Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare LED in impulsuri

Siconi

Postări Recomandate

Va salut pe toti. Tot caut de ceva vreme si inca nu am gasit nici pe net (poate ca nu am cautat eu ce trebuie) o schema prin care sa pot alimenta intre 5-10 LEDuri in impuls, la frecventa mare (doar cat sa perceapa ochiul o lumina continua). Tensiunea de alimentare care ma intereseaza este de 6V, 9V si 12V. Practic e aceeasi schema, dar adaptata la intrarea tensiunii pentru plajele mentionate.MA POATE AJUTA CINEVA CU O ASTFEL DE SCHEMA??? Mersi mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• giongiu

5

• Siconi

3

• Dxxx

3

• Gh Dorian galenistul

3

Top autori în acest subiect

Oare daca gaseam pana acuma ceva pentru nevoia mea, crezi ca mai postam acest post? Totusi, voi urma sfatul tau si voi incerca sa sap mai mult. Mersi de ajutor.

Siconi, scheme se gasesc peste tot si sunt foarte multe variante . uite varianta cea mai simpla si care am reusit sa o gasesc in "30" de sec pe forum download/file.php?id=15459&mode=viewps.Vasile te rog redenumeste papitoi astia 30 ca trebuie sa scriu "30" (intre ghilimele) ca altfel imi apare o bazdaganie dasta 30
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

As vrea sa stiu daca led-ul de la o bricheta obisnuita poate fi folosit intr-un montaj cu simpla detectie .Am vazut o astfel de schema pe internet ,dar acolo arata un led rosu .

Link spre comentariu

Diodele detectoare trebuie să aibă o capacitate parazită cât mai mică, de aceea se folosesc diode punctiforme la semnale mici.Ledul se poate folosi și ca diodă de referință pentru stabilizatoare uneori, sau chiar ca fotodiodă (cu rezultate foarte slabe) dar ca detector de semnal radio e o aberație....pe internet e o abundență de scheme tâmpite. Recomand cu căldură cărțile vechi......

Ledurile au căderi de tensiune începând cu circa 1,6V (roșii) și ajungând la 3-4V (albe, albastre)

Cele mai mici căderi de tensiune le au diodele Schottky (0,1-0,3V) și cele cu Germaniu (0,25-0,3V). Deci pentru un detector eficient sunt recomandate diodele Schottky și cu Ge.

Link spre comentariu

Diodele detectoare trebuie să aibă o capacitate parazită cât mai mică, de aceea se folosesc diode punctiforme la semnale mici.Ledul se poate folosi și ca diodă de referință pentru stabilizatoare uneori, sau chiar ca fotodiodă (cu rezultate foarte slabe) dar ca detector de semnal radio e o aberație....pe internet e o abundență de scheme tâmpite. Recomand cu căldură cărțile vechi......

Multumesc ,aveti dreptate ,asta am vazut pe internet ,dar in cartile vechi de radio tehnica pe care le am nu am vazut asa ceva ! :))

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator stroex1

Vă salut,Am tot căutat prin forum o secțiune unde să-mi pot prezenta și eu problema, iar titlul acestui topic mi s-a părut potrivit (deși din ce am citit mai sus nu se discută propriuzis despre ce vreau eu să mă lămuresc).Am făcut de ceva vreme o lanternă cu variator PWM pentru un LED de vreo 5W (spot LED 12V/5W din comerț), folosind o schemă destul de simplă, cu un 555, având ca driver un BD235, frecvența fiind undeva la 2kHz. Schema de principiu este aceasta:http://www.reuk.co.uk/OtherImages/ne555-pwm-led-dimmer-circuit.gif.Montajul funcționează foarte bine, plaja de luminozitate fiind foarte largă, probabil de pe la 10-15%, până pe la 90-95%. E drept că tranzistorul, nefiind unul de mare viteză, se cam încălzește, radiatorul deși închis în lanternă, făcând față destul de bine.Problema mea este că aș vrea să fac un astfel de dimmer PWM pentru un LED de 100W (instalație fixă, nu lanternă), care are nevoie de un curent de cca 3A. Mă gândesc că dacă un curent mic, de cca 350mA produce atâta căldură în configurația asta, ce se întâmplă la 3A?!? Am căutat pe net și se pare că la aceste puteri nu găsești decât variante foarte complexe, cu integrate specializate, cu bobine etc, practic un SMPS în toată regula. Eu aș vrea să fac ceva similar cu ce am mai făcut, adică ceva simplu. Mă întreb dacă nu pot integra la ieșirea 555-ului un driver ceva mai simplu, ca de ex acesta:http://laserpointerforums.com/attachments/f51/36109d1327238792-simple-linear-mosfet-dimming-circuit-pwm-mosfet_current_regulator_web.png.Asupra acestei configurații, sunt ceva explicații aici:http://laserpointerforums.com/f51/simple-linear-mosfet-dimming-circuit-pwm-70812.htmldar varianta este dată pentru curenți relativi mici, de cca 750 mA, mă întreb dacă poate fi extrapolată la 3A... Ideea e că nu prea am vreme să experimentez variante peste variante, sau de ce nu, să ard MOSFET-uri peste MOSFET-uri, așa că mă simt într-un impas, vă rog mult ajutați-mă cu o idee sau cu o sugestie...

Editat de stroex1
Link spre comentariu
Vizitator stroex1

@ miticamy, iată un exemplu de schemă complexă (fără ghilimele): http://cds.linear.com/image/9674.pngDupă cum spuneam, abordarea mea se vrea ceva mai simplă, cred că rămân pe varianta 555 + driver MOSFET. Dacă se poate discuta pe tema asta și să nu divaqgăm foarte mult, aș fi foarte mulțumit, nu cred că-i nevoie de tonuri acide, ironice sau malițioase, e totuși un forum care are ca obiect discuții și nu împunsături.

@ giongiu, merci pt sugestie.

Editat de stroex1
Link spre comentariu

Daca vii cu idei preconcepute, sa ceri sfaturi pe forum, nu rezovi mare lucru. Adica vii cu ideile tale, pleci tot cu ele. Schema pusa de tine, asa zisul driver mosfet, nu e chiar driver. Dar ma rog, stii tu mai bine.PS@miticamy nu mi s-a parut acid, ironic, malitios si intre noi fie vorba, omul chiar ti-ar fi putut da sfaturi utile, chiar stie meserie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări