Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tabele de calcul

Vizitator olteanu_

Postări Recomandate

Vizitator olteanu_

As dori sa construiesc un aparat de sudura si as avea nevoie de ceva tabele de calcul ,ca facute dupa metodele empirice aceste aparate nu prea au randament ,mai mult consuma decat produc.Si inca ceva as vrea sa stiu ce tip de bobinaj m-ar avantaja ,am vazut mai multe tipuri de ex bobinele incrucisate .As vrea sa imi pot calcula singur puterea pe care o suge de la retea ,amperajul pe care il scoate si grosimea conductorului pe care ar trebui sal folosesc atat in primar cat si in secundar .Multumesc celor care imi vor raspunde .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

8

• niq_ro

1

"TABELELE DE CALCUL " sunt exact acele ca si la trafuri normale, cu tole...

vezi:

http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=4101

formulele le poti lua EXACT ca acolo, cu specificatia ca oricum astea au randament mult mai mic decat cele toroidale, dar nu trebuie sa finctioneze 100% din timp, si au voie sa se si incalzeasca putin....ca doar nu il folosesti toata ziua...

la primar ii faci mai multe iesiri, de ex la 240V, 230,220,210,200,190V, si legi la una din ele tensiunea retelei de 220, in functie de ce putere iti trebuie(cu ce electrod sudezi)

si inca ceva...curentul in scurtcircuit e de 7 ori mai mare ca acel care se ia in mod normal...(daca mai tin eu bine minte, daca nu era de 8-10 ori...???)

p.s. da sectiunea miezului care il ai, precum si dimensiunea tolelor, si o sa icerc sa iti calculez eu un asa ceva....

oricum sa stii ca sarma groasa se bobineaza ff greu...eu ultima data am folosit un ciocan(cu cap de plastic) pt ca pune secundarul...("sarma " era o banda de cupru, de 3mm grosime, si 6 latime...)...

de obicei pui cate 2 primare si 2 secundare..astfel il bobinezi mai oscor...

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

:evil: pai sectiunea miezului meu e de 30 cmp dar nu prea stiu cum calculez puterea ce o suge de la rete precum si nr de spire din primar si secundar si grosimea conductorului cu care tre bobinat atat primaru cat si secundarau si mai o chestiune bobinele daca vor fi patru cum sunt distribuite in cruce sau cele doua din primar sus si cele din secundar jos fami te rog si o schema dac atot vrei sa ma ajuti :shock:

Link spre comentariu

ca sa il calculez complet, imi trebuie si dimensiunile tolelor....adica toate dimensiunile....ca sa calculez eu fereastra in care pot bobina...ca sa stiu daca imi incape sau nu conductorul pe care in vreau sa-l pun....oricum asa..dupa ochi....(inca n-am facut nici un calcul) ar fiicam sarma de 2mm in diametru in primar.....si in secundar inca nu stiu...dar oricum trafu ala o sa fie de 1000-1100W..mai mult n-are putere miezul....da-mi si toate dimensiunile tolelor....si mai vb...adica o tola ce dimensiuni are...ca sa stiu cat de mare e sectiunea in care poti pune sarma....

Link spre comentariu

totusi...cam 30 cm^2 e cam micut miezul...parca....ar venii cam sarma de 1.5mm(in diametru) in primar.si 330 spire....dar la spire pui iesire tot in 10 in 10 spire, sau din cate in cate vrei, intre 280-340 spire...pt a putea sa modifici puterea....iar in secundar ar trebui sa pui cam 85 spire de sarma de 3.2-3.5 mm grosime....dar sectiunea de 30cm^2 e cam mica pt un traf de sudura........eu am un traf cu sectiunea de 34cm^2 si acum il bobinez, pt....a-l pune la un amplificator audio... :shock: :shock: :shock: cum am scris eu mai sus ai in primar in mod normal cam 5.5A max, si in secundar in mod normal cam 56V si >21A.....asta in mod normal...ca in scurt circuit paraca ai cam de 7-8 ori mai mult curent...nu mai stiu exact....oricum de la ala cu electrod mai gros de 1.5-1.8mm nu sudezi nici mort..!!!si trebuie pusa izolatii intre spire..adica peste fiecare rand de infasurare trebuie pus ceva izolator...ex hartie groasa, sau erau ceva plastic, si peste pusa hartie,pe ambele parti, sau numai pe o parte...dinalea se folosesc la puteri mari....da daca nu ai asa ceva..o hartie mai groasa merge....acum trebuie sa vezi daca iti incape toata sarma....da daca ziceai ca ii de 250mm inaltime :shock: atunci probabil ca incape...nu are rost sa pui 2 primare/secundare, ca oricum sarma e destul de subtire ca sa fie manipulata cat de cat usor....(cand ai in secundar in mod normal 80-100A atunci nu mai e asa de usoar sa manipulezi o sarma de 6 mm in diametru...!!!!!si nici nu e usor sa faci rost de asa ceva...la puteri dinastea..f mari se foloseste o banda din cupru...fiind mai usor de lucrat cu ea...)

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

:!: hai satzi dau dimensiunile tolelor deci au lungimea de 250mm si latzime de 60 mm dar daca tre mai mare cred ca as putea sa mai fac rost de ceva tole sal duc pana pe la 50 cmp sectziunea miezului zimi daca sunt avantaje sau dezavantaje la bobinele incrucisate ,sau sa dau tot primaru pe o latura a ferestrei si secundaru pe latura opusa dami si mie formulele alea de calcul cu care calculezi tu grosimea conductorului si amperaju care itzi ies din secundar mersi :(

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

crezi ca ar fi mai recomandat un miez toroidal si cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un astfel de miez si cat de mare sa fie fereastra pt a putea suda cu electrod de 3,25si ce sarma sa folosesc la un astfel de miez :?:

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Din cele spuse inteleg ca este vb de tole tip "I" toate cu aceeasi dimensiune. Inseamna ca fereastra transformatorului are 190x190mm.Eu recomand ca sectiunea miezului sa fie patrata pt ca asa ai lungimea sirmei minima la o sectiune precizata, in acest caz sectiunea va fi de 36cm^2 iar puterea 2xS^2 adica 2600W(se ia 2xS^2 pt ca miezul este tip coloana si nu E+I la care se ia S^2). Pt nr de spire raportul de transformare la ap de sudura se ia intre 5 si 6 cu 3 sau 4 trepte(faci tu calculele). Pt determinarea nr de spire primar cind nu se cunoaste materialul din care sunt confectionate tolele eu procedez asa: calculez nr de spire /volt cu formula empirica 50/S spire/volt dupa care fac doua bobine de test de 12-24V cu sirma de 0,2-0,3, asamblez miezul si alimentez tr dupa care adaug sau scot spire pina cind curentul de mers in gol (calculat la puterea miezului si tensiunea de test) se incadreaza in domeniul 5-10% din curentul nominal(curent calculat la puterea miezului si tensiunea de test). Pentru sectiune sirma se ia cam 4-5 A/mm^2 pt ca tr nu functioneaza permanent. Pt ap de sudura bobinele se fac obligatoriu in galeti pt ca asa se obtine caracteristica de tensiune cazatoare necesara la sudura (adica 40-45V la amorsarea arcului sau in gol si 20-25V dupa amorsare arc in timpul sudurii). Daca pui secundarul peste primar cum se procedeaza la tr obisnuite caracteristica va fi rigida si va fi dificil de sudat (pt ca mai mult taie decit sudeaza). Pentru electrozi de 2,5 nu recomand sa depasesti 40cm^2 pt ca va fi cam masiv si nu este necesar mai mult. Daca ai loc in fereastra poti sa pui "sunt magnetic" pentru reglaj continuu de curent(cei drept cam galagios). Succes!

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

La miezul toroidal sectiunea se calculeaza la fel ca la miezul coloana(de fapt miezul toroidal provine din miezul coloana doar ca e rotund si nu patrat sau dreptunghiular). In rest tot asa pt sirma, bobine in galeti + sa lasi distante egale cu lungimea celor doua perechi de galeti intre cele doua perechi de galeti(din motive de caracteristica cazatoare).

Link spre comentariu

asa e...perfect adevarat ce ai spus tu....doar ca eu nu luam la putere 2*(S^2) ci luam undeva pe la 1.7-1.8*(S^2)iar la amperaj luam 3.8-4.2A/mm^2de fapt...exact ca tine faceam...numa ca eu calculam putin diferit..da in final amandoi obtineam acelasi rezultat...si intrebam de sectiune, ca de obicei astea nu sunt patrate...sunt dreptunghiulare.....si ca sa sudeze si cu 3.25 atunci trebuie neaparat sa puna 50cm^2....(si tu ziceai ca la 40cm^2 merge pana la 2.5...)la sp/V eu luam de obicei cam 45/sectiune...(asta mergea cel mai bine la tolele mele....)si mai scoteam vreo 4 iesiri din primar, ca sa pot creste sau scadea putin puterea....de obicei suntul nu l-am folosit...numai odata...oricum daca scoate cateva iesiri din primar, si nu mai foloseste suntul,cum zici tu, atunci merge ca sa faca calculele cu 45/sectiune...galetile, cum le numesti tu...alea se folosesc...asta...DACA..ai sarma patrata/dreptiunghiulara... ca la dinaia rotunda..e mai greu...dar si la dinaia nu e imposibil....nu se foloseste sarma rostunda, decat la primar,asta de obicei, si in secundar trebuie sa ai NEAPARAT sarma, cu invelis de material sintetic..(nu merge dinaia numa cu lac, trebuie dinalea acoperite cu matase, sau cum naiba se cheama materialul respectiv...)iar la puteri mai mari(dinaia cum vrei tu sa faci) nu mai merge nici in primar sa ai sarma lacuita.....trebuie cu material peste...si la secundar NEAPARAT sarma care e NErotunda...

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

mai bagat cu totu in ceatza :roll: nu mai stiu ce sa zic ,tolele sunt intradevar de tip i toate dar daca au 250 mm dupa mine nu iasa o fereastra de 190 mm ci de 250dupa cum le impachetez eu in fine treaba e in felu urmator am jumatate din ele de 250 mm si jumatate de 200 mm deci am tins sa fac o fereastra dreptunghiulara referitor la cele toroidale nu am idee cum e bobinajul "in galeata " nici nu am auzit de notziunea asta pana acuma :shock: mai o chestiune are vreo importantza forma sarmei de bobinaj ,cu toat aconsideratia ca cea plata tip platbanda se bobineaza mai usor dar nu o am :( ce sa fac am asteptat de la voi o schema si ceva tabele de calcul dar nimeni nimic ,am primit o idee cu o bobina de nu stiu cati volti sa fac teste ,daca si in productia de serie se folosesc bobine de test pt fiecare tip imparte ar fi uriase costurile cred eu .mai o intrebare cam tampa cred dar :daca as folosi cabluri litzate cu izolatzie de cauciuc ignifug ar merge ???astept inca pareri despre acest aparat de sudura a era sa uit tolele sunt de ferosiliciu 0,35mm dupa stiinta mea cred ca sunt cele mai indicate poate ma insel :roll: inca o intrebare extrem de importanta dupa mine de ec se folosec iesirile in primar si nu in secundar und epot sami masor tensiunea cu un volmetru si sami fac cateo iesire exact la ce tensiune doresc

Link spre comentariu

"in galeata"= bobina sa nu fie in vreo carcasa ..adica sarma sa fie bobinata ,si la capete sa nu aiba pereti laterali... sarma ca sa nu se miste, la acest tip de bobina, se strange cu niste material textil, (nu stiu cum ii zice la ala, da erau pe la croitorii niste fasii de material, de vreo 2-3 cm latime, si lungi...si ceva de genul ala se folosesc ca sa strangi ff bine bobina) se strange ff bine, sa nu se poata misca spierele deloc...adica cat mai strans....sper ca stii ce zic...nu prea stiu sa ma exprim....daca nu ai platbanda, in primar, merge cam orice...da in secundar trebuie neaparat sa pui platbanda, sau ceva de tip patrat, sau dreptunghiular, oricum nu rotund....si sa NU fie sarmele numai lacuite, ele trebuie sa fie si cu "ata"(iar nu stiu cum ii zice stintific la aia, un matrial textil, sau cateva ate care infasoara sarma de cupru...)in productia de serie se cunoaste ce mateial se foloseste, premeabilitatea, si se poate calcul exact cate spire sunt necesare....si oricum se face asta doar odata...si pe urma toate vin facute la fel....doar nu fac fabrica 10.000 de trafuri de sudura, fiecare diferit de celalalt... :shock: NU poti folosi cabluri litate :!:iar iesirele din secundar nu-s bune, ca tu nu sudezi cu volti, cu cu amperi....iar cand modivici alea in primar, traful trage o putere mai mare sau mai mica de la 220 si astfel puterea care o da in secundar e diferita...si cand faci scurt(arcul electric) amperajul in scurt urca si coboara si el, in fct de putere...e un mod crud de a controla putere, dar in cele mai multe cazuri..merge...

Link spre comentariu

tabele de calcul: am spus, si mai ma repet: (uite-te mai sus, da hai ca le mai copiez odata...)puterea: 1.7-1.8*(Sectiunea^2)puterea=volti*amperiamperaj la sarma: 3.8-4.2A/mm^2spire/V = 45/sectiunedeci daca ai sectiunea de 50cm^2->puterea =4400W4400/220=20 amperi -> sectiunea la sarma in primar de 5-5.2mm^2 , asta inseamna o sarma rotunda cu diametrul(la cupru) de 2.5-2.6mmspire/V=45/50 = 0.9220*0.9=200 spire la primar faci cateva iesiri, ca sa mai matesti ssau sa micsorezi puterea:pui 225 spire, si faci din 10 in 10 spire o iesire: de ex: iesire la : 225,215,205,195,185,175 spire....6 iesiri iti vor da posibilitatea sa o alegi pe cea mai buna care merge la electrozii cu care vrei sa sudezi....in secundar trebuie sa ai o tensune intre 45-60V, deci sa zicem cam 50-53V -> 45-47 spire in secundarin secundar o sa ai cam 88A(in mod normal, in scurt, adica atunci cand sudezi o sa ai MULT mai mult) deci ar venii o bara, sau sarma, sau ceva de cupru cu o sectiune de 21.5-24 mm^2 , ideal ar fii sa pui cam 23-24mm^2.....asta vine(daca ai bobina cu ceva rostund,NERECOMANDAT) ar venii cam 5.35 - 5.5mm poti pune 2 conductoare, ca sa iti iasa sectiunea de cupru necesara(23mm^2) , poate chiar si 3 (in paralel) dar 3 nu prea se foloseste, cel mai mult de foloseste 2 in paralel...

Link spre comentariu
Vizitator olteanu_

acuma mam mai lamurit si eu si e o putere rezonabila la astfel de sectiune pt a suda pt a clarifica putin situatia si a nu ma injura :lol: eu sunt sudor de meserie nu electrician si as vrea sami fac si eu o drujba din asta sa am acsa nu sa tot cer la unu si la altu Am avut odata un traf de asta de sudura imprumutat de la cineva la parametrii mari mergea bine dar cand vroiam sa scad putzin parametrii imi sarea siguranta din tablou afara de ce oare Era acelasi sistem de care-mi spui tu cu iesiri in primar avea 4 bobine 2 pt primar 2 pt secundar si era bobinat asa cum ai zis oala (nu cred ca era de inox :lol: :d )ZIMI TE ROG CAREI SMECHERIA CU BOBINAJU ASTA OALA E AVANTAJOS FATA DE CEL PE CARCASA SI DE CE ????acuma cred ca o sa ma apuc de construit CEMI RECOMANZI ??----4 BOBINE SAU 2 SISTEMU CLASIC ???mersi si mi astept sugestii daca ai timp.

Link spre comentariu

cum vroiai sa "scazi putin parametri"..???poate tu ii urcai. in loc sa-i scazi...ai putea pune 4 bobine, 2 primar, si 2 secundar, dar cred ca e mai comod sa pui numai un primar, si eventual, daca nu gasesti sarma destul de groasa, sa pui 2 secundare....bobinajul asta mai bine, ca are mai mult aer sa se raceasca, si nu se incalzeste la fel de repede...e mai solid(nu bazaie, sau ceva, si asta e FOARET important, ca saca se misca si ff putin spirele atunci scade din putere ff mult, si se incalzeste.)primarul nu trebuie sa fie peste secundar, asta la sudura, nu mai stiu exact dece, dat totdeauna separatparca e dece se incazeste, si sa nu incalzeasca si primarul, sau ceva de genul asta...oricum bobinele trebuie RIGIDIZATE FOARTE bine....daca esti sudor, zimi si mie, cam pe la ce amperaj se sudeaza cu electrozi de 1.8 pe la cat de 3.25 si pe la cat cu electrozi de 5mm(daca stii cumva)si lamureste-ma, ca nu m-am lamurit, cu electrozi BAZICI ce poti suda, si ce fel de aparat de sudura iti trebuie.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări