Dr.L Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 instalatia lui fram e destul de complicata,fata de una cu freon,are tot felul de circuite,combinatii si separari de substante(contine si hidrogen) Link spre comentariu
dj_tepex Postat August 13, 2008 Partajează Postat August 13, 2008 nu ma refeream la frigiderul fram propiru zis... ci in general, la alea din generatia lui, ... al meu are o instalatie cat se poate de simplista... un singur circuit... trecut prin tevi cu doua diametre una mai mare... cuplata cu una mai mica.... cu rol de diuza.... plus expandor de volum si rezistenta electrica.... :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator Postat August 14, 2008 Partajează Postat August 14, 2008 Exista multe tipuri de freon, iar pentru racirea componentelor electronice se utilizeaza numai anumite tipuri de freon (dedicate) sau chiar unii alcooli.Ideea de baza: la componenta se produce vaporizarea (cu acceptare de caldura) iar in radiator se produce condensare (cu cedare de caldura); rolul lichidului este transferul de caldura prin schimbarile succesive de faza, totul intr-un sistem inchis (deci cu variatie de presiune).Dezavantajul: necesita proiectare si dimensionare atenta in toate privintele (tip lichid, volum lichid, volum sistem, suprafata de racire, geometrie sistem, material capilar): rata de condensare minima si de retur a lichidului trebuie sa fie mai mare decat cea mai mare rata de vaporizare posibila, astfel incat in nici un moment sau conditie zona de racit sa nu ramana fara lichid, pentru toata gama de temperaturi ambiante. Altfel, daca din nefericire se ajunge la situatia in care intregul volum de lichid este transformat in vapori sau daca temperatura de vaporizare creste mult din cauza cresterii presiunii, atunci rezistenta termica echivalenta creste f. mult si -ceea ce inrautateste lucrurile- se poate intampla f.rapid.Racirea prin schimbare de faza se practica de muuulti ani, in special in domeniul amplificatoarelor de RF de mare putere (si bineinteles si al modulatoarelor audio aferente), pentru care s-au fabricat sau se fabrica tuburi electronice (lampi) de putere speciale cu racire prin vaporizare (de la 1500W pana la 2,5MW disipatie). In acelasi domeniu se utilizeaza de >70 ani racirea cu lichid (apa). In cazul semiconductorilor sin in echipamentele moderne de obicei se folosesc heat pipe (deci si cu material capilar) cu freon sau metanol. Link spre comentariu
Vizitator cata_cata Postat Ianuarie 6, 2010 Partajează Postat Ianuarie 6, 2010 salutare! la statia mea hitachi ha6800 am asa ceva...racire cu ceva ori freon,ori amoniac! nu prea stiu cum sa-mi dau seama ce e,din ce am auzit eu ca sa fie pe freon i-ar treb un compresor,iar pe amoniac merge fara compresor! ce am vazut ca s-a spus aici si am recunoscut pe radiator e ca pe teava e un tamburus in sus gatuit pe mijloc! problema ar fi ca la volum mic se incalzeste rau radiatorul(i-am pus 2venturi) ,deci acel amoniac s-a dus in timp! cum il mai pun la loc? :cry: Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Asta nu e de la radiator, de?i a fost o mod? cu freonul prin anii 80. E vorba c? trz finali sînt polariza?i prea mult, aproape de clasa A (în jur de 600mVcc b-e la fiecare trz final), trebuie s? mai scazi din semireglabilul de la superdiod?, undeva pe la 500mVcc b-e. Asta se face f?r? semnal ?i cu mare aten?ie, mai ales la un amplif vechi, în care semireglabilii pot fi oxida?i. Link spre comentariu
Vizitator cata_cata Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 pfuu....am 2 semireglabili,care am vazut in schema ca regleaza idle curent! in schema scrie k trebuie sa fie 44mv,am reglat asa ,alte reglaje nu mai sunt Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 Hehehe, ?la e reglajul de tip japonez, adic? nu st?tea nimeni s? împerecheze trz, doar îi deschideau ca în clasa A s? scape de distorsiuni, simplu. Probabil ai m?surat pe o rez de 0,22 Ohmi, ia calculeaz? ce curent trece prin trz final. Dac? vrei s? scapi de c?ldur? inutil?, f? cum ?i-am zis mai sus. Link spre comentariu
Vizitator cata_cata Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 ok,semireglabilul de la superdioda e tot asta,sau altul?nu de alta dar altu nu mai vad! pe spatele placii scrie ca tranzistorii sunt fet 703,fet704! iar actualii sunt 2sk133,2sj48 Link spre comentariu
CATA2003 Postat Ianuarie 7, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 ok,semireglabilul de la superdioda e tot asta,sau altul?nu de alta dar altu nu mai vad! pe spatele placii scrie ca tranzistorii sunt fet 703,fet704! iar actualii sunt 2sk133,2sj48Cred ca amandoi sunt pt superdioda , da se regleaza astfel incat sa ai offset 0 sau cel putin sa tinda la 0 , regleaza astfel incat sa mearga destul de rece si sa nu distorsioneze la volum mic , spor Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 În cazul ?sta las?-i în pace, am presupus c? ai finalii bipolari ?i ai mo?i-fe?i frumo?i. Eventual regleaz? mai pu?in de 40mV unde ai m?surat. Link spre comentariu
Vizitator cata_cata Postat Ianuarie 7, 2010 Partajează Postat Ianuarie 7, 2010 ok,ms ,asa am sa fac! Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 Eu am facut niste tevi de caldura cu apa.Cu foarte multa rabdare se pot obtine si in regim de amator caderi de maxim 10 grade celsius la 20-30 W transferati la 50 cm lungime pt o teava de 8 mm diametru exterior.Nu vad insa cum ati prinde radiatoarelele de ele...eu m-am lovit de lipsa desavarsita a tablei de cupru din magazine pentru contactul termic.Oricum acestea se folosesc doar ca transport si elementele de disipare raman la aceleasi dimensiuni(ca suprafata). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum