Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina filtre


sckump

Postări Recomandate

As vrea sa intreb, daca supradimensionez o bobina pentru un filtru de sunet, pe aer (fara miez), apare vreun dezavantaj in functionarea ei? Pot apare eventual curenti de pierderi (turbionari poate) datorita diametrului mai mare al conductorului din cupru? Apare cumva si fenomenul de Histerezis? Pierderile in fier sunt mai mari, sau ele apar doar la cele cu miez?Spre exemplu pentru o bobina de cam 3 kg, cu sarma de cupru de diametru 3 mm de exemplu, cu rezistenta electrica in curent continuu de cam 0.120 Ohmi, calculata pentru un difuzor de joase, pentru o frecventa de taiere pe la 400 Hz, cum s-ar comporta de exemplu la puteri mai mici de functionare a difuzorului (10-20 Watt de exemplu) si la puteri mai mari ( peste 150 Watt)?Este vreun dezavantaj faptul ca bobina este supradimenionata, ca in exemplul de mai sus? (in afara de costul mult mai ridicat)Ideea supradimensionarii bobinei este pentru a obntine o rezistenta electrica in curent continuu cat mai mica, tocmai cu gandul de a reduce pierderile de putere pe bobina, astfel incat pe difuzor sa ajunga aproape toata puterea furnizata de amplificator. Ar fi buna aceasta ideea?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sckump

    3

  • Depanatoru

    2

  • adircf

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Rezistenta electrica va fi mult mai mica la o bobina cu miez pentru acelasi diametru al sarmei sau mai mic pana la o anumita valoare ( spire mult mai putine pentru aceeasi inductanta ) . Dar fenomenul de histerezis plus alte probleme apar in miez , bobina pe aer e aproape ideala . E chestie de cost si gabarit , bobina cu miez e mult mai ieftina si mai mica , cuprul e scump , dar daca iti permiti bobina pe aer e superioara .

Link spre comentariu

Deci practic nu conteaza dimensiunile bobinei pe aer sa inteleg, nu? Adica nu influenteaza negativ cu ceva functionarea, iar pierderile vor fi doar pe rezistenta electrica in curent continuu a ei si atat, nu? Puterea la care e utilizata are vreo importanta? spre exemplu daca o folosesc la o putere de 10-20 watt, pierderile raman aceleasi ca si pentru o putere de 150 watt de exemplu?

Link spre comentariu

Daca pui sarma mai groasa trebuie sa recalculezi bobina pentru ca, la acelasi nr de spire, bobina va iesi de inductanta mai mare (are suprafata mai mare) deci va afecta frecventa de taiere a filtrului.

Link spre comentariu

Oricum sunt si programe care pot calcula estimativ cam ce inductivitate ar rezulta, functie de constructia bobinei, dimensiuni, forma si grosimea spirelor. Este indicat sa fie si masurate dupa ce sunt construite, pentru ca datele din realitate in general difera de cele calculate.

Link spre comentariu

Normal ca trebuie calculata inductanta in funtie de dimensiuni . E clar ca pierderile sunt mai mari la 100W decat la 10W pe aceeasi rezistenta a bobinajului. Dar pierderile sunt numai pe rezistenta ohmica , nu intervin pierderile in miez care sunt neliniare cu frecventa si puterea .Bobina trebuie realizata ingrijit , sunt pe net calculatoare si modele . Facuta bine , nu influenteaza dimensiunea cu nimic functionarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări