doru3160 Postat Martie 5, 2009 Partajează Postat Martie 5, 2009 eu de ani de zile folosesc acid azotic,chiar daca emana miros si poate gauri nu numai pantalonii daca nu esti atent,dar gandesc eu nici clorura ferica nu o poti manevra legat la ochi,si am scos trasee si de 0,3mm -depinde de indemanare,de trasat trasez cu ac de seringa taiat,am diferite diametre,de la 0,4 la 1.2mm,daca cel de 0,4 e prea gros pt ce-mi trebuie,il mai turtesc si da rezultat.Cu vopseaua a fost mai greu,da am rezolvat-o acum cativa ani cu ceva cu uscare rapida,gen DUCO de pe vremuri,in care am pus sacaz dizolvat in acetona in procent de(aprox.) 10%,am incercat si numai cu sacaz dizolvat dar are aderenta prea mare si daca vrei sa corectezi ceva nu merge,ori stergi tot,daca esti la iceput,ori corectezi dupa corodare,daca greseala nu e pe arie mare.cel mai important-trebuie strecurata f bine,altfel se infunda acul,eu am trecut-o de 2 ori prin sita speciala de care folosesc vopsitorii la auto,si o pastrez f bine inchisa(altfel face "caimac") Nu am reusit sa lucrez cu programe pe calculator si pt ca nu stapanesc metoda imi e mai usor sa le fac la mana,mai ales ca nu prea am lucrat la serie,in general au fost unicate,cel mult reproduse de cateva ori. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 5, 2009 Partajează Postat Martie 5, 2009 Stiti ce mi se pare mie foarte interesant: De unde gasiti acid azotic? Si eu am nevoie pentru niste metalizari si nu pot sa gasesc.(cum, sa-l consum pe corodari de cablaje cind e suficienta clorura ferica sau peroxid sulfat de sodiu pe piata) Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 6, 2009 Partajează Postat Martie 6, 2009 fiecare lucreaza cu ce are,eu daca am facut stoc din vremea cand se gasea acum am si tre sa recunosc, nu corodez in fiecare zi,si cu 1 l de HNO3 cocentrat corodezi de te plictisesti pt ca se foloseste diluat(nu s-a inventat vopseaua care sa reziste la concentrat,se duce instantaneu)in procent de max 40% si rezista la mai multi cm2 decat clorura ferica si e mai rapid.Probabil cand nu voi mai avea o sa experimentez si alte metode de corodare,pt ca vorba aia,de unde iei si nu mai pui la loc...se termina Link spre comentariu
twitterfire Postat Martie 7, 2009 Partajează Postat Martie 7, 2009 Mai demult am avut si eu acid azotic coroda foarte frumos si repede, il primisem cadou de la cineva.Acum se mai poate gasi pe undeva sa cumperi?Eu luasem din talcioc câ?iva litri de acid. Nu ?tiu de unde-i procurase individul. P?cat c? l-am aruncat, c? acuma e cam greu de g?sit s? cumperi a?a ceva.Marea majoritate a substan?elor chimice sunt supuse unor legi speciale ?i nu pot fi vândute c?tre persoane particulare fiind considerate ori precursoare ale ob?inerii drogurilor ori substan?e folosite la fabricarea explozivilor.?i cum am început s? prelu?m ?i noi idio?enia ?i nebunia american? cu privire la "combaterea terorismului" ?i "r?zboiul împotriva terorismului", normal c? am interzis vânzarea majorit??ii substan?elor chimice.Nici m?car un am?rât de permanganat de potasiu nu mai g?se?ti s? cumperi. Noroc c? nu am ca hobby chimia, c? r?mâneam f?r? hobby.Acid azotic se mai poate fabrica din acid sulfuric (dac? g?se?ti) + azotat de ceva. Dar azota?i sunt cam greu de g?sit c? cic? îi cump?r? pe to?i filialele Al Qaeda din România ?i îi folosesc la fabricarea bombelor... Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 9, 2009 Partajează Postat Martie 9, 2009 mai haios e c? po?i face explozivi cu detergent ?i alte câteva "ingrediente secrete" pe care orice gospodin? le are prin buc?t?rie!!! Link spre comentariu
aeromania Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 Sunt si eu unul din cei care au lucrat cu oja, smoala, vopsea, acid azotic cand se gasea, clorura ferica, etc. Nu am folosit marker . In prezent folosesc o metoda pe care multi cred ca o utilizeaza. Hartie semi glossy (diverse librarii,metro ,etc) , imprimanta laser sau xerox, ExpresPCB sau Eagle, dupa caz daca vreau ceva rapid sau elaborat, un fir de calcat de 50 ron si clorura ferica. Pot spune ca vechile metode folosite mi se par acum din epoca de piatra( scuze...). Folosesc si pentru cablaje rapide (gen la mana ) si pentru cele complexe. Aditional si un marker pentru eventuale corecturi. Nu intru in detalii pentru ca aceasta metoda a fost explicata destul. Mi se pare cea mai rapida si simpla( in afara de pressnpeel , metoda care ramane pentru cei ce au bani sa dea pe o coala A4 pressnpeel). Bafta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 10, 2009 Partajează Postat Martie 10, 2009 si asta e pnp,doar materialul difera Link spre comentariu
nana Postat Martie 12, 2009 Partajează Postat Martie 12, 2009 Pentru metoda foto se foloseste si imprimanta cu jet de cerneala. Eu folosesc un Hp si cand printez pe folia transparenta(speciala pentru imprimanta cu jet de cerneala) ii dau la calitate maxima sa printeze, astfel imprimanta depune un strat destul de gros de cerneala care impiedica UV sa treaca prin ea.Folia o cumpar de la Politehnica de la xerox, intre 1,2 lei si 2,5 depinde de xerox Zi si mie unde ai gasit in politehnica folie transparenta pt imiprimanta inkjet ca eu nu am gasit nicaieri :( Link spre comentariu
djlove Postat Martie 13, 2009 Partajează Postat Martie 13, 2009 Cam la toate xeroxurile, eu iau de la rectorat, sau de la facultatea de automatica Link spre comentariu
Vizitator florinciobanu Postat Februarie 11, 2010 Partajează Postat Februarie 11, 2010 eu folosesc pentru cablaje o folie(transparenta) pentru transfer laser pe care o tiparesc ca pe o hartie obisnuita, o transfer cu un fier de calcat pe o placa curatata foarte bine cu un burete de curatat vase si spalata cu alcool isopropilic, pe urma o corodez in clorura ferica, imi iese trasee de 0,2 mm fara nici-o problema.Folie se gaseste la adelaida si-ti da si instructiuni sa o folosesti. Stiu ca nu trebuie sa fac reclama dar altfel nu pot spune de unde se poate cumpara folie. Link spre comentariu
sebi Postat Martie 11, 2010 Partajează Postat Martie 11, 2010 stie cineva de unde pot face rost de acid azotic?il folosesc la corodarea placilor traseele le fac cu lac de unghii nediluat.multumesc anticipat. Link spre comentariu
srdjan Postat Martie 11, 2010 Partajează Postat Martie 11, 2010 acid azotic si clorura ferica la magazine de electronice.acid azotic cred ca mai gasesti si la magazine foto (developari) daca nu fac confuzie... Link spre comentariu
GeoMar Postat Martie 11, 2010 Partajează Postat Martie 11, 2010 acid azotic si clorura ferica la magazine de electronice.Clorura ferica, DA, se gaseste la magazinele de electronica, in schimb acid azotic ... NU am vazut pana acum la vreun magazin la vanzare.Daca stii pe undeva, sau poti procura de pe undeva, PM cu link.Am lucrat si eu cu acid azotic, merge bine si mai repede decat clorura. Dar nu mai am de unde procura acum. Link spre comentariu
Vizitator CABLAJE_IMPRIMATE Postat Martie 11, 2010 Partajează Postat Martie 11, 2010 acid azotic gasiti aici http://www.ingenlaboratory.ro/ro/index.htm numai ca trebuie sa rugati frumos profesoara de chimie sa faca comanda in locul vostru si markerele cele mai bune sunt EDDING, nu folositi alte prostii ca va alegeti cu gauri in cablaje, costa in jur de 7 lei unul... dai un ban dar stii ca nu al mai ai dar macar faci treaba buna. Link spre comentariu
pantera roz Postat Martie 20, 2010 Partajează Postat Martie 20, 2010 Cea mai rapida metoda dupa mine,desen executat de un banal toc cu penite de diverse grosimi cu cerneala seigrafica sau sacaz diluat in alcool tehnic ,corodare in acid clorhidric +perhidrol(de la farmacie) ,cablaj obtinut foarte rapid pentru serii mici sau experimente. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum