cirip Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Poti sa faci o poza mai clara la primarul de 5+5 spire? Este corecta fazarea infasurarilor?Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat August 11, 2008 Partajează Postat August 11, 2008 Prima greseala si cea mai evidenta este aceea ca ai folosit 1N5404, care sunt diode redresoare normale. Incearca diode rapide, gen UF5404, UF4007, etc, ai destule tipuri dintre care poti alege; functionarea schemei se bazeaza mult pe blocarea unui tranzistor de catre celalalt, iar blocarea la momentul necesar se face prin diodele respective. A doua greseala: foloseste pentru inceput o sursa de alimentare reglabila si protejata la scurtcircuit (incepi de la tensiune redusa si curent limitat mai mic al sursei) si astfel nu vei mai avea parte de "ciuperci atomice" pe masa de lucru chiar daca nu functioneaza sau se defecteaza ceva... Daca nu ai sursa corespunzatoare, incearca eventual inserierea unei rezistente de putere pentru limitarea curentului; e buna si o decuplare locala pe placa. Fii atent si la aspectul mentionat de cirip, este vital. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat August 11, 2008 Partajează Postat August 11, 2008 iti trebuie acolo niste diode rapide,cum ar fi:FESI6JT,MUR860,sau din gama BYV....de asemenea ar trebui avuta in vedere o realizare mai ingrijita a primarului transformatorului. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 De unde ai recuperat trafo linii gasesti pe aceeasi placa si diode rapide. Link spre comentariu
Spitfire Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 Vezi ca traful tau de linii are diode incorporate, iti trebuie un traf de linii clasic, de TV alb negru, ideal de la un hibrid, (Opera, Astronaut,H2)-fiindca numai asa vei obtine curent alternativ de inalta frecventa, inalta tensiune-acesta nu e periculos datorita skin effect-ului, te alegi cu o arsura minuscula, cat o gamalie de arc, si poti face multe experiente spectaculoase(am construit multe flybackdrivere)Mosfetii obligatoriu pe radiator mare, eventual cu ventilator, pentru o functionare mai indelungata...Succes! Link spre comentariu
caudiodesign Postat August 13, 2008 Partajează Postat August 13, 2008 Schema e conceputa bine, merge bine din prima.Primul montaj l-am facut acum 2 ani cu alimentare de 25Vcc si traf de linii "micro" daca pot sa zic asa (flyback scos de la o sursa de HV dintr-un copiator).Am obtinut arcuri de 5 cm.Sareau la 2 cm si reuseam sa le trag pana pe la 5.Fiindca in esenta este o sursa ZVS, trebuie tinuta constant in sarcina.Cu secundarul in gol crapa mosfetii.Al doilea montaj l-am realizat acum 6 luni.Primar de 10+10 spire care debita pe diverse sarcini de inca;zit prin inductie.Puteam sa duc un burghiu de 8 la rosu in 30 de sec Potentialul schemei este destul de mare, desi e pe net de cativa ani, la noi nu prea am vazut montaje realizate. Link spre comentariu
teslina Postat August 13, 2008 Partajează Postat August 13, 2008 Daca totusi nu iti iese pana la urma, exista o varianta si mai simpla, sa folosesti o sursa de comutatie utilizata la becurile cu halogeni. Singura chestie este ca trebuie sa fie de minim 100 W astfel incat descarcarile sa fie mai intense (deci o sa fie cam scumpa). Nu stiu daca merge cu trafuri de linii redresate (eu am folosit din alea vechi, de la televizoare alb-negru). poti folosi si un singur traf de linii (eu am folosit doua puse in antiparalel- de fapt un singur primar, cu minim 6 spire, dar cu un traf inversat si cu secundarele in serie pentru a obtine mai mult voltaj). Pune un bec cu halogen de mica putere ca sa ai totusi o sarcina rezistiva pe sursa. Montajul e aici: http://www.geocities.com/romtcb/electronicxfrmflyb.html Daca vrei sa ramai totusi la ZVS, foloseste diode rapide pe portile FET-urilor. Vezi, daca FET-urile nu au dioda de recuperare inclusa, foloseste tu una exterioara, tot rapida. Si izoleaza spirele de pe primar de ferita (sarma izolata). Succes teslina Link spre comentariu
Vizitator SINEKT Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Va multumesc tuturor pentru raspunsuri !Data viitoare cred (sper... :smt003 ) ca nu o sa mai bubuie nimic. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat August 17, 2008 Partajează Postat August 17, 2008 pentru cine vrea sa se joace cu tensiuni mari: Link spre comentariu
Vizitator tudy92 Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 Salut am executat si eu un montaj asemanator doar ca era cu tranzistoare bipolare si tranzistoarele se polarizau printr-o alta infasurare de la trafu de inalta de 2 spire. ca sa-i maresc distanta arcului electric ce ar trebui sa modific la montaj http://wiki.4hv.org/index.php/File:2n3055pushpull.gif Link spre comentariu
Alexutz Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Socul de pe ramura de alimentare are rol si de limitare a curentului prin mosfeti. Am facut un induction heater cu 2xIRF540 care-s de tensiune mica, protectie cu zennere de 15V si BY229. Un montaj din asta autooscilant trage curent cat ii dai. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum