Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

curatire discuri vinil

pusttiu

Postări Recomandate

poate nu am postat unde trebuie dar sincer nu am gasit alta sectiune,in vizita prin talcioc cu vasea, skaarj..etc..am cumparat 2 sacose de discuri, faza naspa e cele care i-mi plac mie sunt zgariate (niste discuri poloneze cu muzica jazz ) cum fac sa le reconditionez,,,oare daca le spal si apoi le curat cu ceva nu ies mai curate? am unele care sunt si zgariate, dar unele sunt doar pline de praf....dupa ce le ascult ramane acul de la pick-up plin de scame :)) pls metode,,,daca se poate testate in prealabil :))

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusttiu

2

• bogdan69

1

• fcon

1

• ratza

1

Top autori în acest subiect

pls metode,,,daca se poate testate in prealabil :))

Iti descriu o "erezie" teribila: apa la temperatura camerei, lighenas in care faci spuma din detergent/sapun lichid! Agiti bine discul in lighean, il poti sterge si cu un burete moale, bleg, apoi clatesti cu apa din belsug, de la vezetic...Functioneaza de fiecare data; simplu, eficace si neortodox, insa nu vei avea probleme: se inmoaie mizeria si se curata praful din santuri. Restul metodelor sunt aiureli audiofile...
Link spre comentariu

Daca este vorba despre zgarieturi sau despre uzura fizica/mecanica a discurilor (datorita utilizarii normale intense sau datorita utilizarii pe aparate cu probleme), atunci nu poti face nimic.

Daca este vorba numai despre murdarie si praf, poti incerca spalarea cu detergent ca mai sus.

Insa ai grija, exista detergenti (in special cei sub forma solida) care pot lasa depuneri solide pe suprafete - pot face mai mult rau pe viitor, fiind foarte greu de inlaturat din santurile unui disc vinil...

Asta imi aminteste de anii '80 cand unii audiofili au incercat sa mai atenueze din problemele specifice vinilului utilizad asa numita redare umeda... se punea un lubrifiant pe suprafata discurilor, pentru ca acul sa alunece mai bine.... Bineinteles ca in timp lubrifiantul fixa extraordinar de bine orice impuritate, praf sau mizerie din atmosfera sau din ambalajul discului, acestea aderand foarte usor in santurile lui umede, si odata fixate acolo era extraordinar de greu sau imposibil de a-l mai curata tocmai datorita lubrifiantului. Prin aceasta psihoza audiofila unii si-au compromis inregistrari de valoare...

Ca de obicei, istoria se repeta, iar perseverenta in greseala are un nume elocvent... Azi alti audiofili care se autoconsidera urechi de aur sau competenti strunjesc marginile CD-urilor (la propriu, pe un fel de strunguri mici dedicate), compromitandu-le pe termen lung, si asta in urma unor "constatari" conform carora "sunetul se schimba", deoarece -chipurile- astfel nu ar mai fi reflexii pe marginea discului care sa "perturbe" functionarea pick-up-ului optic si corectia erorilor... Sau cum ne spunea un prof de fizica: "fiti destepti, ca lumea e plina de prosti!"... ce nu ne-a spus atunci este ca poate fi chiar mult mai rau decat atat: situatia in care acestia se considera destepti...

Link spre comentariu

pls metode,,,daca se poate testate in prealabil :))

Iti descriu o "erezie" teribila: apa la temperatura camerei, lighenas in care faci spuma din detergent/sapun lichid! Agiti bine discul in lighean, il poti sterge si cu un burete moale, bleg, apoi clatesti cu apa din belsug, de la vezetic...Functioneaza de fiecare data; simplu, eficace si neortodox, insa nu vei avea probleme: se inmoaie mizeria si se curata praful din santuri. Restul metodelor sunt aiureli audiofile...
Poate sa folosesti apa distilata daca in zona ta e apa dura. Sau apa de ploaie. in rest fcon are dreptate, restul sunt aiureli
Link spre comentariu

Absolut de acord, asa imi spalam si eu discurile pe cremuri, foloseam sampon (Urzica :smt003 ). Le atirnam vertical de sirma de rufe din baie cu cite un cirlig facut din sirma lunga. Sa nu-l usuci cu feonul.Unii discomani cind vroiau sa recupereze un disc prin inregistrare, aveau grija sa fie pick-up-ul pos la poloboc si turnau spirt pe disc, cit sa se formeze o pelicula uniforma, dupa care il redau. Se inregistra, dar discul era bun de aruncat dupa aceea. :smt030

Link spre comentariu

Si eu votez cu metoda apei cu sapun. Pe vremuri foloseam un pamatuf moale pentru barbierit pe care il umezeam si il frecam pe bucata de sapun de barbierit; se zicea ca e mai putin agresiv. Apoi, cu pamatuful spalam cu atentie suprafata discului si rezultatele erau sesizabile.Daca sunt zgarieturi nasoale, nu prea ai ce face, dar propun inregistrarea digitala si utilizarea unui soft de editare cu care sa incerci sa faci putina curatenie. S-ar putea sa ai noroc.Sper ca nu am spus vreo erezie... Disc LP, inregistrare digitala... Probabil ca pe un forum de audiofili hard core as fi fost banat intr-o picosecunda :)Cirip

Link spre comentariu

Dupa ce spalam discul cu apa si sapun, il clateam de cateva ori cu apa curata, dupa care il mai clateam intr-o apa cu detergent foto (cel folosit la spalarea filmelor fotografice dupa developare si fixare). Acesta are rolul de a micsora tensiunea superficiala si permite apei sa se scurga fara a lasa pete (incompatibile cu imginile fotografice).SuccesPS.Multa grija la eticheta discului caci se poate deteriora in apa.

Link spre comentariu

multumesc pt confirmari.... este destul de simplu sa spal un disc, mai ales ca am citeva de care ma pot lipsi daca treaba nu merge bine. din pacate unele din ele sunt si zgariate, muzica se aude inca destul de bine cu un zg de fond destul de puternic si cu pacanituri... la cele zg adanc acul sare si este enervant. as putea gasi muzica si in format mp3, wma sau flac dar nu mai este placerea de a asculta un disck.

Link spre comentariu

Daca vrei neaparat sa pui un disc care sare, de exemplu ca sa-l salvezi in format electronic, poti incerca sa maresti forta de apasare a acului pe disc. Asta uzeaza discul si acul mai tare decat functionarea normala dar la nevoie poti asculta un disc pe care il credeai pierdut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări