Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat

Vizitator Connekt

Postări Recomandate

Vizitator Connekt

Buna ziua sunt nou pe acest forum mi-am facut cont sa navighez ceva timp pe acest forum ,este foarte util..Asa as dori si eu niste sfaturi doresc mult tare sa invat electronica ,eu nu cunosc pe nimeni care sa le aibe la asa ceva adica sa stau pe langa el sa invat..ca asa se invata cel mai bine.. vreau sa imi iau niste carti despre asa ceva si sa caut tot felu de tutoriale pe net... alte sfaturi de a invata electronica mai stiti??

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roadrunner

5

• Depanatoru

3

• EmyRulz

3

• ratza

3

Top autori în acest subiect

Eu am înv??at cu letconul în mîn?, abia pe urm? am dat de c?r?i ?i am început s? înv?? ?i cum func?ioneaz? montajele. Încearc? cu ni?te scheme simpliste, dac? ai nevoie de ajutor î?i explic?m ce ?i cum. Nimeni nu s-a n?scut înv??at.

Link spre comentariu

In primul rind invata sa descifrezi o schema, simbolurile, codul culorilor, scarile de valori la rezistente si condensatoare... fara astea nu poti sa te apuci de lipit, nici macar un licurici cu 2 leduri. Celelalte vin pe parcurs, in citiva ani inveti cam tot ce ai nevoie in domeniul pe care il vei alege din electronica. :rolleyes:

Link spre comentariu

Zal ti-a dat un sfat bun, dar chestiile practice se invata numai lucrand, adica nu o sa tii minte codul culorilor sau seriile de condensatoare daca nu le folosesti!Un sfat, din punct de vedere al teoriei, ar fi sa incepi sa intelegi cum functioneaza circuitele in curent continuu initial(pentru ca sunt cele mai simple) apoi sa treci la cele de curent alternativ si abia apoi la semiconductori si alte chestii.

Link spre comentariu

adica nu o sa tii minte codul culorilor sau seriile de condensatoare daca nu le folosesti!

Am colegi de lucru electroni?ti care habar n-au ce e codul culorilor. Exper?i în controlere ?i în m?surat cu osciloscoape de mii de euro care au triggere de ramîi în cap ?i dac? îi întrebi cum func?ioneaz? un bipolar, un mosfet sau o lamp? habar nu au.
Link spre comentariu

Parere mea de nespesialist, e ca sa stii codul culorilor e total nerelevant la electronica care se practica azi (nu la cea din Romania ci global)cate rezistente cu codul culorilor ai vazut intr-un PC? cred ca electronica s-a mutat cateva nivele mai sus la alt nivel de abstractizare, de aceea cei ce proiecteaza controllere si circuite digitale nu mai trebuie sa stie exact cum functioneaza un tranzistor MOS sau bipolar, e mai necesar sa stie altele...dar revenind la omul nostru, cel mai bine e sa-si cumpere un kit simplu si sa-l lipeasca (prost) asa va invata din mers, si in paralel sa citesca, mult.Roadrunner

Link spre comentariu

Asa fie vorba intre noi nici eu nu stiu codul culorilor(seriile de piese le stiu cat de cat :smt003 )La treaba cu abstractizarea nu sunt de acord, asa toti ar face numai soft si ce bine ar fi. Nu uita ca electronica digitala e de fapt si de drept analogica! Eu sunt de parere ca e bine sa stii cum functioneaza circuitele cu care lucrezi daca vrei sa le folosesti la potentialul lor maxim si sa nu cazi in diverse "capcane". Cat despre cei care proiecteaza microcontorlere, te asigur ca trebuie sa stie mult mai mult decat cum functioneaza un tranzistor, trebuie sa stapaneasca foarte bine fizica semiconductorilor, adica mecanica cuantica. Nu imi place aceasta tendinta, obesrv multi studenti care zic: "la ce naiba mai invatam despre tranzistorii aia invechiti si despre diode ca nu o sa le folosim niciodata, acum exista circuite integrate", dar nu se gandesc, circuitele alea integrate oare din ce sunt facute?

Link spre comentariu

eu proiectez circuite deigitale de vro 10 ani (cu oarecare success) si nu sunt expert in tranzistoare mos, in exemplu este proiectarea cu FPGA, te concentrezi mai mult pe ce vrei sa implementezi, ca au facut cei care au proiectat FPGA-ul asta pentru tine. Chiar si daca vrei sa faci un ASIC (Aplication speciffic Integrated Circuit) in ziua de azi ai tranzistoarele si multe blocuri in bibliotecile care de multe ori depind de FAB-ul care-ti face circuitul, deci la nivel de tranzistor lucreaza aia de la cercetare nu inginerul de rand.Roadrunner

Link spre comentariu

Eu cred ca e destul de rusinos sa nu stiti codul culorilor , ca nu e cine stie ce efort de memorie . Daca va uitati intr-o revista de specialitate , sa zicem Elektor ca e destul de prestigioasa , si vreti sa faceti un montaj , cum va descurcati ? Stati cu codul culorilor pe genunchi ? Majoritatea proiectelor , unele destul de sofisticate , folosesc si rezistente obisnuite . Se presupune ca va intereseaza si partea practica a electronicii din moment ce sunteti pe forumul asta .

Link spre comentariu

Elektor e o revista pentru hobbyisti, nu e o revista de specialitate, nu sunt multi ingineri proiectanti care citesc Elektor, dar nu neg importanta codului culorilor daca construiesti la nivel de hobby cu componente THD (thru hole device) totusi daca memorezi sau nu codul culorilor e mai putin important, e mai important sa stii cum functioneaza (de exemplu nu am putut niciodata sa-mi amintesc de albastru/verde care e 5 si care e 6, noroc ca s-au inventat multimetrele)R.

Link spre comentariu

in general e bine sa stii codul culorilor ca te ajuta mult si te scuteste de timp ...mai ales cand faci o depanare.....si nu ai schema.....eu pentru o rezistenta de 15 K pe etajul selector-cale comuna la un AUDISONIC care am crezut ca e 150 de ohmi am muncit de mi-au sarit capacele pana m-am prins :smt005

Link spre comentariu

Intr-adevar, nu trebuie sa stii codul culorilor ca sa fii un bun proiectant. Totusi, ajuta daca esti hobist. O modalitate de a tine usor minte codul culorilor ar fi:

ROGVAV=culorile curcubeului

===========================

Rosu

Orange (portocaliu)

Galben

Verde

Albastru

Violet

Codul culorior==============negru maro ROGVAV  gri alb0     1    234567  8   9
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări