Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatoare LOW-ESR

Vizitator dj_maxxro

Postări Recomandate

Vizitator dj_maxxro

Salut ! Stie cineva unde pot gasi in tarisoara noastra scumpa si draga condensatoare low-esr pentru surse in comutatie? stiu ca la capodimonte aveau odata dar de cand cu metrafo nu mai gasesti nimic la ei ... iar la comet am citit pe forum ca nu discuta decat cu societati comerciale ... pacat :smt013 Are cineva vreo sugestie sau ar trebui sa ma linistesc si sa comand direct de afara cu cardul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Daca nu iti trebuie multe si nu la voltaje mari ai putea recupera cativa de pe placi e baza defecte...

da, dar nici cele de pe placile de baza nu mai sunt chiar asa de bune (mai laes placile ceva mai noi si mult mai chinezesti de cat cele care erau pe la PII si PIII). daca ai ESR-metru merita sa incerci altfel te chinui cam degeaba !
Link spre comentariu

Pe multe scrie la misto ''Low ESR''. Asta fiindca schimbam cu cond normale si mergeau foarte bine placile de baza. Ma indoiesc ca la capacitate sau tensiune mica are vreun efect specificatia asta. E si multa reclama.

foarte adevarat ! asta depinde de producator . dar pun si eu o intrebare de incepator : treba aia cu 105grade nu are si legatura cu rezistenta serie a condensatorului (esr-ul)?
Link spre comentariu
Vizitator dj_maxxro

la conex stiu ca au dar nu se specifica nici un fel de date despre ele ... ca sa nu mai vorbim ca preturile sunt exorbitante , nu au decat capacitate mica si / sau tensiune mica mie imi trebuie la minim 50V deci se exclude recuperarea lor de prin diverse aparate (poate doar monitoare dar si alea au capacitate mica ... ) caut ceva in jur de 1000uF / 50 sau 63V zilele astea am fost curios sa trasez niste grafice de impedanta in functie de frecventa pentru diferite condensatoare care le aveam in dotare ... valorile mari , de peste 1000uF prezinta un minim de vreo 0.2 ohmi la frecvente de ordinul 2-3 KHz dupa care intervine componenta inductiva parazita ... practic nu sunt sanse sa filtrezi cu astea "ordinare" o sursa in comutatie care functioneaza la 100 khz ... am fost putin surprins ... cele mai bune rezultate le-am observat la niste condensatoare de 220uF / 400V productie "made pe vapor/ciuntex/chinezarii/etc" care au 0,11 ohmi la 10khz ... ar fi o idee sa conectez cateva de-astea in paralel insa ... costurile ies din scalamentionez ca masuratorile au fost realizate in intervalul de frecventa 5 Hz - 100 Khz si echipamentul poate masura impedante pana la 10 miliohmi cu toleranta de 2% (ca atat am avut toleranta rezistoarele dupa care l-am calibrat)

Link spre comentariu

... dar pun si eu o intrebare de incepator : treba aia cu 105grade nu are si legatura cu rezistenta serie a condensatorului (esr-ul)?

Nu, are treaba cu capacitatea si tangenta unghiului de pierderi in dielectric. La caldura creste capacitatea cu circa 50% la majoritatea cond, iar la frig scade.Low ESR, e o treaba constructiva, interna a condensatorului, ceva legat de modul cum sint lipite terminalele la armaturi, modul de rulare a armaturilor si alte parascovenii de genul asta. Gasisem ceva interesant la Panasonic America legat de asta dar nu am salvat ca adormeam si acum imi pare rau.
Link spre comentariu

Pe multe scrie la misto ''Low ESR''. Asta fiindca schimbam cu cond normale si mergeau foarte bine placile de baza. Ma indoiesc ca la capacitate sau tensiune mica are vreun efect specificatia asta. E si multa reclama.

Din contra...In majoritatea aplicatiilor care necesita Low ESR este vorba despre tensiuni mici si curenti mari (adica impedante mici :yawinkle: ). Un CPU alimentat la 1,8 V poate consuma >10 A si in acest caz caracteristica Low ESR este determinanta; un riplu absolut de "doar" 200 mVvv este echivalent cu un riplu relativ de 11% la 1,8V (acelasi riplu ar insemna numai 0,1% la 200V). Tocmai de aceea acesti condensatori se fabrica si se utilizeaza cel mai des pentru tensiuni reduse.Faptul ca "merg" si normale este altceva, cum de multe ori pe la noi "merge si asa"...

dar pun si eu o intrebare de incepator : treba aia cu 105grade nu are si legatura cu rezistenta serie a condensatorului (esr-ul)?

Specificatia de 105C are legatura cu durata medie de viata (si MTBF) si functionarea la temperaturi ridicate. MTBF la electroliticii cu aluminiu scade puternic la temperaturi ridicate, in timp ce in multe echipamente o temperatura interna de functionare de 70-75C este ceva normal... La temperatura lor maxima specificata (85C), multi condensatori obisnuiti au un MTBF specificat de numai cateva mii de ore (chiar si numai 2000 ore).Specificatia de Low ESR (de fapt caracteristica de impedanta la o anumita frecventa) asigura sau garanteaza performantele de filtrare (riplul rezultat), aceste specificatii de catalog putand fi utile la estimarea/optimizarea rezultatelor in acest sens. De obicei cele Low ESR sunt si 105C (sau mai nou 135C).
Link spre comentariu

dar pun si eu o intrebare de incepator : treba aia cu 105grade nu are si legatura cu rezistenta serie a condensatorului (esr-ul)?

Specificatia de 105C are legatura cu durata medie de viata (si MTBF) si functionarea la temperaturi ridicate. MTBF la electroliticii cu aluminiu scade puternic la temperaturi ridicate, in timp ce in multe echipamente o temperatura interna de functionare de 70-75C este ceva normal... La temperatura lor maxima specificata (85C), multi condensatori obisnuiti au un MTBF specificat de numai cateva mii de ore (chiar si numai 2000 ore).Specificatia de Low ESR (de fapt caracteristica de impedanta la o anumita frecventa) asigura sau garanteaza performantele de filtrare (riplul rezultat), aceste specificatii de catalog putand fi utile la estimarea/optimizarea rezultatelor in acest sens. De obicei cele Low ESR sunt si 105C (sau mai nou 135C).
multumesc de explicatie ! la ce frecventa se masoara in general ESR-ul? (eu le masor pe la ~20KHz) stiu ca asta depinde foarte mult de aplicatia in care vrei sa utilizezi condensatorul dar pentru un ESR-metru ce frecvanta este cea mai potrivita ? :coffee2:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări