Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje de amator - ce tine la corodat?

Vizitator

Postări Recomandate

Ma intereseaza ce foloseste lumea pentru desenarea cablajelor si la ce fel de corodare rezista?

De exemplu eu stiu de urmatoarele:

1. Smoala diluata - acid azotic - greu de obtinut si mai ales de mentinut vascozitatea potrivita pentru smoala

2. Vopsea diluata - acid azotic - greu de obtinut si de mentinut vascozitatea potrivita pentru vopsea, unele vopseluri nu adera bine si se dezlipesc la corodare

3. Marker "Permanent" - clorura ferica - nu am incercat, am auzit ca ar merge

4. Tus "Rosu Carmin" - clorura ferica - nu am incercat, am auzit ca ar merge, se mai gseste tusul asta? Unde?

5. Cartus de imprimanta cu cerneala Epson DuraBrite - clorura ferica - cerneala scumpa

Va rog continuati voi numaratoarea.

Cu ce altceva ati mai incercat? Dar din auzite, cu ce ar mai merge?

De fapt imi trebuie ceva care sa inlocuiasca cerneala DuraBrite intr-o imprimanta cu jet.

Ma intereseaza orice tine la corodat, chiar daca nu se poate baga in imprimanta.

Nu ma intereseaza:

- placile de test (bune doar la prototipuri)

- placile solderless (bune doar in faza de proiectare)

- metoda foto (cablaj scump)

- metoda zgarierii cablajului (merge doar la montaje foarte simple)

- gravarea CNC (freze scumpe)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 151
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

16

• nickrvl

11

• gica70

8

• Mondan

7

Top autori în acest subiect

Vopsea sigmarom asta ar rezista cred si la acid azotic.Apropos smoala o dizolvi in benzina.Markerul permanent am incercat si eu de la cele mai eftine la cele OHP , trebuie dat un strat mai gros sa nu transpara cuprul prin negrul ala.Cu smoala ar iesiii foarte bine insa numai am rabdare sa desenez cu acul asa ceva.Vad ca stiti de o tehnica moderna cu imprimanta inkjet daca se poate sa o descrieti.

Link spre comentariu

3. Marker "Permanent" - clorura ferica - nu am incercat, am auzit ca ar merge

Asta merge chiar bine, plus c? e la îndemîn? ?i ieftin. Cu pu?in? grij? ies ni?te cablaje tr?snet. Grij? la marker c? nu toate sînt pemanente, de?i scrie asta pe ele.
Link spre comentariu

...Vad ca stiti de o tehnica moderna cu imprimanta inkjet daca se poate sa o descrieti.

Sunt mai multe descrieri pe net, un exemplu de filmulet despre cum se face cablajul la imprimanta:
sau aici descris mai pe larg cum transformi un Epson uzat intr-un PCB printer:http://blog.makezine.com/archive/2006/0 ... jet_r.htmlPe scurt traducerea ar fi cam asa:Se ia o imprimanta Epson mai veche, si in loc de hartie se baga direct cablajul si tiparesti direct pe el. Pe urma corodezi cu clorura ferica si gata.Se foloseste Epson pentru ca are mecanica in asa fel incat poti baga o placa de cablaj in imprimanta, la alte modele foaia este indoita si nu poti baga asa usor cablaj. Tot secretul este cerneala DuraBrite de la Epson. A fost facuta pentru poze, sa nu se manjeasca de la apa si sa reziste la lumina (de fapt la ultraviolete ca alea dauneaza) fara sa-si schimbe culoarea. Baietii au constatat ca la nevoie tine si la corodat. Dupa degresare trebuie mai intai sa incingi cablajul la o anumita temperatura (ca sa nu se intinda cerneala pe cupru) apoi il bagi la imprimanta, dupa ce tiparesti il bagi iar la cuptor sa se usuce bine cerneala, si pe urma corodezi cu...clorura feerica! :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:
Link spre comentariu

Nu inteleg de ce te zgarcesti la cerneala , cand pe situl ala iti da o metoda sigura cum se face . Baga ceva porcarii in cartus ca sa ai rezultate zero , tipic romanesc :smt003 . Fara suparare !

Link spre comentariu

Nu ma supar pentru ca ma vizezi pe mine cu cele spuse dar MA SUPARA ca generalizezi ceva rau ca fiind "tipic romanesc".

Nu, romanii nu sunt nici mai hoti, nici mai lenesi nici mai destepti decat alte popoare si nici mai superficiali incat "la noi merge si asa". Difera de la un individ la altul.

Nu e bine sa ai dominante din astea in gandire pentru ca asa cum CREZI ca esti (desi poate esti altfel decat crezi) asa VEI DEVENI sa ajungi (asta se intampla fara sa-ti dai seama, inconstientul comanda comportamentele constiente conform previziunilor sumbre pe care tot tu singur le faci. Cand zic "tu" ma refer la un individ oarecare nu la Depanatoru'. Pentru el am tot respectul si ii apreciez atat felul in care gandeste cat si comportamentul de pe elforum. Asta indiferent daca avem pareri total opuse sau aproape identice despre acelasi lucru.

Sfatul cu gandirea pozitiva nu e doar vorba in vant. Asta nu am inventat-o eu, a fost demonstrat prin experimente si exista explicatii. Explicatii stiintifice nu ca in filmul ala "Secretul" in care iti doresti orice si se indeplineste de la sine.

Daca ne tot spunem unul altuia ca la romani totul e de cacat, pana la urma chiar asa va fi. Urasc pesimismul asta la nivel de natiune. La fel, ma irita si alte clisee in gandire gen patriotismul cu orice pret si aberatii de genul:

"Nu exista tara mai primitoare ca Romania popor mai destept si femei mai frumoase cat ai cauta!"

In polemici de genul asta discutia nu se termina niciodata asa ca...

Sa revenim la cablaje.

Nu e vorba numai de pret. Vreau sa fac acelasi lucru dar cu alte modele de imprimante pentru care nu exista cartuse DuraBrite. Totusi, daca faci socoteala cat costa o pagina A4 acoperita complet cu cerneala DuraBrite ai sa vezi ca e chiar scump. Nu te lua orbeste dupa specificatiile tehnice ale imprimantei. Toata lumea spune ca ale lor cartuse tin sute de pagini, dar unii nici macar nu mentioneaza ca asta e valabil la incarcari de doar 1.5...15%. Tiparesti cateva fotografii A4 si vezi ca s-a terminat cartusul nou si original care a costat 1-2 milioane.

Sutele alea de pagini sunt cam ca watii PMPO. :smt003

P.S.

PMPO cred ca vine de fapt de la... :smt031

Power for Marketing People Only.

sau

Power for Marketing Purposes Only.

sau

Power for Morons People Only.

:smt003

Link spre comentariu

...Nu, romanii nu sunt nici mai hoti, nici mai lenesi nici mai destepti decat alte popoare si nici mai superficiali incat "la noi merge si asa"...

Asa este: refilul nu a fost inventat de romani si nici in Romania...

... Toata lumea spune ca ale lor cartuse tin sute de pagini, dar unii nici macar nu mentioneaza ca asta e valabil la incarcari de doar 1.5...15%...

Numarul de pagini specificat corespunde unei incarcari standard a paginii cu toner/cerneala, existand un standard ISO in acest sens, ce include inclusiv un model de pagina test cu incarcarea/acoperirea standard respectiva.Din cate cunosc, este vorba de acoperire de 5%, si aceasta este mentionata in manuale sau la specificatiile in cauza.
Link spre comentariu

Aici nu e vorba domnule de refil obisnuit , cu care sunt de acord . Vorbim de o tehnica de facut cablaje . Mie mi se pare aiurea sa nu incerci intai metoda testata , si sa te gandesti cu ce ai putea inlocui cerneala durabrite dupa aceea ( dupa parerea mea nu se poate inlocui cu nimic oricum ) .

Link spre comentariu
Vizitator mvictor

Eu folosesc cu succes folia de transfer, cu care merge excelent. Cand nu iese foarte bine transferul am gasit niste markere permanente "OHP" care sunt excelente si au 0,5 grosime, tin foarte bine la clorura ferica.

Link spre comentariu

in general markerele pt cd-uri sunt bune pt cablaje ca sunt permanente si rezista si la temperatura(unele markere permanente de la bic se decoloreaza al 40 gr)se gasesc in diverse marimi,notate cu M,F si S,daca nu ma insel. S este cel mai subtire,are vre-o 0,5mm,dar latimea traseului depinde si de cum il tii(unghiul) si cat apesi

Link spre comentariu

alta metoda pe care am folosit-o, mai mult pt cablaje cu trasee groase este lacul de unghii + clorura ferica. inainte sa dau lacu pe placa, l-am diluat cu acetona sa se intinda mai usor, iar dupa ce-am terminat placa am lasat-o vreo juma de ora la uscat, si apoi am introdus-o in baia de clorura ferica.ca tot a-ti pomenit voi de cerneala durabrite, eu am o imprimanta epson (DX4850) ce foloseste cerneala durabrite, da nu-mi permit sa ma apuc s-o modific pt printat pe cablaje... cartusele oricum nu sunt chiar asa scumpe. ultima data am dat 45 de lei pe un cartus negru original epson. bine-inteles, se gasesc cartuse compatibile mult mai ieftine, bune pt printat text sau alte chestii nepretentioase, dar pt poze pe hartie foto, se vede diferenta intre un cartus epson durabrite si un cartus compatibil

Link spre comentariu

in general markerele pt cd-uri sunt bune pt cablaje ca sunt permanente si rezista si la temperatura(unele markere permanente de la bic se decoloreaza al 40 gr)se gasesc in diverse marimi,notate cu M,F si S,daca nu ma insel. S este cel mai subtire,are vre-o 0,5mm,dar latimea traseului depinde si de cum il tii(unghiul) si cat apesi

Stiu de aceste markere, dar eu nu am avut experiente prea fericite cu ele(in sensul ca merg, dar nu excelent), cele mai bune rezultate le-am obtinut tot cu cele cu vopsea.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări