Vizitator Cash Postat Martie 11, 2005 Partajează Postat Martie 11, 2005 Salut.Stiu ca exista amplificatoare care suporta atat boxe pe 4 cat si pe 8 ohmi. Imi poate spune cineva care sunt avantajele / dezavantajele folosirii unui anumit tip si de unde apar aceste diferente?Sper sa nu fie o intrebare prea banala (pe forum nu am gasit nimic despre subiect).Multumesc anticipat pt raspunsuri. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 11, 2005 Partajează Postat Martie 11, 2005 ...Au mai fost discutii pe acesta tema pe forum... cauta de exemplu aici:http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=2235... 8) Link spre comentariu
Vizitator Cash Postat Martie 11, 2005 Partajează Postat Martie 11, 2005 Merci pentru link...nu stiu cum mi-a scapat. N-am reusit sa ma lamuresc in totalitate ... probabil nici nu exista un raspuns foarte clar dar macar m-am linistit in ceea ce priveste banalitatea problemei. Totusi ar trebui sa existe un oarecare avantaj pentru 8 ohmi, altfel de ce ai folosi un amplificator care suporta si 4 si 8 ohmi cu boxe de 8 cand pe 4 iti ofera o putere dubla la aceeasi calitate a sunetului? Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 11, 2005 Partajează Postat Martie 11, 2005 pai ca la 4 ohmi o fi puterea dubla, dar curentul e de doua ori mai mare=>trebuie traf mai puternic, mai multi finali..etcdaca ar fi numai asta nu s-ar discuta de difuri de 8 sau 4 ohmi ci de 1 sau 0.5 ohmi, sau chiar mai putin ca alea ar trage si mai multa putere din amplifFaza e ca un dif de 8ohmi are BL mai ridicat deci trebuie un curent mai mic ca sa il misti, dar are impedanta mai mare, deci trebuie aplicata o tensiune mai mare si probabil are si inductanta bobinei mai mare decat varianta lui pe 4 ohmi Link spre comentariu
Vizitator Cash Postat Martie 11, 2005 Partajează Postat Martie 11, 2005 S-ar putea sa fie prea tarziu si sa nu inteleg bine raspunsul...dar dilema mea era urmatoarea: Daca am deja un amp care suporta atat boxe de 8 ohmi cat si de 4 ohmi (asta presupune ca este dotat corespunzator cu sursa ... finali ... samd cat sa functioneze si pe 4 ohmi) de ce mi-as lua boxe de 8 ohmi si nu de 4 din moment ce calitatea sunetului nu difera? Excluzand motivul facturii la energie electrica. De aici am tras concluzia ca dif-urile de 8 ar trebui sa aiba alte avantaje care sa compenseze nefolosirea unei puteri de care amp-ul dispune. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 12, 2005 Partajează Postat Martie 12, 2005 au avantaju ca nu trag asa de tare de amplificator, au nevoie de curenti mai mici ca sa produca aceeasi forta, dar din moment ce inductanta bobinei creste frecventele mai inalte au de suferit Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 12, 2005 Partajează Postat Martie 12, 2005 ... :lol: Nu, nu este nici o problema cu frecventele inalte... :lol: Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 12, 2005 Partajează Postat Martie 12, 2005 ce? daca creste inductanta nu is probleme cu frecventele inalte? asta probabil intr-un univers paralel... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 13, 2005 Partajează Postat Martie 13, 2005 Iti recomand sa te documentezi mai bine pe acesta tema... :roll: Exemple de articole: http://stereophile.com/reference/60/ http://www.epanorama.net/documents/audio/speaker_impedance.html http://www.bcae1.com/spboxad3.htm http://www.installer.com/tech/sit.html http://www.duncanamps.com/technical/dummyload.html ...si astea sunt doar cateva exemple... :roll: Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 13, 2005 Partajează Postat Martie 13, 2005 Reactanta inductiva creste odata cu frecventa si e proportionala cu inductanta bobinei, deci is probleme cu mediile/inaltele daca Le are o valoare mare si mai sunt probleme cu raspunsul tranzitoriu.Nu vorbesc de diferenta dintre 4 ohmi si 8 ohmi, vreau sa spun ca cele 2 valori sunt date pt adaptarea cu amplificatorul, dar daca vrem sa ne judecam si putin calitatea ar trebui sa ne uitam si dupa valori mici ale inductanteiDoar impedanta e complexa, partea reala (rezistenta) e aproape 8 ohmi (5-7.5) iar partea imaginara (inductanta) se face simtita la frecventele mai mari, eu nu am spus ca un dif pe 8 ohmi e mai prost ca unu de 4, am spus ca unul cu o inductanta mai mare e mai prost decat unul cu inductanta mica (din punct de vedere electric la analiza tranzitorie)Acum te rog nu mai interpreta si rasinterpreta ce am zis ca incepem sa vorbim aiurea si inafara subiectului Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 13, 2005 Partajează Postat Martie 13, 2005 ...ce simplu ti se pare tie...ramin la varianta ca mai trebuie citit... 8) Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 13, 2005 Partajează Postat Martie 13, 2005 daca am scis ceva gresit da quote si corecteaza-ma...nu am chef sa scriu romane despre impedanta difuzoarelor, dar din moment ce ai scris mai sus ca inductanta mare nu afecteaza frecventele inalte nu m-am putut abtine sa nu te corectez (acum daca zici ca si asta nu mai e asa nici nu mai are rost sa continui conversatia) Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 ...ca sa punem un punct... Prezinta tu dovada/demonstratia teoretica sau practica, precum ca folosirea unei impedante de 4 sau de 8 ohmi avantajeaza sau nu redarea frecventelor inalte, la difuzoare, acolo unde rezultatul final se masoara de fapt ca presiune exercitata de volumul de aer dislocat pe unitatea de suprafata...dB-SPL 8) Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 Pt a treia oara rep[et si sper sa ma intelegi acum NU AM ZIS ASA CEVA 8 OHMI SAU 4 OHMI E TOT UNA LA FRECVENTE INALTE, CONTEAZA DOAR INDUCTANTA SAU EVENTUAL UN GRAFIC FRECVENTA-IMPEDANTA"asta e ce am vb dincoloCitat: Asta nu inseamna neaparat ca un dif de 8 ohmi are inductanta mai mre ca si unul de 4... totusi este evident ca 8 > 4... Deci eu is cel care face confuzii? eu spun ca s-ar putea ca un dif de 8 ohmi sa aiba INDUCTANTA mai mare ca si unul de 4 si tu imi raspunzi "totusi este evident ca 8 > 4... " si imi zici mie sa studiez cand tu iei inductanta drept impedanta?Mai are rost sa mai scriu ceva cand tu oricum nu citesti atent si ma iei la rost(fara motiv...ca tot ce am scris e corect) depre chestii care nu le-am spus?Pe viitor te rog citeste atent si sa dai quote la ceva ce este gresit si sa imi scrii si varianta corecta, nu numai cate o perla(cateva erau cam inafara temei despre care vorbeam eu) prin care sa te umfli in pene. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 14, 2005 Partajează Postat Martie 14, 2005 Atentie, ai facut o afirmatie total eronata: au avantaju ca nu trag asa de tare de amplificator, au nevoie de curenti mai mici ca sa produca aceeasi forta, dar din moment ce inductanta bobinei creste frecventele mai inalte au de suferit Daca nu ai o demonstratie coerenta despre acest lucru, analiza ta simplificata despre comparatia 4 ohmi fata de 8 ohmi si randamentul difuzorului la frecvente inalte nu valoreaza nimic... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum