Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eminence Alpha 15"

fcon

Postări Recomandate

15", qts mare, fs cat mai mic, spl cat mai mare (1,2; 45 Hz; 97 dB) in OB + amplif lampi 5-10 W=exact ce am nevoie.Trebuie sa-mi miste usor aerul in camera, sa nu vibreze mult (de-asta am grija si cu filtrul) si sa nu aiba basul prelung.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

9

• Haralambie

5

• felixx

3

• ratza

3

Top autori în acest subiect

nu trebuie peste 1.0.7 ar fi pentru un f3 cat mai jos daca se presupune ca ceilalti parametri sunt la fel.0.5 daca vrei cel mai bun raspuns tranzistoriu posibil, tot in ipoteza ca ceilalti param (fs, vas) raman aceeasi.

Sharky, aici m-am furat si eu.QTS-ul acela e pentru cutii inchise/bass reflex. In cazul asta mai e si factorul Q al cutiei, etc.La un OB, ai doar Q-ul difuzorului...si atat.
Link spre comentariu

Se pare ca varianta cu QTS se clatina.Am citit pe pagina mesterului Linkwitz, iar el foloseste Peerlees XLS12, XLS10 cat si Scan-Speak 21W/8554, ce au un QTS de ~0.2.

Link spre comentariu

Se pare ca varianta cu QTS se clatina.Am citit pe pagina mesterului Linkwitz, iar el foloseste Peerlees XLS12, XLS10 cat si Scan-Speak 21W/8554, ce au un QTS de ~0.2.

Trebuie sa vezi si solutiile adoptate,egalizarea si corectiile aduse la qts-ul mic.Citeste-l si pe Martin King aici:http://www.quarter-wave.com/Project07/Project07.html...despre diferentele sonice percepute,comparatia facandu-se intre doua marimi de qts.
Link spre comentariu

predator, eu imi mentin parerea.De fapt amandoi vorbim despre acelasi lucru.Dupa cum a explicat felixx, pentru Qts mic e nevoie de egalizare, sistemul fiind supra amortizat. Pentru un Qts de 0.7 s-ar obtine un f3 cat mai jos posibil.Astea se pot deduce folosind notiuni elementare din teoria ssitemelor, sunt prezente si la domnul linkwitz pe site.Pus in cutie inchisa difuzorul interactioneaza cu aerul prins in cutie care constituie un resort suplimentar ce mareste frecventa de rezonanta si schimba parametri sistemului. La br sunt doua sisteme rezonante combinate deci se complica treaba.Regula pentru Qts e valabila indiferent daca ai inchisa sau OB, atata doar ca la OB iti ramane Q(cutie)=Qdifuzor, de aia am specificat clar ca pentru qts de 0.7 ai f3 cel mai jos posibil, pe cand la cutie inchisa Qtc este cel care dicteaza tonul, Qtc fiind influentat de qts si raportul dintre Vas si Vb.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Aseara am luat difuzoarele Eminence Alpha 15", de la Senia. A durat exact 2 luni; nu comentez, doar ma bucur (am inteles ca au intrat doar 4 difuri in tara...).In curand va voi da detalii despre constructia incintelor si sunet, atat pe amplifuri cu tranzistori, cat si pe lampi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Bafta, sa ne tii la curent cum merge proiectul!

Am pus in functiune incintele open-baffle.Inaltime: 105 cm; latime: 50 cm (mobila-n casa), panou "foldat" (U) cu inca 2x17 cm pe laterale.Difuzoare: Eminence Alpha 15"; difuzoare de medii si inalte (impecabile): din radio Telefunken.Filtre initiale: 1 condensator nepolarizat in serie pe inalte, o bobina in serie pe medii si una in serie pe joase.Sursa: amplificator 2x EL84 SE (2x5W), cu 6n6p in driver, abia construit si reglat; inca nu are carcasa...Diseara voi face niste poze cu constructia actuala, in stadiul de experiment; mai trebuie lucrat la filtre, iar difuzoarele de inalte puse definitiv la locul lor - am incercat mai multe difuzoare de medii si inalte si, pana la urma tot perechile din radioul vechi (si bun) au castigat!Sunetul: greu de descris in cuvinte, dar ma unge pe suflet!Daca voi primi vizita unor colegi forumisti, pe care i-am invitat la o auditie, ii voi ruga sa-si spuna, cinstit, parerea.Oricum, va stau la dispozitie, pentru detalii...
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Incintele sunt in functiune de ceva timp, insa doresc sa ameliorez designul (panou gen "nobox"- in fabricatie incipienta...).Am mai tweak-uit putin filtrele, ca sa egalizez raspunsul difuzoarelor.Difuzoarele sunt: bas: Eminence Alpha 15A, medii de 25 cm si inalte de 10 cm dintr-un radio Telefunken (7 ohmi/7 W si 10 ohmi).Dimensiuni: 100cm/50 cm/17 cm (lateralele). Panoul frontal este vopsit, aici, in negru (scuze pentru calitate, insa am facut pozele cu un telefon; cand ai nevasta si copii mari, niciodata nu stie nimeni unde sunt cele 2 aparate de fotografiat...), iar lateralele de 17,5 cm sunt din lemn furniruit, lacuit, de culoare brun. Am cumparat si panza maro si mufe pentru protectia difuzoarelor, insa astept sa termin noile panouri. Carcasele aparente ale difurilor vor fi vopsite in aceeasi culoare cu panoul frontal. Cei care au ascultat incintele, spun ca sunetul este "fabulos" (sper ca nu au folosit expresia in mod ambiguu, ceva de genul "deosebit"...).Oricum, astept cu placere pe oricine doreste sa le asculte, intr-un setup cu amplificator pe lampi (tot DIY) si un Marantz CD40 cu iesire pe lampi, sau, la alegere, cateva CD Playere Philips, Nakamichi, Sony, Denon, in varianta de fabrica (deocamdata).

Link spre comentariu

Faine, doar ca vor ocupa ceva spatiu vital in sufragerie... dar asa se intampla cu toate incintele bune, sunt mari."Nobox" banuiesc ca se refera la un panou care nu prezinta nici macar acele laturi rasfrante inauntru pt. lungirea drumului acustic intre fete. Cred ca asa as fi facut si eu, daca tot e sa spui ca vrei sa scapi de sunetul de cutie atunci banuiec ca e obligatoriu sa renunti la acele laturi, sau in cel mai rau caz sa le faci mult rasfrante in afara, in nivi un caz paralele.

Link spre comentariu

Discutam cu niste prieteni exact despre acest lucru: spatiu vs calitate. Dupa ce le-am ascultat in setupuri diferite (amplificator pe lampi si doua amplificatoare solid-state), cand am pus boxele BR, acestea au sunat, cu o replica celebra, "ca dracu'"...Nobox-ul este interesant, deoarece reprezinta un compromis intre un panou tip "U" si panou + semi-cutie pentru bas; cred ca va fi un experiment bun. Oricum, la proiectul initial, cel existent, panoul este prea subtire (1,8 cm) si ar trebui inlocuit cu niste MDF de cca 4 cm, iar inaltimea putin mai mare (1,20 - 1,30 m).Va voi tine la curent, la sectiunea incinte.

Link spre comentariu

Tin sa ii multumesc d-lui fcon pentru auditia din aceasta seara si o sa impartasesc impesiile mele subiective desigur. Pentru mine este prima incinta open-baffle pe care am ascultato si pot sa spun ca are potential! Am fost foarte placut surprins de difuzoarele din radioul telefunken care aveau o anumita naturalete foarte placuta si aerisita pe medii. Auditia a fost facuta folosind cd-playerul marantz modificat si un Nakamiki iar ca amplificatoare, amplificatorul diy pe lampi, un Audio Analogue Puccini si un Lavardin IS. Lavardinul are un sunet destul de intepat si cu aceasta combinatie boxele prezentau o anumita agresivitate pe inalte si un pic de sibilanta.Audio Analogue Puccini are un sunet mult mai temperat, cu inaltele "domolite" si basul un pic gonflat. Cu acesta s-a redus agresivitatea pe inalte dar s-a pierdut din dinamica si impact, parca boxele nu mai aveau aceeasi "viata". Pe ampliful diy cu lampi, caracterul un pic sibilant a revenit, dar sunetul era cel mai viu si dinamic dintre cele 3. Bassul pe toate combinatiile a fost foarte controlat, nicio impresie de sunet de cutie sau bubuiala. Pe amplificatorul cu lampi totusi a prezentat ceva mai mult corp. Ca minusuri, din punctul meu de vedere, o oarecare lipsa a detalului pe care am observato la cinele si corzi si extensia in registrul de inalte(eu fiind tanar aud si mai sus), dar nu consider acestea un impediment care sa diminueze placerea auditiei.In concluzie niste boxe placute, aerisite, naturale, care pot oferi o auditie de calitate si care in mod sigur pot suna mai bine de cat au facuto in aceasta seara(dupa cum se vede si din poze proiectul inca nu este finalizat). Multumesc inca o data pentru timpul acordat si va doresc multa sanatate!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări