spinach Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Salut,Vreau sa relizez un aplificator de tensiune , pe regim continu (fara condensatoare) -cunosc nivelul de amplificare cerut (intre 1.5 si 3) -rezistenta necesara intre intrare si GND si esire si GND -alimentare la +5V , fara sursa dubla -amplificarea sa fie lineara -la esire semnalului am nevoie de un domeniu de 0-4V -semnalul la esire in faza cu cel de la intrare -sa fie cit mai simplu Link spre comentariu
ratza Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Opera?ional nu merge? Link spre comentariu
spinach Postat August 21, 2008 Autor Partajează Postat August 21, 2008 Operational insemna alimentare cu +5v si -5v care nu le am ; am doar +5v. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Foloseste un AO lm324 de ex. sau altul similar care merge alimentat cu 0 +5V. Link spre comentariu
spinach Postat August 21, 2008 Autor Partajează Postat August 21, 2008 Eu am incercat cu A6458 si nu a mers ; avea nevoie de punc de nul fata de cele 2 alimentari . Daca mi-as propune sa folosec un punct de nul virtual , ar insemna sa plec de la 2.5v . Poate ceva din clasa LM324 sa fuctioneze cum zici tu ; dar concret ai incercat sa folosesti in regim de tensiuni continue un motaj neinversor ? raspunde la calcule ? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 22, 2008 Partajează Postat August 22, 2008 ...raspunde la calcule ?Nu inteleg intrebarea. Pune schema si formulele de calcul si vedem daca sunt bune. Spune si ce nu iti iese conform asteptarilor tale. Merge 324 cu o singura alimentare, fara tensiuni negative sau masa virtuala. Bineinteles ca daca il alimentezi cu 0...+5V iesirea nu poate atinge 0.000V curat sau +5.000V din cauza caderilor de tensiune pe tranzistorul final din AO. Daca iti trebuie tensiuni de iesire din AO mai mici decat tensiunea de saturatie a tranzistorului din etajul final AO (0.1V...1V in functie de curentul prin sarcina AO) atunci nu ai cum face fara sa folosesti masa virtuala sau tensiune negativa. Imediat ce tranzistorul final iese din saturatie functioneaza conform asteptarilor si respecta formulele chiar daca intrarile au ca referinta 0V. Incearca cu masa virtuala la 0.5V nu la 2.5V, ca sa mai ramana loc si pentru excursia de tensiune. Daca ai nevoie de tensiuni mici si precise in jurul lui 0V nu exista alta solutie decat sa alimentezi AO cu 2 tensiuni sau masa virtuala. In cataloage se da sau un grafic cu excursia tensiunii la iesire sau caderea de tensiune pe tranzistorul final la saturatie. Iar daca se comporta impredictibil si zici ca nu respecta formulele atunci sau ceva e gresit/defect sau poate ca autooscileaza. Link spre comentariu
spinach Postat August 22, 2008 Autor Partajează Postat August 22, 2008 Domeniu de intrare 1-3.5 v imi este suficient ; ma sfatuesti deci sa creez un nul virtual de 1v Ce se va intimpla pe iesire intre pentru 0-1v pe intrare ? Schema este valabila atit pentru motaj neinversor cit si pentru montaj inversor ?324 are 4 Ao ; mi-ar trebuie ceva cu 2 AO in capsula SIP9 (in linie) ai vro ideie ? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 22, 2008 Partajează Postat August 22, 2008 Ca sa nu apara confuzii, deseneaza te rog schema la care te gandesti cu cele 2 borne de intrare si plaja de tensiuni intre ele. Daca nu o ai in format electronic mazgaleste in paint schema desenata de mana, cu mouse-ul, ca sa putem vorbi despre acelasi lucru. Pe urma o ajustam impreuna.Nu stiu AO duble cu 9 pini in linie. Cred ca in cazul tau, pentru ca iti trebuie un integrat cu un anumit tip de capsula pe care deja il ai, cel mai simplu este sa faci o tensiune negativa cu un oscilator cum ar fi un 555 de la care redresezi semnalul de iesire eventual cu o punte dubloare de tensiune. Link spre comentariu
zal Postat August 22, 2008 Partajează Postat August 22, 2008 A6358S, A6458S, A6458SS, KA4558S, KIA4558S... Link spre comentariu
spinach Postat August 23, 2008 Autor Partajează Postat August 23, 2008 Vezi tu , cind proiectam un circuit imprimat pentru aplicatiile care dorim sa le facem , este neplacut sa comandam circuitul si sa ne trezim la punere in functiune ca de fapt ne trebuie altul (costul circuitului) . Din acesta cauza am luat obiceiul ca anumite bucatele din circuit sa le testez inainte de a desena circuitul . a. Schema de care am nevoie este simpla :un termistor conectat la +5v si o rezistenta la GND fabrica o tensiune continua proportionala cu temperatura termistorului ; tensiunea trebuie amplificata cu un montaj neinversor cu coeficient cam 3 si apoi se injecteaza in un MCU ,deccarcarcind la intrare in MCU pe o rezitenta de 4.7K la masa . In pdf anexat , este cam ca in figura 10b.Imi vine greu sa cred ca fabricanti au exprimari diferite de la o serie la alta , astfel: -la seria 358 se specifica posibilitatea de utilizare sursa singulara -la seria 458 si 558 nu se mai specifica acest lucru ; eu cred ca 458 si 558 nu functioneaza cu o singura sursac.dapa parerea ta , am sansa sa gasesc A6358 in capsula SIP ? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2008 Partajează Postat August 24, 2008 Acum e clar. Pentru ce vrei tu sa faci si schema din figura 10 poti folosi orice amplificator care merge la 5V, indiferent ca poate fi alimentat sau nu cu o singura sursa.Problema era cand intrarea sau iesirea se apropiau foarte tare de 0V dar la tine nu are cum sa se intample asta.Dupa mine nici macar nu as mai pune AO, as lega pinul uC direct la divizorul de tensiune. Link spre comentariu
spinach Postat August 25, 2008 Autor Partajează Postat August 25, 2008 Decizia de a pune un AO am luat-o pentru a micsora eroarea pe un domeniu ceva mai ingust , neavind necesar tot spectru de tensiune . Am sa caut sa vad daca gasesc A6358 (LA6358) in format sip. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum