar) pt ca iesirile in secundar sunt ff greu de scos fara sa ocupe loc ca la balamuc (nu mai incape sirma in fereastra transformatorului). Apropo de fereastra, daca tolele au 250x60mm si respectiv 200x60mm atunci dimensiunea ferestrei va fi pt lungime(cea pe care se pun bobinele care se numeste coloana) (250-60)mm adica 190mm si pt latime(se numeste jug) (200-60)mm adica 140mm. Ai mare grija cu aceste dim pt ca risti sa nu incapa sirma! Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 Electrozi bazici se folosesc pentru suduri de foarte buna calitate(de obicei pentru structuri metalice de rezistenta in constructia cladirilor sau pentru instalatii sub presiune gen cazane sau conducte). Dar atentie la electrodul bazic pt ca e foarte pretentios, necesita curent continuu filtrat ce se poate obtine cu: -tr de sudura trifazat+diode redresoare/sau tiristoare; -triodina(un ansamblu format din motor electric trifazat ce antreneaza un dinam care da cc redresat cu perii colectoare); -sau cu invertor electronic(in ultima vreme). Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 am incercat sa pun niste diode ff mari la un aparat de sudura, si sa sudez cu bazici(ca majoritatea dinaia am pe acasa), da...n-o mers...(condensatori n-am pus) o sa mai incerc...trebuia oare sa pun si condensatori..???dece neaparat 2 primare si 2 secundare..??/eu in general asa faceam, 2 si 2, dar la unu n-am mai sus 2 si 2 ,ci unu si unu, adica primarul pe o coloana, si secundarul pe cealalta...si...o mers....(era un traf mic, pana la 2 mm electrodul cu care puteai suda..), si aveam primarul gata facut...si era si pe carcasa..... Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 Eu am incercat sa fac de curind un redresor pentru ap de sudura cu tr monofazat ca sa sudeze cu bazici dar a functionat slab comparativ cu unul electronic(practic de sudat suda bine dar nu puteai sa sudezi mai mult de 15-20% din electrod fara sa se intrerupa arcul electric). Am folosit o punte cu 4 diode de 350A fiecare, doi condensatori electrolitici de 47.000 microfarad la 100Vcc si o bobina de filtraj conf din tr tole E+I cu S=25cm^2 pe care am bobinat 20spire cu bara de cupru dreptunghiulara 6x3mm izolata cu bumbac. Daca nu puneam bobina pusca de zici ca dau unii cu grenade cind incerci sa amorsezi arcul electric. Link spre comentariu
Vizitator olteanu_ Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 de ce trebuie puse neaparat pe pachetu de tole mai lung bobinele si nu pe cel scurt si tot nu miatzi zis cum sa pun bobinele daca vor fi 4 primar=stanga jos dreapta sus si secundar =stanga sus dreapta jos (eu asa am vazut la un meserias care facea dupa ceva calcule numa de el stiute :shock: )sau pot pune sus primaru jos secundaru tot asa in 4 bobine Acuma daca voi tot ma ajutatzi hai sa va ajut si eu atat cat pot Electrozii bazici se folosesc la sudurile care vor fi solicitate la o forta mecanica de rupere sau rasucire mai mare si sunt putzin mai pretentziosi necesitand un cc si sa fie bine uscati Electrozii supertit si supertit fin merg in curent alternativ (si mai bine merg in cc )si sunt folositzi mai mult pt uz casnic (de aia ii gasesti mai greu cinei prinde in mana nui mai lasa ),in sistemu industrial supertitu se foloseste ca strat de radacina la sudurile la teava deoarece depunerea de material e mai densa parametrii (curent;tensiune )standard pt o anumita dimensiune de electrod nu exista deoarece acestiia se schimba in functzie de pozitia de sudare :sudura cap la cap sudura de colt ,sudura la cornisasau sudura peste cap de ex la sudura pozitie de baza (la orizontala tensiunea poate fi mai mare decat la celelalte pozitii si implicit topirea va fi mai mare Avantaj viteza mai mare de lucru uniformitate si aliere mai buna Dezavantaj la cei mai putzin obisnuitzi cu tensiune mare au toate sansele sa produca arsuri marginale informativ ;pt electrod superbaz(cc)diametru de 2,5mm 65-90A:pt diametru de 3,25mm120-140A:la diametru de 4mm 160-190asi la diametru de 5mm 190220Ade regula amperaju e trecut pe cutie si difera de la electrod la electrod in functie de clasa de sudura la care e folosit si de compozitia otelului Link spre comentariu
Vizitator olteanu_ Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 la supertit sunt putzin mai mici parametrii ceva de genu fi2mm=40-60Afi2,5mm=60-80Afi3,25mm=110-115Afi4mm=160-180Afi5mm=180-210AAmperaju mic se foloseste la sudura peste cap si cel mare la pozitia de baza si undeva intermediar la cornise Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 Bobinele vor fi obligatoriu! 4 si se pun pe latura lunga din mai multe motive, unul ar fi ca astfel se obtine un anumit factor de forma mai avantajos, un altul ar fi ca astfel scade consumul de sirma si implicit se obtine un pret scazut si pierderi de putere mai mici in bobinaj, un alt motiv ar fi ca toate formulele empirice pt calcul putere, sectiune, nr de spire, etc. tin cont de factorul de forma al miezului magnetic precum si de lungimea circuitului magnetic, altfel daca nu folosesc formule empirice calculul este f laborios si nu vad de ce sa ma complic. Referitor la pozitia celor 4 bobine prefer varianta primar stinga si dreapta sus si secundar stinga si dreapta jos daca ap este pt uz in oras si resp varianta a doua cu bobine incrucisate pt ap folosite la tara unde apar caderi de tens in sarcina mai mari decit in oras. Link spre comentariu
Vizitator olteanu_ Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 fami si mie ceva calcule dupa formulele tale la o suprafatza de 50 cmp cat ar trebui sa fie de lungi tolele de late cat de gros pachetu Tine cont ca eu voi folosi tole de tip isi zimi si grosimea conductorului in primar si nr de spire ,precum si in secundar grosimea cond si nr de spire si eu tot nu am inteles aia cu 1.7imultit cu sectiunea miezului si cum drac calculez puterea aparatului stiu ca P=u ori i tensiunea o stiu e cam 40-60 v in secundar dar nu stiu cum aflu amperaju :roll: :roll: :roll: dami ceva calcule din alea deale tale babesti :P Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 Stai un pic ca mai dureaza. Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 16, 2005 Partajează Postat Martie 16, 2005 Se considera:-tole 250x60mm si 200x60mm-S=50cm^2-tensiuni secundar in trei trepte: 40, 45 si 50VRezulta:- grosime pachet tole g=S/6=8,5cm- fereastra L=190mm si l=140mm- spire primar: doua bobine fiecare cu 100+10+10 spire(k=45, 50, 55)- spire secundar: doua bobine fiecare cu 23 spire- putere aparenta=2xS^2=5000VA =>Putere activa2000-2500W- Curent in primar Paparenta=UxI => I=Pap/U=23A!- Curent secundar Is=115A(treapta mijlocie)- Grosime sirma(se considera 5A/mm^2) primar:sirma rotunda de 2,5mm diametru(5mm^2 sectiune) iar pentru secundar de 5 ori mai mare decit in primar sectiunea=>25mm^2, se va folosi bara de cupru 9x3mm(27mm^2)- pentru primar 30spire/strat si 4 straturi- pentru secundar 8spire/strat si 3 straturiDaca te pasionaza am de vinzare un traf cu urm caracteristici:S=60cm^2Putere aparenta=2xS^2=7200Va=>Putere activa 3000-3500WSirma primar =bara 9mm^2 izolata cu bumbacSirma secundar =bara 45mm^2 izolata cu fibra de sticlaCurent primar 45ACurent secundar 225APret 4,5milSau bara cupru 9x3mm(sectiune27mm^2) 300mii/Kg Link spre comentariu
Vizitator olteanu_ Postat Martie 17, 2005 Partajează Postat Martie 17, 2005 ma fratilor eu am ceva cabluri litate care as vrea sa le folosesc la aparatu de sudura la bobinaj ,sunt cabluri invelite in cauciuc ignifug (nu in plastic)are ceva cel subtire are 2,5mm si cel gros are 5,6 mm sectiunile sunt luate pe cablu nu pe izolatie avantajul ar fi ca daca il strang bine nui va da voie sa vibreze si pot lucra mai usor cu el (ma refer la cel gros )astept sugestii :oops: Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 17, 2005 Partajează Postat Martie 17, 2005 Ba da merge(merga si cu sirma ghimpata fara gluma!), dar problema este ca izolatia de cauciuc e cam groasa si s-ar putea sa nu incapa sirma. In plus daca 2,5mm si resp 5,6mm sunt SECTIUNILE! conductoarelor si nu diametrele atunci sunt cam subtiri, adica cel de 5,6mm^2(sectiune) merge cu succes in primar dar in secundar treb de 5 ori mai mare sectiunea, si cum deja ai izolatie grosa o mai pui si de 5 ori mai incape nu! Link spre comentariu
Vizitator olteanu_ Postat Martie 17, 2005 Partajează Postat Martie 17, 2005 :twisted: diametrul conductorului e de 2,5 respectiv 5,6 mah ca doara cu subleru lam masurat m-am exprimat eu gresit adevarul ca izolatia e destul de groasa dar eu o sa incerc daca nu incape o mai indes ce sai fac mersi Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 17, 2005 Partajează Postat Martie 17, 2005 In cazul asta merge cea de 2,5mm(are sectiune de 5mm^2) in primar si cea de 5,6mm(are sectiune de 24mm^2) in secundar. In cazul in care nu "incape" se poate renunta la izolatia de cauciuc si pus in locul ei fisie de pinza de bumbac ce se aplica prin infasurare in jurul conductorului in doua straturi(infasurate in contrasens unul cu celalalt) iar dupa bobinare se scufunda bobinele in lac electrotehnic. Oricum muncesti de sar scintei.Vezi ca la conductoarele litzate sectiunea se afla nu prin masurare directa cu sublerul la diametru conductorului ci se numara cite litze sunt si se inmulteste cu sectiunea unei litze(sectiune litza=3,14xD^2x1/4 adica aria cercului). Link spre comentariu
Vizitator geopalade Postat Martie 17, 2005 Partajează Postat Martie 17, 2005 Am uitat..., diametrul litzei este preferabil de masurat cu micrometrul nu cu sublerul pt ca de obicei litza e subtire si sublerul are erori importante la diametre mici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum