Gerula Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 Aici am gasit locul cel mai potrivit pentru a posta in probleme de radiotehnica.Am vazut un radio facut de un prieten si vreu sa-l reproduc.El a folosit un selector dintr-un radio industrial, un microcontroller si mai multe integrate, nu stiu care.Eu dispun de microcontroller prin care pot comanda serial diverse circuite integrate si afisa pe LCD alfanumeric.Radioul lui mai avea si corector de ton cu TDA7318. Asta nu tine de radio.Ce vreau eu :1. O schema folosind integrate care se pot cumpara in Bucuresti.2. O receptie cat mai buna, fie cu selecor industrial, fie cu componente discrete cumparate(nu vreau sa bobinez)3. Integratul folosit sa afiseze si puterea semnalului receptionat.Ce ma sfatuiti :Sa fac si emitatorul tot in 88-108MHz ? E vreo prblema daca are doar un scop didactic ? Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 El a folosit un selector dintr-un radio industrial, un microcontroller si mai multe integrate, nu stiu care.La aparatele de radio nu exista selector, partea de intrare se numeste front-end.Ai doua posibilitati:- folosesti componente de la aparatele radio de masina, sunt multe care au front-end-ul realizat compact si se poate scoate rapid+ comanda de la microprocesor- concepi si realizezi o schema in jurul unor integrate in functie de comenzile si functiile de care ai nevoie (poti studia si schemele tuner-elor industriale).In primul rand trebuie sa fii familiarizat cu schema bloc a unui aparat de radio, dupa care, cu fiecare bloc in parte poti folosi ceea ce gasesti sau integrate dedicate.In functie si de pretul de cost trebuie sa te adaptezi la componentele utilizate.Sa fac si emitatorul tot in 88-108MHz ?E vreo prblema daca are doar un scop didactic ?Pentru ce ai nevoie de emitator? Nu este nici o problema daca are scop didactic, amenda este la fel. :smt033Sau poate vrei sa realizezi un receptor cu un selector de Tv, in cazul asta:http://hem.passagen.se/communication/uv916rec.html Link spre comentariu
Gerula Postat August 26, 2008 Autor Partajează Postat August 26, 2008 Multumesc frumos pentru pentru raspuns.Pai emitatorul este in scop didactic, adica sa intelega cei nefamiliarizati cum functioneaza.Daca il fac in 27 Mhz este mai bine ?Nu sunt familiarizat cu receptia radio, si de aceea intreb :este importanta frecventa intermediarei in receptie ?Adica daca cumpara un radio chinezesc cu SCAN si RESET cu 5 RON asta are integratul TDA7088.Asta are o intermediara joasa pe la 70KHz ca sa poata fi realizata cu elemete RC.Se aude cat de cat bine.Evidet ca are o sensibiliatea foarte prosta.Daca ii pun un "amplificator de antena" rezolv ceva ?Majoritatea radiourilor "serioase" folosesc intermediara 10.7Mhz in FM si 455KHz in AM.Se schimba caliatatea daca modific frecv intermediarei ?Evident se modifica frecv de receptie. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 26, 2008 Partajează Postat August 26, 2008 Hmmm, tare ma bate gandul ca faci aceasi greseala pe care au facut-o generatii intregi deamatori. Simplitatea si performantele in radiotehnica sunt incompatibile. Cu un minim decunostinte teoretice si fara experienta practica nu vei obtine performante peste cele aleunei chinezarii. Receptoarele de clasa superioara sunt numite receptoare de trafic, constructiaunui asemenea receptor in regim de amator iti va lua cel putin 6 luni si cred ca este un termenoptimist. Nu vreau sa te descurajez dar am senzatia ca pentru ceea ce vrei nu se justifica efortul.Sau poate nu am inteles bine despre ce e vorba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum