Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

fir litzat sau nelitzat

GooD of BaSS

Postări Recomandate

Pt cei care ma pot lamuri as avea si eu o intrebare . Sa zicem ca am doua fire : unul nelitzat de 2,5 si unul litzat de acelasi diamtru cu cel nelitzat . Intrebarea este care dintre ele poate transporta mai mult curent ,cel litzat sau cel nelitzat???? Eu am o parere dar as vrea sa aud si de la cei care poate stiu mai bine . Ca sa specific nu vreau sa le folosesc intr-un loc anume ci doar pt a sti cun sta treaba si in ce situatii se foloseste unul sau celalalt

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• GooD of BaSS

3

• Electron

1

• danzup

1

Top autori în acest subiect

Teoretic, ar conduce acelasi curent, practic sint mici diferente, intre o sirma groasa si un manuchi de sirme mai subtiri, la acelasi diametru rezulta o diferenta de suprafata dar si una de rezistenta. Aici intervine si puritatea cuprului folosit. Erau pe Wikipedia niste articole, mai cauta si acolo.Ca folosinta, cel li?at e bun unde exista posibilitatea de a fi miscat, flexat, indoit, etc, iar cel simplu si gros, care e mai rigid, acolo unde nu-l deranjaza nimic, de exemplu in perete. Mai intervine in alegere si izolatia care trebuie sa fie la cel li?at foarte moale, la celalalt nu conteaza asta.Alt aspect e ca firul simplu poate fi emailat si folosit in trafo sau bobine de orice fel, cel li?at nu se emaileaza (exista numai varianta cu izolatie de matase si subtire care se foloseste la unele bobine radio). Si asa mai departe...

Link spre comentariu

Pt cei care ma pot lamuri as avea si eu o intrebare . Sa zicem ca am doua fire : unul nelitzat de 2,5 si unul litzat de acelasi diamtru cu cel nelitzat . Intrebarea este care dintre ele poate transporta mai mult curent ,cel litzat sau cel nelitzat???? Eu am o parere dar as vrea sa aud si de la cei care poate stiu mai bine . Ca sa specific nu vreau sa le folosesc intr-un loc anume ci doar pt a sti cun sta treaba si in ce situatii se foloseste unul sau celalalt

In primul rand conteaza frecventa curentului care trece prin conductoarele respective, daca e curent alternativ, pentru ca e vorba de efectul de suprafata, asa numitul "Skin Effect". Wikipedia stie. Cu cat frecventa e mai ridicata cu atat acest efect se manifesta tot mai mult. La frecvente audio el nu prea se simte, dar incepand cu domeniul ultrasunetelor el isi face simtita prezenta. Evident, cu cat suprafata conductorului e mai mare cu atat electronii au mai mult spatiu la dispozitie sa se manifeste in voie, insa o suprafata mai mare presupune si un diametru mai mare al conductorului ceea ce e incomod. De aceea se foloseste cablul multifilar, sau litat cum i se mai spune, pentru ca la acelasi diametru ofera o suprafata echivalenta mai mare decat a unui singur conductor.
Link spre comentariu

cam asta stiam si eu despre efectul pelicular ca pt curent alternativ e mai bun cel litat inca legaturile dintr-un amplificator adik de la punte si condensatoare pana la placa pe care tre sa o alimentez ar fi mai indicat firul nelitat sau....

Link spre comentariu

E mai bun cel litat la curent alternativ NUMAI DACA FIRELE SUNT IZOLATE INTRE ELE si NUMAI PENTRU FRECVENTE MARI. Frecvente mari inseamna aici radiofrecventa NU audiofrecventa. Efectul pelicular la un cablu plin sau unul litat dar cu litele neizolate e cam la fel pentru ca electronii nu merg prin fire in linie dreapta, se zbantuie de ii ia toti dracii, iar daca litele nu sunt izolate intre ele atunci vor sari de pe o lita pe alta ca si cum cablul ar fi plin.

Discutia asta oricum nu e relevanta pentru ce vrei tu sa faci, in audio sau in CC poti pune ce-ti vine la mana, depinde cat de flexibil vrei sa fie firul, cum ti-a zis si zal.

Legendele astea audio nu se mai termina, care mai de care mai traznite...

Link spre comentariu

GooD of BaSS, cel mai simplu e sa te uiti intr-o statie de firma, cu ce fel de cabluri face legaturile intre module. Si pozele sint foarte sugestive, e plin netul de ele. In 99% din cazuri se alege ptr curentul care trece prin el si ptr izolatie in functie de tensiunea folosita, ca e li?at sau simplu, conteaza foarte putin, spre deloc, ti s-a mai explicat ca intr-un amplif audio nu e ca intr-un radar, de exemplu.

Ar trebui mutat la incepatori.

Link spre comentariu

da chiar cred ca r trebui mutat la incepatori in ale fireloraaa si stiti de ce am deschis acest post ,pt electricianul care care m-a conectat la retea a zis ca acum mai nou se folosesc fire litate chiar si prin perete pt ca (explicatia lui a fost) curentul nu circula prin fir ci pe suprafata acestuia ia daca adunam suprafara firelor dintr-un fir litat sigur e mai mare decat suprafata unui fir nelitat de acelasi diametru(m-am referit la suprafata exterioara a firului . am inteles ce a spus fiecare si multumesc

Link spre comentariu

Electricianul ala facea parte din noile promotii ale tranzitiei, fara legatura cu electrotehnica. :smt021

Exact ! Sau poate foloseste reteaua de alimentare la transmisii de date ?!?
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări