Sharky Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 afirmatia nu o consider universal valabila...habar nu am cum fac fabricile difuzoarele, cum obtin ele 8ohmi sau 4 ohmi, ce materiale folosesc, cat de gorasa e sarma, nr straturi ..etc ..etc, asta e secretul lorspuneam doar ca daca eu bobinez 4 ohmi si apoi bobinez in continuare inca 4 ohmi si inseriez obtin 8 ohmi, dar inductanta creste si atunci inaltele o sa aiba de suferit. Dar nu numai asta influenteaza impedanta ci si partea mecanica se face simtita...(completam ipoteza lui mad raper care spunea 8 ohmi sarma subtire si multa, 4 ohmi sarma groasa si mai putina, ipoteza partial adevarata)Ce vreau eu sa spun cu inaltele e ca pt inalte bune iti trebuie inductanta mica, impedanta poate fi oricat, bineinteles trebuie sa se inteleaga bijne si cu amplificatorul... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 :lol: ... tu discuti despre difuzor ca si cum ar fi un simplu element intermediar in calea semnalului audio... Unde si cum se masoara randamentul unui difuzor?.. 8) Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 deci sper ca inaltele au fost lamurite...Randamentul la puteri mici e usor de estimat dintyr-o privire din graficul spl-frecventa...Bineinteles ca sunt o groaza de parametrii de luat in considerare, dar eu am privit diful doar din punct de vedere electric deoarece comportamentul lui il putem simula daca avem parametrii t/s.Eu vroiam sa raman la tema 8-4 ohmi si sa tratez subiectrul din punct de vedere elctric pt ca in fond impedanta pt aia este specificata, pt adaptarea cu amplificatorul, pt randament si calitate a sunetului impedanta nu spune mai nimic, acolo sunt necesari parametrii t/s Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 deci sper ca inaltele au fost lamurite...... :roll: .......lamurit ce?!.... ca nu exista probleme intre boxe cu impedanta de 4 si cea de 8 ohmi... Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 da..pt a n-spea oara...da dadadadadada, bine ca in sfarsit ne-am inteles ca impedanta nu are legatura cu calitatea sunetului, ceilalti parametrii se ocupa de calitate, impedanta doar de adaptare la amplificatoracum sper ca m-am facut inteles.desi am avut nevoie de vreo 5 reply-uri Link spre comentariu
LUCI Postat Martie 15, 2005 Partajează Postat Martie 15, 2005 Forta cu care este inpinsa bobina este direct proportionala printre altele cu lungimea de conductor aflat in cimpul magnetic. Link spre comentariu
Vizitator adi2san Postat Aprilie 7, 2005 Partajează Postat Aprilie 7, 2005 Se folosesc difuzoare de 4 ohmi in conditiile in care tensiunea de alimentare a amplificatorului este de preferat sa fie mai mica (auto, sau amplificatoare de pret redus). Pentru aplicatii audio de calitate se prefera difuri de 8 ohmi datorita factorului de dumping mai bun, factorul de dumping fiind raportul intre impedanta sarcinii (speakerului) si impedanta de iesire a amplifului (care teoretic trebuie sa fie zere, in realitate amplifurile bune au cateva zeci-sute miliohmi, valoarea este data in special de reactia negativa). Cu cat factorul de dumping este mai bun, cu atat raspunsul tranzitoriu al difului este mai bun (difuzorul este o sarcina inductiva, si nu rezistiva, nu intru aici in amanunte). Un alt factor care determina raportul de dumping este impedanta firului catre boxe (si a conexiunilor pe mufe), deci este foarte important sa se foloseasca fire cu rezistenta interna cat mai redusa. De aceea: pentru aplicatii audio pretentioase se recomanda folosirea difuzoarelor de 8 ohmi. NU se recomanda inserierea difuzoarelor (difurile nu se vor "comporta" identic, si in acest fel raspunsul tranzitoriu se va inrautati considerabil ..) In cazul in care se doreste folosirea a 2 difuri pe acelasi amplif se recomanda punerea lor in paralel. De asemenea, cel mai bine ar fi ca filtrele sa nu contina rezistente inseriate cu diful. Nu intru in amanunte, si nici nu stiu daca ar trebui ... Scuze pentru greseli, am scris repede .. Adi Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 7, 2005 Partajează Postat Aprilie 7, 2005 Raspunsul tranzitoriu se strica la inseriere din cauza inductantei..care se dubleaza(daca difurile sunt identice)Daca ai amplif bun..damping factor >300 chiar nu mai conteaza impedanta difurilor. sa zicem ca ai avea 300 la 8 ohmi, => 150 la 4 ohmiCaderea de tensiune pe "rezistenta interna" din amplificator nu va fi semnificativa, avand in vedere alti factori care influenteaza sunetul intr-o masura mult mai mare cum ar fi compresia termica sau inductanta mare care provoaca o intarziere a curentului prin bobina difului.Si nu e neaparat ca difurile sa fie slabe, sau pt amplificatoare de pret redus, gandeste-te la un amplif de 400W in 8 ohmi...ar avea niste linii de alimentare cu tensiuni f mari, dar in 4ohmi tensiunea ar scadea, ce-i drept ar creste si curentul...Si dupa cum am mai spus mai sus..impedanta nu are prea multe de spus referitor la calitatea sunetului, pt asta sunt o groaza de alti parametrii de luat in considerare, impedanta e data in special pt adaptarea cu amplificatorul Link spre comentariu
Vizitator adi2san Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 Hmm .. nu stiu daca trebuie sa despicam acum firul in patru, insa : - diferenta intre un dif de 8 ohmi si unul de 4 ohmi conteaza in conditiile in care, cumulat cu "rezistenta interna" (sau impedanta, dac vreti) se cumuleaza cu rezistenta firelor si a contactelor (se ajunge la valori ceva de ordinul 50 - 100 miliohmi linistit) ... deci, avem un raport de dumping, sa zicem, de 8:0.15 = 53 (8 ohmi), pe cand pentru un dif de 4 ohmi am avea 4:0.15 = 27 ... deci pentru un dif de 8 ohmi avem un raport de dumping de aproape 2 ori mai bun. De ce este important factorul de dumping ? In conditiile in care diful are inertia sa, un semnal (ideal) aplicat difuzorului nu se va traduce intr-o miscare proportional identica a membranei difuzorului (= distorsiuni). Acest lucru se observa mai ales la raspunsul difului in momentele de schimbare a amplitudinii si/sau frecventei semnalului aplicat (regim tranzitoriu), intrucat, datorita inertiei, diful tinde sa isi pastreze regimul de lucru ... Diferenta intre semnalul aplicat de catre amplif si miscarea membranei difuzoruli se traduce in tensiune indusa in spirele difuzorului ... Deci, raspunsul in regim tranzitoriu va fi cu atat mai bun cu cat raportul de dumping al sistemului difuzor/amplificator, cu cat raportul de dumping este mai bun, cu atat amplificatorul va reusi sa "compenseze" mai bine raspunsul neliniar (inertial) al difuzorului (... reactie negativa, stiti voi). Nu imi place sa fac teorii, asa ca scuze pentru exprimarile "lejere". Deci : Intrucat teoria este (de regula) departe de practica, chiar daca amplificatorul este de buna calitate, datorita altor factori (rezistenta firului, mufaraie, rezistenta releu protectie difuoare, filtre), in aplicatiile de inalta calitate se prefera folosirea difuzoarelor de 8 ohmi (partea proasta este ca pentru puteri mari, din alte considerente, o parte din ele descrise de Sharky, nu este eficienta folosirea difurilor de impedanta mare). Daca aveti un factor de dumping mai mare de 50 la sistemul vostru de acasa va puteti considera norocosi (mai realist ar fi ceva de genul a 20 ...). Referitor la ceea ce spunea Sharky in mesajul anterior .. nu am inteles la ce anume te referi cand spui de adaptarea cu amplificatorul ... Din cate stiu eu, orice amplif poate functiona cu orice impedanta a difului, ceea ce difera va fi eficienta (daca folosesti un amplif care este "proiectat" pentru 4 ohmi pe un dif de 8 ohmi nu vei mai putea obtine decat ceva de genul a 60% din puterea mazima datorita limitarilor "excursiei" de tensiune, in cazul opus - dif de 4 ohmi, amplif de 8 ohmi, limitarile vor aparea din cauza curentului pe care il poate genera ampliful - asta in cazul in care nu intra in actiune protectia la scurt a amplifului ) OK, sper ca nu v-am plictisit .... Link spre comentariu
Vizitator alecsmold2 Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 Se poate sa-mi fi scapat, sau oi fi eu mai capos, dar parametrii T/S difera de la 4 la 8 ohmi pt acelasi dif? (adica acelasi dif, dar unul de 4ohmi si unul de 8ohmi) :?: Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 8, 2005 Partajează Postat Aprilie 8, 2005 pai depinde cum ii face firma...e posibil sa faci 2 difuri cu aceeasi T/S dar impedante diferite....dar T/S sunt niste parametrii care se refera la comportarea difului, iar impedanta la cat curent o sa treaca prin bobina..deci nu prea au legatura Link spre comentariu
Netcrusher Postat Iunie 7, 2005 Partajează Postat Iunie 7, 2005 Deci daca am un amplif pe care merg atat 4 ohmi cat si 8, si vreau putere mai mare, n-are nimic ca pun 4 ohmi? Difera doar puterea, atat timp cat amplifu suporta ? Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Iunie 7, 2005 Partajează Postat Iunie 7, 2005 pai... da! de obicei amplif`urile care suporta si 4 si 8 ohmi.. au puteri diferite pt fiecare! adica 2 x bla bla @ 8 ohmi si aprox 2 x dublu bla bla @ 4 ohmi Link spre comentariu
Vizitator Proteuss Postat Iulie 9, 2005 Partajează Postat Iulie 9, 2005 Am si eu o intrebare. Am o combina care merge intre 6-16 ohmi care o am fara boxele originale am pus pe ea nijte boxe de 350W 8ohmi si nu imi place cum scoate dar boxele puse pe un alt amplificator se aud mai bine.Dc mi se intampla asta?Dak aj avea nijte boxe de 16 ohmi sar auzi mai bine? Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 9, 2005 Partajează Postat Iulie 9, 2005 amplifurile din combine sunt cam amarate...proabil aia e problema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum