Vizitator raduvm3000 Postat August 22, 2008 Partajează Postat August 22, 2008 Am tot cautat pe net (fara succes) un filtru sau un soft pe care sa-l rulez pe PC cu care sa pot elimina pe cat posibil (la nivel de amator) microfonia si/sau efectul ecoului dintr-o incapere foarte mare in timp real. Sau ce sa fac sa evit efectele mentionate. E vorba de sonorizarea unor biserici. Daca poate sa ma ajute cineva, e binevenit! Multumesc! Link spre comentariu
stefanev Postat August 24, 2008 Partajează Postat August 24, 2008 e putin mai greu de realizat ceea ce vrei tu, insa firma Peavey a lansat (din cate tin minte) o serie de mixere destinate bisericilor care avea mai multe functii automate cum ar fi: mute pe canalele nefolosite, procesare sunet (gate, compresor, limiter, etc).Acum nu stiu daca sunt disponibile si pt Romania. Link spre comentariu
Vizitator raduvm3000 Postat August 24, 2008 Partajează Postat August 24, 2008 Noise Gate, compresor, limiter cred ca as putea a le realizez si eu, m-am documentat un pic. Situatia de fata e un pic dificila, nu se prea pot folosi chestii comerciale acolo din motive subiective, si ar putea ajuta doar ceva "custom made". Am gasit un soft care se lauda ca ar face si "echo filter", chiar asa se si numeste, insa din putinul care l-am testat, nu ma poate ajuta cu nimic (ba chiar nu prea a functionat!). Daca are cineva un pic de timp sa incerce, se poate gasi aici o varianta demonstrativa: http://www.computecsa.co.za/scripts/dow ... 0Trial.exe Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2008 Partajează Postat August 24, 2008 Daca zici ca un soft dedicat nu functioneaza am imperesia ca tu faci microfonia chiar din placa de sunet, nu e din cauza salii. Vezi ca la placa de sunet ai, de exemplu, line-in atat in meniul de volum pentru play cat si in meniul de volum pentru record. Bifeaza mute line-in la play si scoate bifa de mute line-in la record si in felul asta rupi bucla de microfonie facuta pe line-in, bucla care era facuta de placa de sunet (asa si trebuie sa faca) nu de camera de auditie. Similar pentru intrarea de microfon sau alta intrare. Link spre comentariu
miron1947 Postat August 24, 2008 Partajează Postat August 24, 2008 Ce tip de microfon folositi,este cardioid? Link spre comentariu
Vizitator raduvm3000 Postat August 25, 2008 Partajează Postat August 25, 2008 Daca zici ca un soft dedicat nu functioneaza am imperesia ca tu faci microfonia chiar din placa de sunet, nu e din cauza salii.Nu folosesc (inca) un PC pt a prelucra semnalul preluat de la microfoane. Ideea era sa rulez un soft care sa ma ajute, iar cel de mai sus e posibil sa nu ma ajute. Eu zic ca l-am configurat corect dpdv. al placii de sunet (stiu fenomenul care apare cand nu sunt inchise caile catre partea de redare a placii de sunet) Dar oricum, microfonia nu se datoreaza vreunei placi de sunet, pt ca totul e analogic, doar microfoane si o statie. Folosesc mai multe microfoane. Partea proasta e ca eu ma ocup recent de problema asta, iar acolo am dat peste un "homo tehnicus" care este foarte dificil si incapatanat, iar instalatia curenta de sonorizare este facuta de el, asa cum a putut. Lucrurile au evoluat in timp si nu mai poate fi folosita instalatia asa cum e ea. In momentul de fata sunt 2-3 microfoane dintre care unul este tip condesator SHURE PG81 http://www.shure.com/ProAudio/Products/ ... LR_content si 2 dinamince dintre care unul PG58 http://www.shure.com/ProAudio/Products/ ... LR_content . Toate microfoanele sunt tip cardioid, conectate pe un singur cablu, toate in paralel, preamplificate de un TDA2005 si apoi semnalul intra intr-o statie normala de cativa zeci de wati. La nivel mai ridicat, desi boxele sunt in exterior, apare microfonia, iar inainte sa apara, la un nivel ceva mai scazut, se aude cu reverberatie. Asta este situatia, si m-am hotarat sa proiectez intr-un fel de la zero un sistem nou pt nevoile de acolo (care sunt cu totul speciale) O idee pt eliminarea microfoniei, reverberatiei, era sa folosesc un soft si sa trec semnalul printr-o placa de sunet. Insa nu am gasit un soft care sa faca acest lucuru. Doar cateva placi de sunet am vazut sa aibe optiunea de "echo canceling", dar caut totusi un soft dedicat. Am sa incerc si cu o astfel de placa de sunet, sa vad daca este eficienta, si probabil am sa limitez banda redata la spectrul vocii umane. Link spre comentariu
miron1947 Postat August 25, 2008 Partajează Postat August 25, 2008 Toate microfoanele sunt tip cardioid, conectate pe un singur cablu, toate in paralel, preamplificate de un TDA2005 si apoi semnalul intra intr-o statie normala de cativa zeci de wati. La nivel mai ridicat, desi boxele sunt in exterior, apare microfonia, iar inainte sa apara, la un nivel ceva mai scazut, se aude cu reverberatie. Incercati daca,cu un singur microfon conectat,fenomenul persista(reactia acustica),daca difuzoarele nu sunt in aceasi incapere cu microfoanele,nu ar trebuii sa apara reactia acustica. Link spre comentariu
Vizitator geampaliac Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 Frate daca ai rezolvat problema ,ajuta-ma si pe mine, te rog.Am aceasi problema la biserica si nu ii dau de cap:am statia, microfon cu preamplificator preamplificator cu doua microfoane lavaliera, si patru boxe in biserica si doua afara.Daca maresc volumul la statie, sau la preamplificator se face o ditamai microfonia, iar daca las volumul mic ,nu se aude .Pana la urma cred ca le-am luat degeaba .Daca esti din bucuresti poate ma ajuti sa rezolv si eu aceasta problema la Parohia Rodica Mosoiu din Baicului. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 Toate microfoanele sunt tip cardioid, conectate pe un singur cablu, toate in paralel, preamplificate de un TDA2005 si apoi semnalul intra intr-o statie normala de cativa zeci de wati.1-TDA2005 nu e preamplificator de microfon !!!2-daca statia are la intrare sensibilitate de microfon (sub 1...5mV) nu trebuie alt preamplificator ci doar fiecare microfon sa fie cuplat la statie printr-un mixer primitiv cu potentiometre pentru fiecare microfon.3-daca statia nu e sensibila se va confectiona un preamplificator pentru fiecare microfon cu reglaj independent de volum pentru fiecare si dupa mixarea lor semnalul se va aplica la amplificator.4-pentru a limita posibilitatea aparitiei microfoniei se vor utiliza microfoane cu caracteristica UNIDIRECTIONALA, adica sa "prinda" semnal numai din fata - cardioidele prind foarte mult semnal din laterale.5-in statie ar trebui sa existe un egalizator (in situatia descrisa la punctul 3 se poate construi unul la iesirea din mixer) ; cu ajutorul lui se vor suprima frecventele unde exista predispozitia aparitiei microfoniei.Aici e un mixer simplu http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Audio/6ipmix.htm In loc de 100K in bucla de reactie negativa foloseste 22K la CI intrari si 47K la CI mixaj . Integratul = TL071. Link spre comentariu
Mosu Tuti Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Buna ziua. Stimati domni, viitori 'homo tehnicus", rezolvarea problemei este foarte simpla, insa trebuie schimbata conceptia de "auditie". In salile de spectacole, respectiv si in biserici, unde sunt spatii ample, auditia se face altfel decat intr-o camera sau sala de dans.1.- Studiati cu atentie fenomenul stereo si veti constata ca se aude stereo numai intr-o zona foarte restransa in jurul medianei salii.( intre cele doua dif. daca sunt puse simetric).2.- Nu se poate face separarea stereo a vorbitorului din stanga de vorbitorul din dreapta, caci; cei din stanga vor auzi numai pe acesta, cei din dreapta il vor auzi pe cel din dreapta, si numai cei din mijloc ii vor auzii pe amandoi deodata si cu nivel comparativ.3.- Este obiceiul "nostru" al romanilor, ca daca ai vazut undeva ceva, sa faci ca el. Nu incercam sa ne gandim ci mai repede intrebam. 4.- Instalatiile din biserici sunt MONOFONICE.5.- Pentru o repartitie qvasiuniforma a semnalului pe intreaga suprafata a unei biserici, se recomanda cat mai multe difuzoare, conectate la cat mai multe amplificatoare cu posibilitate de reglaj al volumului. Astfel difuzoarele din fata trebuiesc reglate la volum mai mic, cele de la mijloc, mai mult, iar cele din fundul salii cu volumul dupa necesitati. Daca reusiti sa puneti 4 sau 5 linii de difuzoare, ar trebui sa aveti pentru fiecare difuzor un amplificator. Solutie ideala. Daca doriti sa puneti difuzoarele din fiecare linie in serie sau paralel, se reduc costurile dar creste volumul de instalatie electrica. Toate amplificatoarele trebuiesc conectate la un mixer unde se face reglajul de volum global, corectia de frecvente si mixarea microfoanelor. 6.- Atentiune, in biserica nu se asculta nici METALICA si nici Yma Summak. In biserica se asculta numai spectrul vocal, deci nici 50-80 Hz. si nici 20.000 Hz. Spectru vocal este de la 300 - 3000 Hz. Deci trebuie sa faceti o compresie de banda nu o expandare de banda. 7.- Iesirea din preamplificator trebuie sa fie cu volum constant, reglabil, pentru ca se poate intampla ca unul din microfoane sa fie lovit si atunci asiatenta va avea impresia ce se prabuseste cladirea. Instalatia de sonorizate in biserica este diferita de ce se obisnuieste intr-o camera de auditie si total diferita de ce se intampla intr-o discoteca. Nu cautati sa descoperiti ala calda si roata. Lasa-le lui Necuratul de calculatoare si programe. Cu scula din biserica trebuie sa lucreze toanta lumea, de la popa la tarcovnic, nu un operator de calculatoare.Spor la treaba. Mosu Tuti. Link spre comentariu
miron1947 Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Microfonia este un fenomen aparut in montaje,cand una dintre componente este sensibila la vibratii mecanice(tuburi,lipituri slabe) si genereaza un semnal electric,deci se comporta ca un microfon,aici este vorba de reactie acustica(acrosaj) nu de microfonie.Reactia acustica,apare cand la microfon se intoarce semnalul propriu amplificat si in faza.Solutia este inoarcerea fazei cu 180 de grade.Solutia cea mai la indemana,ar fi,inversarea fazei la difuzoare.Dar trebuie incercate pe rand,deoarece,in functie de distanta fata de microfon,pot avea faze diferite,daca distantele sunt mari.Incepeti cu cele mai apropiate de microfon,sunt cu efectul de reactie acustica cel mai pronuntat. Link spre comentariu
Vizitator masster Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 @Mosu Tuti Excelenta solutia. Un adevarat dus rece pt. amatori, dar din critica se naste progresul. Daca mai esti online pe aici vreodata, poate completezi cu urmatoarele: - ce microfoane, mixer, amplificatoare si boxe recomanzi la un pret de bun simt ? adica producator si model care stii ca au functionat practic in biserici, cu acustica lor ciudata. - cum rezolvam cu microfoanele mobile wireless ? trebuie sa functioneze atat in biserica cat si de jur imprejurul bisericii. si nu vrem sa ne donam un rinichi ca sa cumparam unul bun... - recomanda-ne o biserica unde avem acces la solutia ta, sa o vedem pe viu, sa o pipaim si sa spunem "Este!" Link spre comentariu
Vizitator masster Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Intrebari suplimentare pentru membrii forumului:- ce microfoane, mixer, amplificatoare si boxe recomandati la un pret de bun simt ? Adica producatori/modele testate practic in biserici, cu acustica lor ciudata.- cum rezolvam cu microfoanele mobile wireless ? Trebuie sa functioneze atat in biserica cat si de jur imprejurul bisericii, fara sa apara zone de 'liniste' si fara sa interfereze cu instalatia audio din interior/exterior sau cu telefoanele mobile. La fel, recomandati un producator/model testat practic.ideal ar fi sa cunoasteti o biserica unde avem acces la solutia de acustica, prin bunavointa parohiei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum