gica70 Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 salutare,va rog sa-mi spuneti daca clorura ferica se poate folosi de mai multe ori la corodat,multumesc.Se poate; am citit undeva ca se poate chiar regenera cu Fe, adica cu un cui introdus in vasul cu clorura ferica. Poate un chimist ne poate lamuri. Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 Se poate; am citit undeva ca se poate chiar regenera cu Fe, adica cu un cui introdus in vasul cu clorura ferica.Am auzit si eu basmul asta recent; probabil cu un cui de Fe "pur" ar merge, habar n-am (in capul meu n-are logica - si tocmai de aceea am incercat). Am incercat cu un cui normal (nou, nefolosit) care cred ca era zincat sau oricum mai avea ceva-altceva in el, de a facut o reactie destul de energica (pentru cat de slaba era solutia); rezultat: dupa cateva ore putea in camera a clor; pet-ul crapase usor (noroc ca deasupra nivelului lichidului - stiu ca nu e idee buna de tinut solutia in pet, dar pana atunci nu am avut probleme); lichidul era caldut; dupa ce am deschis capacul ieseau abundent aburi verzi din recipient ...Chiar am incercat sa o folosesc pe o placuta, cu rezultate zero.In final solutia se ingrosase mult (de la cuprul depus, cred) si a fost buna de aruncat.Am stat mult sa ma gandesc ce s-a putut intampla, si singura explicatie logica mi-a fost cu aliajul fier-zinc-altceva. Asa ca aveti grija ce bagati in ea.Cine vrea, evident, poate incerca. Eu la rezultatele astea am ajuns. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 La pretul unui flacon de clorura ferica, nu cred ca merita regenerarea. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 Cred ca MISA e chimistul forumului. Cred ca pe el il poti intreba mai multe despre reactia ta.Eu am pus acum cativa ani, din lipsa de "troaca", clorura ferica intr-o tavita de mi-o daduse mama cu snitele.....A fost reactie exotermica foarte puternica. Norocul meu a fost ca toata treaba am pus-o in cada si am putut sa dau drumul repede la apa. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 Eu mai stiam ceva de acid clorhidric si pilitura de fier(chimia de a cincea un acid si un metal dau nastere unei sari a metalului respectiv in acest caz clorura de fier).Dar asa cum a spus si miron1947 la cat costa flaconul nu are rost sa te imputi sau sa sari in aer(la reactia de mai sus se degaja hidrogen-si eu sunt fumator daca uit tigara prin apropiere ma duc la Doamne-Doamne :up: ) Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 La pretul unui flacon de clorura ferica, nu cred ca merita regenerarea.dar testarea si demolarea povestilor merita fiecare mol de clor generat Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 demolarea povestilorNu este poveste, am citit undeva despre regenerare.http://radio-amator.forumgratuit.ro/proiecte-si-realizari-domeniu-radio-f1/clorura-ferica-utilizare-si-mod-de-regenerare-t13.htm Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 povestea nu era numai cu fierul, era si cu cuiul ... care precum am patit eu poate contine si alte elemente.acum citesc articolul, chiar sunt curios de explicatii la inlocuirea cuprului de catre fier ...Am citit. Zic ei:"........ Se stie, ca in solutie ,exista doua componente, clorura de fier, si de cupru . Cel mai bine se adauga span de strungarie care are suprafata mare de contact, are loc o reactie de dublu schimb, spanul se incarca cu cupru, fierul trece inapoi in solutie, ca si clorura ferica (se regenereaza )."Eu ma indoiesc ca se creaza clorura ferica (FeCl3) ... mai degraba clorura feroasa (FeCl2) din care oricum era in belsug si inainte si nu ajuta cu nimic la corodare. Dar fiecare cu ideile lui. Recunosc ca am uitat mai multa chimie decat imi aduc aminte. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 Despre clorura ferică și cuie explicase 'nea Mișa exact cum stă treaba, însă la soluția pe care o folosesc eu chiar se întâmplă... o chestie; n-am lucrat cu altceva decât persulfat de sodiu (reacția e mai lentă dar și mult mai "uniformă") și la ultima corodare am luat o lama de cuter să răzuiesc un traseu aiurea pe care-l văzusem în ultimul moment, iar lama am uitat-o câteva minute în soluție - când am scos-o era acoperită cumplet de o foiță de cupru, nu chiar subțire. Nu știu cum/dece, dar mi s-a parut intereant... P.S. Nu prea știu eu multă chimie, da' am impresia că se întămplă ceva asemănător cu reacția de la clorura ferică, adică cuprul se depune pe lamă, iar fierul trece ca oxid în acea soluție - sub foița de Cu de pe lamă, se formase o negreală urâtă, ca un fel de rugină. Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 23, 2010 Partajează Postat Martie 23, 2010 Despre clorura ferică și cuie explicase 'nea Mișa exact cum stă treabaAi dreptate, un mic search si l-am gasit:viewtopic.php?p=398192#p398192Se vede ca nu is complet dus cu pluta, obtii FeCl2 cat vrei, da' nu FeCl3.Cat despre acoperirea lamei cu strat de cupru, cred ca e vorba de acelasi schimb - cromul de pe lama e inlocuit de ionii de cupru ramasi in solutie in urma corodarilor. Ceva de genul cum am patit eu cu cuiul si ... zinc? nichel? ce-o fi avut aliajul. Link spre comentariu
96ocsid Postat Aprilie 4, 2010 Partajează Postat Aprilie 4, 2010 Am incercat si eu metoda regenerarii prin reactia de dublu schimb folosind (exact) cuie; prin '89.Cuiele degresate, reactia are loc. Am ajuns la un rezultat nesatisfacator. Pierdere de timp. Pentru mine, clorura ferica ajuta la obtinerea celor mai bune rezultate (am debutat cu acid azotic).Am folosit bitum, lac de unghii, 'duco', cerneala serigrafica, emaur (vopsea auto Polic), marker OHP. Recomand metoda foto. Link spre comentariu
nickrvl Postat Iunie 18, 2010 Partajează Postat Iunie 18, 2010 Am incercat metoda cu indigo-ul si chiar merge, asta asa pentru confirmare. Eu am facut-o din curiozitate si pentru ca aveam de facut un amarit de cablaj la care nu prea se justificau alte metode.Am pus indigo-ul la muiat cam mult, cred ca o jumatate de ora, si am apasat pe el cu pix-ul, cind am desfacut folia nu numai ca a ramas pigmentul din indigo ci s-au desprins traseele din el, au ramas lipite de cablaj. Probabil ca am apasat prea tare, sau poate ca am inmuiat prea mult, in sfirsit idea e ca merge si se preteaza la cablaje simple si nu numai, deci indigo-ul tine la corodat.... Link spre comentariu
Vizitator albut Postat Iunie 23, 2010 Partajează Postat Iunie 23, 2010 va salut eu folosesc lac de unghii chiar si pentru trasee de 0.5tine la clorura fericaeste un lac pentru trasat modele pe unghii are o penita suptire iar cantitatea o dozez cit de tare sting de tub Link spre comentariu
srdjan Postat Iunie 23, 2010 Partajează Postat Iunie 23, 2010 va salut eu folosesc lac de unghii chiar si pentru trasee de 0.5tine la clorura fericaeste un lac pentru trasat modele pe unghii are o penita suptire iar cantitatea o dozez cit de tare sting de tubsi cum faci sa nu-ti tremure mana ca eu fac trasee de 5mm zig-zag cand strang de tubul ala asa de tare imi tremura mana Link spre comentariu
sebi Postat Septembrie 24, 2010 Partajează Postat Septembrie 24, 2010 buna,stie careva pe unde se mai gaseste acid azotic?al meu e pe terminate din pacate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum