Mad_Turnip Postat August 21, 2008 Autor Partajează Postat August 21, 2008 sper sa-mi iau saptamana viitoare. pot sa-mi iau cam oricand. aici e bine .cand am nevoie iau Link spre comentariu
Blacksmith Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Stiu cum functioneaza PWM-u.Bun. Punem un R=10K si C=100n si obtinem tensiune variabila. Dar la ce amperaj, 0,5mA ? Ventilatorul are nevoie de 150mA.Inteleg ca se poate amplifica, dar asta inseamna sa folosim tranzistoare de putere care sa mai faca si caldura in plus, ceea ce nu-mi place.Vreau un montaj care sa scoata direct (prin PWM) tensiunea variabila la curent mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Nu-ti trebuie filtru RC. Filtrul este chiar condensatorul de decuplare de pe alimentarea ventilatorului, cel de pe placuta care comanda bobinele. El da toate componentele alternative la masa si daca pui osciloscopul pe bornele ventilatorului ai sa vezi tensiune continua, desi tu bagi pulsuri. Ca sa lucrezi la 12V si curent mare mai pui un tranzistor cum scrie in primul post. Oricum ai face tot trebuie sa il pui pentru ca nu cred sa fie PIC-uri care sa poata suporta 12V/100-200mA sau mai mult. Tranzistorul nu se va incalzi pentru ca lucreaza in comutatie. Singura conditie pentru tranzistor este sa suporte curentul, cred ca ar merge un simplu BC337. Link spre comentariu
Abram Burel Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Aproximativ... Fiind vorba de o sarcina cu caracter capacitiv, tranzistorul de comanda este fortat pe perioada "comutatiei" (in special in "on") la un regim cam neplacut: Uce scade "usurel" spre Vcesat, fiind "tinut" de cond de la 12V minus valoarea la care l-a lasat ventilatorul sugand din el energie, iar curentul se tine la valori incontrolabile daca nu exista o rezistenta de limitare oarescare. Chiar si cu limitare, as pune degetul putin pe el sa vad ce efect are puterea disibata in regimul tranzitoriu. Blocarea e probabil mai usoara (parca la sarcina inductiva e mai nasol...) Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 21, 2008 Partajează Postat August 21, 2008 Ce incerci sa spui nu prea are nici un sens , se poate controla un ventilator cu PWM si nu e nici un pericol pentru tranzistor . Ba chiar exista circuite integrate specializate . Pot aparea totusi interferente cu electronica din ventilator . Aici se explica cate ceva : http://www.jmcproducts.com/cooling_info ... ed_fan.pdf Link spre comentariu
Mad_Turnip Postat August 25, 2008 Autor Partajează Postat August 25, 2008 am revenit in buk. vreo veste ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum