Vizitator cat87 Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 Vreau sa fac un driver pentru niste LED-uri RGB cu catod comun si am gasit 2 variante de schema. Intrebarea mea e care din ele e buna? Am pus mai jos schema cu cele 2 versiuni.Driverul foloseste un BC337 si un IRF9530, iar comanda vine de la un uC Atmel. Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 Aia din dreapta, cu conditia ca sursa (si cu rezistenta legata cu ea) sa o pui la V+.Pe de alta parte, daca iti permiti sa alimentezi ledurile din 5V (ceea ce e normal daca ai leduri de putere), nu-ti mai trebuie BC-ul - dai comanda direct pe poarta IRF-ului, doar ca trebuie sa inversezi logica (ca sa se aprinda, trebuie sa dai "0" din microcontroler). Rezistenta dintre poarta si V+ e bine sa o pastrezi pentru a bloca IRF-ul cand iesirea microcontrolerului e in HiZ. Link spre comentariu
Vizitator cat87 Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 Nu am mai pus alimentarile, sursa vine la V+. Ms mult de raspuns :drinkers: . Am sa fac circuitul, sa vad cum merge.In configuratia asta, cu Sursa la V+ la nu merge. Ledurile se aprind doar daca pun drena la V+ si sursa ca iesire, de unde se alimenteaza LED-urile. Nu mai inteleg nimic:(( :smt022 Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 Ia-o usurel. Leaga asa:- sursa la +5V- drena la o rezistenta de limitare (pune 220-330 ohmi la siguranta)- capatul celalalt la anodul unei culori- catodul la masa- pune poarta la +5V -> se stinge- pune poarta la masa -> se aprinde- cu poarta in aer poate sa stea stins sau aprins, e... influentabilDaca nu merge, inseamna ca ai incurcat pinii la IRF sau ca l-ai troznit cumva.Daca merge, posibil sa fie aceleasi ipoteze la BC. Link spre comentariu
Vizitator cat87 Postat August 27, 2008 Partajează Postat August 27, 2008 Oki.. deci am incercat sa le pun asa cum ia zis tu. Merge, aprinde LED-ul da faza e ca sta doar aprins. Am impresia ca nu primeste comanda de la uC (BC337 cu emitorul la masa si colectorul la poarta) Daca incers sa pun sursa la anodul LED-ului si drena la +12V, se aprind LED-urile, primesc comanda de la uC, in sensul ca se apuca de clipit pe acolo, dar daca am spre exemplu toate 3 canalele RGB, ele stau doar arpinse si clipesc, (nu fac nici o culoare, stau toate pe un mov, ceva; culorile se schimba un pic, dar nu destul).Acuma ma gandesc ca ori s-a dus IRF-ul, ori e ceva in neregula cu BC-ul (desi am schimbat 2 pana acuma, dar alea le-am gasit prin casa, deci ar putea sa fi fost arse) Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 27, 2008 Partajează Postat August 27, 2008 Vezi ca sunt unele BC 327/337 cu alt aranjament al pinilor fata de un BC normal in capsula TO92.Schema completa e atasata.De mentionat ca, schema asta e necesara doar daca V+ e diferit de 5V (altfel BC-ul e in plus) sau daca n-ai sursa de la program (si atunci pui BC-ul pentru ca nu poti inversa logica). Link spre comentariu
Vizitator cat87 Postat August 27, 2008 Partajează Postat August 27, 2008 Aceeasi configuratie am incercat si eu, deci aparent trebuie alt IRF si BC... alti bani alta distractie. Maine cumpar niste piese si vad daca merg cu alea. Am impresia ca am busit ori BC-u ori IRF-u. Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 27, 2008 Partajează Postat August 27, 2008 Hai, nu te zgarci! Un IRF9530N e mai putin de 2 RON la Comet, cu tot cu BC327 :)E drept ca, pe alte meleaguri romanesti poate fi un pic mai scump, dar pe langa cat te costa ledul (daca e de putere) sau ledurile (daca pui mai multe, mai mici) - ca daca nu ar fi ceva curenti pe acolo, atunci n-ai pune ditamai MOSFET-ul - nici nu se pune. Link spre comentariu
Vizitator cat87 Postat August 28, 2008 Partajează Postat August 28, 2008 ) De unde le iau eu sunt 6 RON bucata....Dincolo pe comet era mai ieftin. Da nu-i bai. Sa mearga acuma, si ma apuc sa cumpar LED-uri de sa acopar toata camerea cu ele :P Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 28, 2008 Partajează Postat August 28, 2008 Merge sigur! Probat! Da-i bataie! Link spre comentariu
Vizitator cat87 Postat August 28, 2008 Partajează Postat August 28, 2008 ) De acuma chiar devine amuzanta treaba.... Am luat 2 BC-uri si 2 IRF-uri noi, l-am pus la unul din canale si surpriza.. in configuratia cu sursa la + si drena la anodul LEd-ului, nu merge (0 volti pe drena). Merge doar daca pun anodul ledului la sursa si drena la +12V.Pun si o poza cu modul in care zic eu ca sunt pinii la IRF, poate e asta buba si nu i-am identificat eu corect... Link spre comentariu
Vizitator cat87 Postat August 28, 2008 Partajează Postat August 28, 2008 mda... s-a rezolvat treaba... problena era ca nu primea comanda de la uC.. d as-a rezolvat. O sa pun si un filmulet. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum