Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa PC: HIPER POWER model: HPU-4S350

Postări Recomandate

As dori o schema pt aceasta sursa daca ma puteti ajuta. Are prolbema cu sursa de st-by care distribuie 2 tens,in loc de 5v pe firul mov am7V(iar condensatorul pe aceasta tens l-am gasit uscat si se incalzea.L-am shimbat cu unul bun 1000uF/16v,tot dintr-o sursa de pc, care se incalzeste si el cred k frecventa de comutatie e prea mare ca pe el am doar 7v el fiind la 16v) si mai are o tens pt alimentarea lui tl494 pe care l-am gasit ars.Am inlocuit tl si sursa merge cu mentiunea ca am 7-8v pe firul mov,pe tl am 20v si se aude un tiuit cred ca din acel traf.in rest toate tens sunt ok.nu am pus-o pe calc din cauza acelei tens de 7 v.mai are un integrat cu 8 pini de pe care descifrez T7510,care se alimenteaza din sursa aux de 5v si care se incalzea puternic cand c-ul ala de filtraj era uscat.acum dupa ce am inlocuit c-ul nu se mai incalzeste.Este f inghesuita si am nevoie de schema sa sap in primarul acelei surse. Banuiesc ca ar fi un zener defect in primar :smt017

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mihai85

3

• nostrom

2

• elm

1

• Marian

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 an mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Vizitator licurycu

Va salut! Desi nu s-a mai scris nimic de mult pe aici, va cer si eu ajutorul: ce valoare are R21 (vezi atasament) pentru ca era carbonizata si oricum nu o mai am, eu am tatonat valori de 10-100 ohm/0.25W, sursa functioneaza dar R21 se incalzeste neacceptat de mult. Rezistenta face parte din grupul RC de decuplare a secundarului ce furnizeaza -12V. "Asa face toate" sau exista o alta cauza?

post-27270-139829346991_thumb.jpg

Link spre comentariu

cu infasurare separata pt 3,3v am intalnit dar cu inf separata pt -12v de la care se cer cateva sute ma ,mi se pare ceva f dubiosREVIN:de obicei multi spun cu ce integrat este sursa ca si cand acesta ar influenta solutia de redresare la iesire;integratul ne poate spune cel mult ca sursa este forward sau push-pull,solutiille pt obtinerea tensiunilor multiple fiind la alegerea proiectantului;o singura data am intalnit si solutia in care 12v era in bucla principala iar 5v era obtinut printr-o stabilizare cu amplif magnetic ca si 3,3v

Link spre comentariu

Sigur. curios mi s-a parut si mie, dar traful are infasurare separata pentru -12V. Asa cum se spune si in primul post, sursa e cu TL494 si WT7510.

Probabil este infasurarea cu mediana si punte redresoare de unde se obtine - si + 12 volti .
Link spre comentariu
Vizitator licurycu

Sunt eu cam chior, da ma uit cu lupa: trafu are pini dedicati pentru +12V si pini dedicati pentru -12V. Logica n-o pricep nici eu, dar asta nu ma intereseaza prea mult. Ma preocupa de ce frige R21 si valoarea piesei originale. Am postat aici in speranta ca va mai umbla cineva intr-o sursa de acest tip. M-ar putea ajuta daca ar citi valoarea lui R21, eventual masurata daca nu se vede (nu trebuie dezlipita) si in ce stare e (neagra-supraincalzita sau daca frige cand functioneaza).

Link spre comentariu

un exemplu de rezolvare a unei probleme asemanatoare:un UPS care ardea mos-urile,a trebuit sa ridic schema pt ca aveam 2 rez scrum si asa am vazut macar ordinul de marime a acesteiaridica schema in jurul piesei necunoscute

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator parjoleanu_iulian

salutare aceeasi sursa aceeasi problemar21 r33 si r25 carbonizatpe r21 am 100ohm aproxc33 (1000/16) uscatc21 la fel cel de langa (470/16)am nevoie pls de valori la rezistente sau macar de o poza de aproapeeventual/ preferabil schemaam reusit (cu letcon de 350w) sa scot radiatoarele cu punti/ tranzistori si restul componentelor par oknu am masurat integratele inca dar vreau sa masor tot inainte sa ma chinui sa pun radiatoarele ca e chiar de munca si nu vreau sa le mai dau afara iar.PS tl494 asta cum il masor? :d

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Desi topicul este vechiuţ, pentru cazul în care mai vede cineva, tensiunea de cca 7..8 V pe bara de 5 V stand by se datoreza verificării sursei cu respectiva bara în gol (daca condensatorul de filtraj de 470 uF este în firea lui, evident). Cu bara încarcată (cca 2..2,5 W) tensiunea este normală, 4,7..4,8 V.

Mai mult decît atît, cu barele de 5 şi 12 V încărcate (cca 70 + 40W) dar bara de 5 VSB în gol, tensiunea pe cea din urmă creşte la cca 7 V şi sursa lucrează zgomotos (şi pentru ureche şi pe osciloscop)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări