Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

termometru multisenzor + turometru lcd 4x20


Mad_Turnip

Postări Recomandate

salut, am cam pierdut legatura cu electronica. ultima treaba a fost sa conectez un display lcd de 4x20 la portul paralel si sa am joc cu el. acum as vrea sa-l folosesc pentru a-mi afisa niste text, cateva temperaturi si rotatiile coolerelor din sistem. vreau sa fie ceva total hardware sa nu mai depinde de vreun soft sau port din pc. sigur se face cu microcontroller, as vrea sa stiu daca gasesc pe cineva care sa ma ajute, contra cost, si cam cat ar costa. chiar am 2 displayuri si ca sa simplificam putin cred ca ar fi mai ok pe unul sa fie afisate temperaturile si pe unul rpm-urile. ce spuneti ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mad_Turnip

    8

  • Blacksmith

    6

  • Abram Burel

    1

  • Depanatoru

    1

Exact asta am vrut sa fac si eu. Dar mai vream sa pot comanda si turatia la ventilatoare, automat in functie de temperatura si manual.Dar nu stiu cum sa generez tensiunea variabila (prin PWM) de alimentare a ventilatoarelor, care trebuie sa fie si destul de rezistenta in curent....

Link spre comentariu

Ar trebui sa mearga orice cooler alimentat direct in PWM, nu ii trebuie neaparat tensiune continua si nici condensator, integrarea o face chiar ventilatorul.Deci iti trebuie doar un tranzistor, cu emitorul la masa, colectorul la ventilator (ventilatorul legat spre +12V, nu spre GND) si baza la pinul PWM printr-o rezistenta. Alegi un microcontroller cu atatea PWM-uri cate ventilatoare vrei sa reglezi independent.Te las ca tocmai ma ataca un tantar agresiv!!! :smt033

Link spre comentariu

Exact asta am vrut sa fac si eu. Dar mai vream sa pot comanda si turatia la ventilatoare, automat in functie de temperatura si manual.Dar nu stiu cum sa generez tensiunea variabila (prin PWM) de alimentare a ventilatoarelor, care trebuie sa fie si destul de rezistenta in curent....

si ai reusit ceva ?
Link spre comentariu

Pai nu exista nici o schema. Pur si simplu legi senzorul de temperatura la PIC, LCD-ul , senzorul de la ventilator .... si totul se face din soft.Eu nu ma mai bag sa o termin decit daca ne spune cineva cum fac chestia cu pwm-u. :smt003

Link spre comentariu

Eu ti-am spus cum poti face dar nu vrei sa ma crezi... :smt010.Daca iti explic cum se face, de ce merge si apoi iti demostrez si practic, promiti ca la sfarsitul proiectului sa pui free schema si sursele pe elforum?

Link spre comentariu

Ok.Dar o sa dureze ceva timp ca sint foarte ocupat acum.Eu tot nu cred ca merge ventilatorul de calculator alimentat cu pwm. Motorul are in el 3 bobine care sint comandate de ceva electronica din el tot in impulsuri. Pentru asta ii trebuie o alimentare continua. Daca ii mai dam si noi cu pwm .... :toimonster: Plus ca mai e si senzorul hall care da si el niste impulsuri in functie de turatie, impulsuri logice. Daca dai si aici cu pwm se duce toata logica ... :rolleyes:

Link spre comentariu

@Mad_Turnip

Fac eu unul cu AVR-uri, nu cu PIC-uri, dar numai dupa ce termin aparatul pentru masurat parametrii acumulatoarelor la care lucrez acum.

 

Pana atunci cauta de mesterit altceva, controllerul de turatie cred ca va fi gata mult dupa ce iti vei fi terminat tu concediul...

 

Pentru ca am vazut ca tot cereai scheme dar nu ziceai nimic de soft:

Un montaj care contine microcontrollere sau alte dispozitive programabile are neaparat nevoie de soft ca sa functioneze. Fara soft nu face nimic... Si nu toata lumea publica softul.

 

Deci e esential sa-ti alegi proiecte care dau atat schema cat si softul.

 

@Dudikoff

Am sa incerc sa explic in mod intuitiv cum e cu PWM-ul pentru ca unii nu sunt asa de tari la mate si nici eu nu pot sa spun despre mine ca matematica e limba mea materna asa ca:

 

In primul rand PWM inseamna Pulse Width Modulation adica in traducere pulsuri modulate in latime. Este mult mai des intalnita expresia semnal dreptunghiular cu factor de umplere variabil.

 

PWM-ul are 3 parametri importanti:

-frecventa

-factorul de umplere - reprezinta cat la suta din timp sta semnalul pe 1 fata de timpul in care il sta pe 0

-amplitudinea (in cazul de fata vom presupune ca semnalul variaza intre 0V si 5V ca sa fie mai simplu de inteles)

 

PWM-ul are aplicatii foarte multe, noi vom vorbi aici cum putem obtine dintr-un PWM cu factor de umplere variabil o tensiune variabila adica, folosirea PWM-ului dintr-un microcontroller pe post de convertor digital analog.

 

Ne imaginam urmatoarea schema: la iesirea PWM-ului legam spre masa o rezistenta R si un condensator inseriate, cu condensatorul C la masa. Tensiunea de iesire o citim de pe bornele condensatorului.

 

Mai intai consideram cazurile extreme:

-PWM cu factor de umplere 0%, adica semnalul sta tot timpul pe 0. Evident ca dupa o vreme si tensiunea noastra pe C va fi tot 0.

-PWM cu factor de umplere 100% adica semnalul sta tot timpul pe 1 logic (5V). Evident ca dupa o vreme si tensiunea noastra pe C va fi tot 5V.

 

Pana aici e clar, bag PWM cu 0% obtin 0V pe C, bag 100% obtin 5V pe C. Dar cazurile 0% si 100% sunt cazuri particulare unde de fapt vorbim despre tensiune continua de 0 respectiv 5V care iese din PWM.

 

Oare ce se intampla daca bag un PWM cu alt factor de umplere decat 0% sau 100%?

In cazul asta cand iesirea PWM este la 5V condensatorul incepe sa se incarce dar pulsurile PWM sunt mult mai scurte decat timpul de care ar avea nevoie C ca sa se incarce pana la 5V. Asa ca nu apuca sa se incarce complet pentru ca iesirea PWM-ului va trece in 0 si va incepe sa descarce condensatorul. La descarcare aceeasi poveste, pulsul PWM e foarte scurt, nu apuca sa se descarce complet.

 

In final dupa mai multe pulsuri PWM pe condensator se va gasi exact tensiunea medie a semnalulul PWM adica 5V inmultit cu factorul de umplere.

 

O alta explicatie face apel la seriile Fourier.

 

Fourier asta a fost un baiat destept care a demonstrat ca orice functie se poate descompune intr-o serie (Fourier) infinita de sinusoide de frecvente faze si amplitudini diferite. Adica oricat de dreptunghiular ar fi un semnal el de fapt este suma unor sinusoide perfecte de diferite amplitudini faze si frecventa. Multimea asta infinita de sinusoide alcatuieste de fapt spectrul de frecventa al semnalului studiat.

 

R si C sunt de fapt un filtru trece jos. El atenueaza toate componentele spectrale care depasesc frecventa de taiere a filtrului dar lasa sa treaca restul componentelor. Mai simplu spus, taie inaltele. Frecventa de taiere a filtrului RC se alege mult mai mica decat frecventa PWM-ului. In felul asta filtrul va lasa sa treaca doar tensiunea medie a semnalului PWM ( adica 5 V * x % unde x este factorul de umplere) si toate inaltele din spectrul semnalului vor fi date la masa de C.

 

In concluzie pe C vom avea o tensiune continua care poate fi reglata intre 0 si 5V schimband factorul de umplere al PWM-ului intre 0 si 100%.

 

Mai departe iei tensiunea asta, o amplifici incat sa varieze intre 0 si 12V si alimentezi cu ea ventilatorul. Asta ca sa ne incadram in cazul simplu cu comanda ventilatoarelor in curent continuu.

 

De ce merge sa bagam direct PWM 0-12V in ventilator? Pentru ca in interiorul ventilatorului exista un montaj care comanda bobinele. Ghici ce are montajul asta are pe alimentare? Un condensator! Condensatorul asta va juca rolul condensatorului C de care am tot vorbit. Toate pulsurile vor fi date la masa de condensatorul de filtraj si nu vor ajunge in montajul ventilatorului. Tensiunea continua (reglabila din PWM) nu va fi data la masa si va ajunge in montajul care comanda bobinele ventilatorului.

Link spre comentariu

ok :) , am vrut sa postez la modul general pe microcontrollere dar nu am putut. asa ca am postat la pic-uri. nu ma deranjeaza sa fie avr, din pacate singura tangenta de pana acum a fost cu un pic prin care am reusit sa fac un led sa clipeasca. daca se termina concediul....mai iau unul :supz: stiu si de partea de soft pt ele, dar ma gandeam , asa cum am scris mai sus ca daca se incumeta cineva sunt dispus sa platesc, sau eventual ne strangem mai multi si facem ceva. oricum nu stiu cu cat va pot ajuta eu, sunteti mult mai bine pregatiti in domeniul asta decat mine. eu doar am acum mai multa hotarare sa-mi fac asa ceva deoarece mi-am facut si un sistem nou.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări