Vizitator SINEKT Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 OK, care e problema : ma chinui de ceva vreme sa fac un driver (alimentator) de sine statator pentru un traf de linii, ca sa ma joc putin cu niste arcuri electrice. Intai am incercat o varianta mai simpla, apoi am vazut pe YouTube niste arcuri faine rau facute cu acest "ZVS driver". Zis si facut, ma duc si iau piesele si ma apuc de facut placa. O termin, alimentez, vreo secunda se aude bazaitul ala frumos, dupa care BUUUUFF, imi bubuie mosfetii in toate partile in flacari, mai mai sa dau foc la casa, nu altceva. Faza e ca la momentu de fata am ramas perplex, nu pricep unde e buba si apelez la ajutorul vostru. Intrebari : - Trebuia sa folosesc conductor mai subtire pe trafu de inalte ? Sa fie asta problema ? - Trebuia un traf de alimentare mai slab (am folosit o namila de toroidal) ? Adica ce naiba, oricum circuitu trage cat are nevoie, nu cat are totalu de putere trafu. - Am folosit diode 1N5404, crezand ca sunt diode rapide, dar nu sunt. Are ceva ? NOTA : Imi asum in totalitate raspunderea in caz ca mor traznit in cap, stiu sa umblu cu tensiunile inalte, nu sunt copil. Va rog FOARTE FRUMOS nu imi veniti cu raspunsuri ca e periculos si ca sa nu mai construiesc circuitul asta, ca deja mi-am facut destui nervi pana acum. Este treaba mea daca patesc ceva si in plus mi-am dat confirmarea scrisa ca imi asum raspunderea. Ma chinui cu noptile si vreau sa-l fac sa mearga. Daca vroiam sa ma sinucid credeti-ma ca gaseam si alte metode mai simple. Articol in original cu driverele, de unde am luat schema: http://uzzors2k.googlepages.com/flybacktransformer Niste poze ca sa fie clara treaba: 1. Schema : 2. MOSFETii de aproape : 3. Placa : 4. Trafu de inalte : 5. Trafu de alimentare & redresare : Link spre comentariu
bolek Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 Parerea mea, cauze posibile, nu pot sa te ajut practic decat din ce vad din poze; Ma bazez pe faptul ca montajul pare ingrijit; Daca ai facut scurt pe undeva sau e cablajul gresit ,sau ai piese (diode) invers sau mai stiu eu ce copilarii din astea, nu mai citi restul ca nu te-ajuta...refaci ala complet si corect si gata, ca oricum te costa totul cat o bere.1) Infasurarea ta primara ori face scurt pe bara aia care strange miezul, ori macar are o capacitate parazita asa mare incat la frecventa aia pare scurt dpdv al tranzistorilor.Puteai si tu sa izolezi un pic si sa pui mai multe spire macar la prima proba ; gandeste-te ca daca dintr-un motiv oarecare auto-oscilantul ala nu oscileaza si trece curent continuu prin tranzistorii aia , la ce traf ai acolo o sa depasesti Ids de zeci de ori ; pune si tu un bec de far in serie cu alimentarea, ca e mai ieftrin decat niste mosfeti noi. 2) Cand faci arc pe iesire (sau chiar daca n-apuci tu sa faci arc, dar traful se strapunge inauntru si face vreun arc fara sa-l vezi) se reflecta din secundar in primar niste varfuri MARI. Daca mosfet-ii au diode de protectie, nu inseamna ca nu pot sa crape si asa. Dioda aia nu e ingerash pazitor. Are si ea limitarile ei si nu poate sa disipe sutele de wati pe care le duce sursa ta.3) Diodele alea daca zici ca nu sunt rapide, sunt degeaba; la frecventa aia sunt egale cu o sarma.Succes, si nu dispera, de la asa ceva nu (prea) se moare; iar la smps-uri chiar si firmele serioase mai prajesc cateva basculante de piese la R&D. Pur si simplu nu poti sa prevezi totul... Link spre comentariu
Jimmy Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 posibil sa vorbesc prostii, dar nu trebuiau pusi mosfetii aia pe un radiator cat de cat? :partyman: Link spre comentariu
Vizitator SINEKT Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 Multumesc foarte mult de informatii, chiar ma ajuta.Se pare ca din graba fac prea multe greseli. De ex. puteam pune o siguranta la alimentare. Dar am uitat... :smt013 Vroiam sa pun niste izolir pe ferita aia in caz ca fac scurt pe spire... iar am uitat.Deci pana la urma e nasol cu sursa de putere mare. Cred ca urmatorul test il fac cu o sursa de PC. Caut si niste diode rapide, sa fie totul ok.Si stiu ca din asa ceva nu se moare, dar am mai intrebat pe inca 2 forumuri, si raspunsurile au fost ceva de genu mai bine te lasi sau stiu da nu zic ca e foarte periculos. Am avut si topicuri inchise pe motivul asta (nu aici) :smt003 Asta ma enerveaza la culme, am si eu macar pretentia sa mi se raspunda strict la ce am intrebat, nu sa mi se spuna alte bazaconii... :rolleyes: Bine nici placut nu e cand te trazneste o porcarie de-asta in plin, posibil sa te alegi si cu o arsura doua, dar oricum daca le ai cat de cat cu electronica nu exista mari pericole.Si pt Jimmy, din moment ce aia au BUBUIT efectiv in 1 secunda (NU a durat mai mult) si au ars cu flacara, problema nu a fost lipsa de racire. Cand se arde ceva ca se incinge dureaza minute bune, hai cateva zeci de secunde, nu 1 secunda. Link spre comentariu
zal Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 Poti sa izolezi cu prespan sau daca gasesti folie sau banda cu mica, mai e buna si foita de plastic alba din cablurile subterane de 10-20kV, insa ai grija sa nu se topeasca daca se incinge ferita.Cu privire la montaj, poate diodele alea care trebuiau sa fie rapide si la tensiune de peste 400Vcc, ti-au facut figura aia, incearca cu unele de tensiune si curent mai mare. Link spre comentariu
bolek Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 A! sa nu uiti ! daca montajul ajunge la o frecventa de oscilatie prea mare, si se satureaza ferita, se intampla EXACT ce ai pait tu...fac mosfetii poc...adica la saturatie bobina aia e o sarma chioara, fara pic de inductanta...gandeste-te si la acest aspect...(frecventa pe care daca tu o poti calcula precis , sa ma inveti si pe mine cum, ca la o asa schema depinde de fazele Lunii in conjunctie cu Marte).Asta e exact scenariul dupa care bubuie sursele smps facute de oameni deshtepti dar folosind piese proaste...adica in speta condensatorii electrolitici care se usuca in timp, le scade capacitatea, creste deci frecventa de oscilatie, se satureaza ferita si se depaseste Ids si poc.Incearca intai cu un C de vreo 10 ori mai mare, si vezi dup-aia ce mai tatonezi. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 fiind schema cu autooscilatie nu ar trebui sa se satureze miezulvezi ca miezul sa mai aiba intrefierul,fara el se satureaza! Link spre comentariu
bolek Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 fiind schema cu autooscilatie nu ar trebui sa se satureze miezul :smt017 De ce , ii e frica !? Si sursele de 5Vsb din ATX crapa cum am zis eu, si sunt tot autooscilante... :smt021 Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 La orice tip de sursa se poate satura miezul :smt016 . Intrebare de zece puncte , e sigur bun traful de linii sau e din recuperari ? Oricum pe viitor inseriaza o rezistenta de wataj mare cu circuitul , valoarea o calculezi ca sa nu se poata depasi curentul maxim prin tranzistoare , o sa ai timp in relativa siguranta sa masori cate ceva , sa vezi ce se intampla prin montaj . Poti sa testezi daca apare tensiunea inalta .Totusi e foarte periculos un astfel de montaj , in functionare obisnuita intr-un televizor sunt anumite protectii care limiteaza curentul maxim FIT ( maxim 1 , 1,2 mA ) , aici :echair: Link spre comentariu
Vizitator SINEKT Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Mai in legatura cu saturarea aia nu stiu, dar daca o sa cautati pe YouTube o sa vedeti ca foarte multa lume a construit circuitul si merge de minune.Depanatoru'... foarte periculos e sa mergi si pe strada. Daca iti pica un meteorit in cap ? :smt003 Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Daca la altii le merge , atunci ai gresit tu pe undeva , nu ? Complet ne la locul ei comparatia cu meteoritul , au mai fost unii care se credeau invincibili si au murit la o banala priza :smt033 Link spre comentariu
ratza Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Care sînt ?ansele s? nu oscileze deloc? Link spre comentariu
bolek Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Care sînt ?ansele s? nu oscileze deloc?50% si cresc.Nu asa se fac experimente cu surse in comutatie.Mai ales daca habarnistul care a pus prima oara schema pe net a incercat de 10 ori pana i-a mers odata si n-a zis nimic de asta. Se pune bec in serie cu sursa, se tatoneaza bobina paa iese optima,asta fara secundar pus pe miez, se lucreaza ingrijit, se folosesc componente verificate, etc. si pariez ca daca pune osciloscop pe iesirea de la oscilator o sa avem toti o surpriza apropos de varfurile alea care se intorc in primar... Link spre comentariu
Vizitator SINEKT Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Eu zic sa fim seriosi. Daca pentru o schema cu 13 piese imi trebe osciloscop, atunci pentru un amplificator clasic imi mai trebuie generator de unda si accelerator de particule ? :smt017 Link spre comentariu
zal Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Eu zic sa fim seriosi. Daca pentru o schema cu 13 piese imi trebe osciloscop, atunci pentru un amplificator clasic imi mai trebuie generator de unda si accelerator de particule ? :smt017Acolo nu-ti trebuie decit un banal aparat de masura. Aici insa... e alt domeniu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum