Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje de amator - ce tine la corodat?

Vizitator

Postări Recomandate

Vopsea sigmarom asta ar rezista cred si la acid azotic.Apropos smoala o dizolvi in benzina.Markerul permanent am incercat si eu de la cele mai eftine la cele OHP , trebuie dat un strat mai gros sa nu transpara cuprul prin negrul ala.Cu smoala ar iesiii foarte bine insa numai am rabdare sa desenez cu acul asa ceva.Vad ca stiti de o tehnica moderna cu imprimanta inkjet daca se poate sa o descrieti.

Rezista vopseaua cu pricina. Penita "papagal" si rabdare. La trasee groase, si pentru cine are timp. Unde mai pui ca intre timp acidul azotic e pe lista de interzise !
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 151
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

16

• nickrvl

11

• gica70

8

• Mondan

7

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

"- gravarea CNC (freze scumpe)"Eu ma gandeam la o chestie d-asta. Pentru a reduce pretul nu ar merge sa acoperi toata placa cu vopsea si apoi sa gravezi CNC doar vopseaua de deasupra, si apoi la corodat in clorura "feerica" ?

Link spre comentariu

"- gravarea CNC (freze scumpe)"Eu ma gandeam la o chestie d-asta. Pentru a reduce pretul nu ar merge sa acoperi toata placa cu vopsea si apoi sa gravezi CNC doar vopseaua de deasupra, si apoi la corodat in clorura "feerica" ?

Ca tot veni vorba de idei, asta cu vopseaua trebuie sa mearga m-am jucat mai de mult pe o placuta data cu vopsea auto spray lasata la uscat si zgiriata cu o scula ascutita, plecind de aici m-am gindit la un CNC care sa faca asta, din pacate nu am prin zona asa ceva insa am gasit undeva o "instalatie" laser pentru gravare pe lemn, fericit ca am gasit solutia perfecta pentru cablaje am pregatit pentru a doua zi o alta placuta cu vopsea si m-am prezentat la ei in idea de a-mi arde vopseaua de pe placuta dupa un fisier PDF aflat pe un stick, acolo am gasit o "cucoana" (banuiesc ca era chiar patroana) care mi-a zis scurt ca nu face asa ceva ca-i strica "instalatia". Bineinteles ca nu am reusit sa o conving sub nici o forma sa faca macar o proba, asa ca am plecat dind marunt din buze.De acea ma tot uit la cei care au timp si se chinuie sau vor sa-si faca cnc laser, asta ar fi solutia cea mai ieftina de facut cablaje, placuta data cu vopsea, arsa laser(doar vopseaua bineinteles) si corodata . Asta nu inseamna ca cealalta varianta nu ar fi ieftina, cea cu vopsea si frezata.
Link spre comentariu

Interesant.

Uite pe youtube metoda cu imprimanta. Trebuie sa bagi cablajul in cuptor .... :speriat

cred ca cel mai ieftin mod de a incalzi cablajul este cel inductiv.

Din imprimanta din videoclipul urmator cred ca se poate concepe o masina CNC de gaurure sau zgariere, inlocuind cartusul cu o mica bormasina actionata sus-jos electric:

Link spre comentariu

ceva insa am gasit undeva o "instalatie" laser pentru gravare pe lemn, fericit ca am gasit solutia perfecta pentru cablaje am pregatit pentru a doua zi o alta placuta cu vopsea si m-am prezentat la ei

Metodele laser sunt scumpe si nu stiu de ce. Personal am lucrat (putin, ce-i drept) cu laseri co2.Iti trebuie tubul laser pe care nu il poti face singur - ce naiba o costa atat ?!Iti mai trebuiesc oglingi, sursa de inalta tensiune. Relajul oglinzilor este foarte dificil.Ai putea incerca CNC-ul cu plasma.
Principiul pasmei este simplu:
Doi electrozi produc scanteie intre ei si un jet de aier ia palsma. Am vazut pe youtube si cu apa.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mai vreau sa pun in practica o alta metoda:Se ia o placa neplaca cu Cu. Se dau gauri si piesele se fixeaza cu lipici. Sau daca sunt SMD, se pot fiza direct cu lipici.Acum se deseneza traseele dintre ele. Cu ce ? Pai cu ceva special conductor. Creionul de grafit e conductor, dar trebuie sa faci grafitul ala astfel incat, efectiv sa desenezi traseele cu ceva conductor. Poti face grafitul ala praf, dar trebuie sa il lipesti cu ceva conductor. Un pix mai special din care sa curga acest lichid conductor, care se va usca si va forma traseele.

Link spre comentariu

Si daca trebuie sa inlocuiesti ulterior o componenta defecta, ce faci, piesele fiind fixate cu lipiciin prealabil ? Intr-un montaj mai "inghesuit", de exemplu.Acel "aliaj-minune" care curge la temperatura camerei precum pasta dintr-un pix si care apoi se mai si intareste ar trebui sa aiba si o rezistivitate cel mult egala cu cea a cuprului.Per total, cred ca manopera necesara ar depasi-o cu mult pe cea "clasica".

Link spre comentariu

Daca e sa o dam putin in SF, solutia ideala pt. a obtine un cablaj imprimat, ar fi urmatoarea:-pe placa de steclotextolit sa se depuna un strat de Cu sau Ag, prin metoda implantului de ioni, practic un astfel de traseu, obtinut asa, nu s-ar mai exfolia in vecii vecilor, ionii de cupru sau argint ar forma o pelicula de 40-60 microni, "ţesută" la baza, printre macromoleculele de rasina epoxy, ale placii de steclotextolit. Cine stie, poate peste decenii vor aparea chiar si polimeri conductori, atunci vom lipi componentele cu un soi de "poxipol" conductor, iar traseele vor fi "pictate" de imprimanta, cu toner realizat din polimeri conductori... :rade:

Link spre comentariu

Daca e sa o dam putin in SF, Cine stie, poate peste decenii vor aparea chiar si polimeri conductori, atunci vom lipi componentele cu un soi de "poxipol" conductor, iar traseele vor fi "pictate" de imprimanta, cu toner realizat din polimeri conductori... :rade:

Pai de ce sa nu dam in SF ? Ii bai ?SF-ul trebuie inteles asa: 1 % din idei sunt aplicabile in practica. Din acest 1% doar 5% sunt si folositoare, sau real inovative.Deci daca avem rabdare sa punem 100 de iei, sigur una din ele va meerge.Cat despre polimerii conductori electric, ei sunt cunoscuti de mult. S-a incercat chiar realizarea de rezistente prin desen pe cablaj.Singura care este astazi pacticata este realizarea de inductante pe cablaj. Ei pentru orice legatura radio banala gen bluetooth, telecomenzi pe mica distanta se foloseste 433Mhz, 2,4 GHz,.. unde se poate lucra asa.www.piher-nacesa.com/pdf/05-PCRv03.pdf aici sunt potentiometrele noastrewww.smtnet.com/library/.../ThickFilmsPo ... inPCBs.pdfaici iti arat o rezistenta printata taia cu laserul pentru a ajunge la valoarea dorita.
Link spre comentariu

Nu-i nici-un SF. Am avut ocazia sa asist la distrugerea unei instalatii de radiofar ruseasca. Toate traseele erau din argint (cred pt. ca nu m-au lasat sa iau nici-un "ciob" de-acolo) depus adanc (ca intr-un sant). Am mai vazut un oscilator, bine ecranat, si cu un sistem de incalzire si termostatare (cu bimetal). Nu stiu ce material era acel suport (era alb-galbui la culoare), un fel de material plastic sau de ce nu teflon! cu toate ca nu cred ca se inventase in anii 50; dar mai stii?!.

Link spre comentariu

Multzam de raspunsuri.Poate erau argintate si date cu lac.Am gasit adeziv electrocoductiv. Ii zice Bison Electro, mai sunt si altele dar sunt foarte scumpe... deci nu pot experimeta cu ele.Aici e nevoie de un chimist, da' chimisti nu sunt ca noi asa "inraiti", nu stiu daca au forum.... :ciuda:

Link spre comentariu

V-am mai spus. Rezistivitatea acelui "Bison Electro" despre care pomeniti (200...600)x10(-6) este cu mult mai mare decat rezistivitatea cuprului si chiar mai mare, cu un ordin de marime, fata de cea a otelului. Eu personal nu as incerca nici-un montaj pe o placa realizata astfel.

Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru raspuns.Am vazut si postul anterior al dv. Pai daca e asa e ok.Adica daca in loc de 0,01ohmi avem 0,1 ohm nu e o problema. Asta la digital, legaturi intre microcontrollere. MOSFETii sunt comandati "in tensiune", deci poate fi facut asa si un drive MOSFET.Rezistivitatea de care ati vorbit in ce este data Ohmi*metru sau Ohmi*cm ?Apoi ma gandesc la un creion de grafit cu mine.Ceea ce discutam noi, este practic un alt subiect, nu are legatura cu topicul initialEste clar ca nu este mai ieftin decat metodele pe care le stim de realizare PCB.Dar poate fi un KIT de test, un fel de placa de test.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări