Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

5V Dual Power Supply

Vizitator florinalex

Postări Recomandate

Vizitator florinalex

Salut,Vreau sa construiesc o sursa de tensiune de 5V (~250mA), cu optiunea de backup. Am proiectat urmatoarea schema si as vrea sa aflu cateva pareri avizate. In principiu, as vrea ca functionarea sa fie in felul urmator: cat timp primeste tensiune de la transformator, cel de-al doilea LM2672 vreau sa ramana in shutdown. In momentul in care care pica tensiunea de la retea, vreau sa comute pe baterie.Acum, intrabarile mele: - se va face comutarea suficient de repede, sau va aparea o intrerupere a alimentarii cu 5V? - e ok sa leg iesirile in felul acela (am considerat ca doar un stabilizator e activ la un moment dat)Ce parere aveti?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator florinalex

Iti recomand o alta solutie.( am pus 7805 ptr. simplitate, il schimbi cu LM)

Multumesc pentru solutie. As avea o intrebare: cat timp e tensiune pe linia primara, se consuma ceva din baterie? in cazul schemei mele, cat timp e tensiune pe linia primara, din baterie se absoarbe un curent foarte mic (~100uA).Intrebarea mea ramane: vi se pare ok schema?
Link spre comentariu

Salut,se va face comutarea suficient de repede, sau va aparea o intrerupere a alimentarii cu 5V?rasp. Comutarea se va face in aprox. 15sec. condensatorul de 470uF se descarca prin 10k, pana tensiunea la baza tranzistorului nu ajunge sub 0.7,0.6V este in saturatie,fiindca ai un raport 100/10 trebuie sa scada tensiune pe condi la 0.65V, cu constanta de timp de 4sec. asta ar fii dupa 3-4ori RC. din cauza ca regulatorul are nevoie de cel putin 6.5V la intrare o sa ai o intrerupere mare in timp. (corectat)e ok sa leg iesirile in felul acela (am considerat ca doar un stabilizator e activ la un moment dat)rasp. Da, e ok.

Link spre comentariu

Nu prea merita sa folosesti doua surse indepandente , cred ca vei avea o cadere de tensiune cand se comuta , in schimb schema lui Laci e folosita cu succes in multe aplicatii . Nu consuma nimic din baterie , cand este alimentare exterioara , dioda inseriata cu bateria e polarizata invers . Bineinteles ca poti folosi un integrat LM2672 in loc de LM7805 .

Link spre comentariu
Vizitator florinalex

Nu prea merita sa folosesti doua surse indepandente , cred ca vei avea o cadere de tensiune cand se comuta , in schimb schema lui Laci e folosita cu succes in multe aplicatii . Nu consuma nimic din baterie , cand este alimentare exterioara , dioda inseriata cu bateria e polarizata invers . Bineinteles ca poti folosi un integrat LM2672 in loc de LM7805 .

Multumesc pentru raspunsuri. Voi merge pe schema lui Laci (inlocuind 7805 ;) )
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări