CATA2003 Postat August 10, 2008 Autor Partajează Postat August 10, 2008 Dupa cum am vazut din pozele lui Zal, sunt costruite dintr-un tub de Cu unplut cu freon (cat la suta din el nu stiu), la un capat avand radiatorul ,iar la clalalt suportul de prindere pt tranzistori , cel putin asta am observat eu , ideea e ca eu vreau sa imi construiesc unul de la "cap la coada" mult mai mare, cu piese din recuperari , numai ca nu stiu exact daca in tubul de Cu nu exista vreo diuza (evaporator) care sa creeze o diferenta de presiune , altcumva nu prea ii inteleg principiul , puteau sa foloseasca si o bara plina cu Cu, trebuie sa mai fie ceva inauntru.... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Eu stiam ca heatpipe-urile functionau datorita capilaritatii.Nu cred ca sunt cu freon. Link spre comentariu
CATA2003 Postat August 10, 2008 Autor Partajează Postat August 10, 2008 Eu stiam ca heatpipe-urile functionau datorita capilaritatii.Nu cred ca sunt cu freon.Din cate stiu eu prin capilare tot circula ceva , tot conducte sunt , numai ca sunt mai mici decat firul de par , si "sfideaza legile gravitatii" , in sensul ca apa sau lichidul din ele urca fara a avea nevoie de o pompa , acest fenomen se intampla la conductele foarte subtiri , nu stiu daca se aplica si la heat pipeline Link spre comentariu
George(sb) Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Eu nu stiu cum sa fac sa imi mentin mai calde componentele din sistemul audio si voi vreti sa le raciti cu freon, cel mai bun exemplu ar fi amplificatoarele pe lampi, cu cat aparatul este mai cald cu atat sunetul este mai bun, totodata trebuie tinut seama sa nu se ambaleze termic prea tare ca nu am facut nimic, distrugem piesele, cel mai bine parerea mea ar fi un radiator corect dimensionat, cu un ventilator cu termoregulator care sa permita circuitului sa se mentina la o temperatura de aproximativ 60 de grade celsius Link spre comentariu
zal Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Nu se poate construi in regim de amator asa ceva. Teava de Cu nu chiar plina cu freon, ptr ca racirea si circulatia lui se face intre punctul cel mai cald si cel mai rece al tevii. Pot fi construite in diverse forme, mai simetrice sau nu, depinde mai ales de spatiul disponibil.M-a distrat chestia cu ''cu cit e mai cald ampliful merge mai bine'', cind ar trebui sa mearga la -50 grade. Numai motoarele auto merg mai bine cu cit sint mai calde, singura limitare e rezistenta materialelor. :smt005 Cu cit incalzesti un dispozitiv semiconductor, ii scade rezistenta inversa a jonctiunilor odata cu tensiunea inversa, pina se strapunge, la o tensiune la care nu te-ai astepta, mai joasa decit cea nominala, care e de regula data la 25 grade. :smt006 Link spre comentariu
CATA2003 Postat August 10, 2008 Autor Partajează Postat August 10, 2008 Nu se poate construi in regim de amator asa ceva. Teava de Cu nu chiar plina cu freon, ptr ca racirea si circulatia lui se face intre punctul cel mai cald si cel mai rece al tevii. Pot fi construite in diverse forme, mai simetrice sau nu, depinde mai ales de spatiul disponibil.Teava de Cu de 1.2 mm in perete am , radiator pot face rost de la masini(folosit la instalatia de clima , tot pe freon) , bineinteles k nu o sa folosesc tot radiatorul , numai o singura celula sau doua , iar pentru suprafata de contact cu tranzistorii o sa folosesc tot un bloc de cu 120x30x14 (L,l,h), iar umplerea o sa o fac la un prieten care se ocupa cu repararea frigiderelor......numai sa stiu exact circuitul freonului Link spre comentariu
caty Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Chiar este racire cu freon ? Nu prea as crede .... Nu uitati ca se va face condens .Freonul este rece , iar cand se va incalzi , teava de cupru se va umezi . Seamana ca un spliter de la un aer conditionat toata treaba asta . Plus ca trebuie bagat in vid freonul in teava respectiva , ca daca are aer se condenseaza si ingheata ceea ce rezulta dop de gheata iar teava nu s-ar raci complet .Mi se pare o chestie inutila , mai ales in regim de amator . Link spre comentariu
mosfet Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Heatpipe-urile stiu ca nu au efect de racire (deci nu contin freon) ci doar transporta caldura dintr-un loc dificil in sensul ca nu se poate atasa direct un radiator la fata locului, la un radiator, deci nu ar fi atat de eficiente ca un radiator clasic. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Heat ... hanism.png Link spre comentariu
lalihifi Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Uite aici cum se construieste : Sunt 3 modele parca (ai linkuri jos Heat Pipe 1,Heat Pipe 2 si Heat Pipe 2.2) http://www.benchtest.com/heat_pipe1.html Sper sa te ajute Link spre comentariu
zal Postat August 10, 2008 Partajează Postat August 10, 2008 Inca niste explicatii: http://www.cheresources.com/htpipes.shtml mosfet, daca ai citi si materialul la care ai pus link-ul, ai vedea ca nici vorba sa fie goale tevile. :smt003 Link spre comentariu
petre_s Postat August 11, 2008 Partajează Postat August 11, 2008 Si eu cand eram mic m-am gandit sa fac un "aparat de facut frig" adica sa fie o lada care contine circuitul de freon dintr-un frigider si sa o instalez undeva in camera, dar p`orma cand am aflat cum merge, m-am lasat . Circuitul de freon din frigider este astfel: un sector de presiune si temperatura scazuta -in interior- si unul de presiune si temperatura ridicata - radiatorul din spate, sectoarere sunt separate intr-o parte de pompa, in alta de o diuza (o gatuire). Pompa scoate freonul din sectorul din interior astfel se creeaza diferenta de presiune si totodata, ca orice gaz dupa principiul Pv=nRT si diferenta de temperatura. Treaba nasoala e ca acea caldura care se extrage nu dispare, ca n-o papa nimeni, tot trebuie disipata in aer.Acelasi principiu e si la peltier: transfera caldura fortat dintr-o parte in alta. Asta e explicatia ca nu se folosesc astfel de raciri pentru electronice, pentru ca oricum tot in aer trebuie disipata caldura. Link spre comentariu
CATA2003 Postat August 12, 2008 Autor Partajează Postat August 12, 2008 Si eu cand eram mic m-am gandit sa fac un "aparat de facut frig" adica sa fie o lada care contine circuitul de freon dintr-un frigider si sa o instalez undeva in camera, dar p`orma cand am aflat cum merge, m-am lasat . Circuitul de freon din frigider este astfel: un sector de presiune si temperatura scazuta -in interior- si unul de presiune si temperatura ridicata - radiatorul din spate, sectoarere sunt separate intr-o parte de pompa, in alta de o diuza (o gatuire). Pompa scoate freonul din sectorul din interior astfel se creeaza diferenta de presiune si totodata, ca orice gaz dupa principiul Pv=nRT si diferenta de temperatura. Treaba nasoala e ca acea caldura care se extrage nu dispare, ca n-o papa nimeni, tot trebuie disipata in aer. Acelasi principiu e si la peltier: transfera caldura fortat dintr-o parte in alta. Asta e explicatia ca nu se folosesc astfel de raciri pentru electronice, pentru ca oricum tot in aer trebuie disipata caldura. Se pare ca nu prea ai citit ce s-a postat pe aici , se folosesc din ce in ce mai mult , mai ales ca au un transfer termic foarte bun , pot transfera de aproape 1000 de ori mai multa caldura decat Cu , acum depinde de tehnologie, poate ca nu ai vazut , mai toate placile de baza care au posibilitati de overcloacking poseda un astfel de sistem de racire , maiales la microprocesor si altle chiar si la memoria ram , gpu .....er: tranDe altfel pana si producatori mari de amplificatoare profesionale le folosesc , gandeste-te ce avantaj ai in cazul unui amplificator , cand poti pune mult mai multe canale intro singura cutie , si un singur radiator mai mare situat pe o latura a amplificatorului. Posibilitatiile sunt nelimitate in cadrul aranjarii modulelor ampificator intr-o unitate => un spatiu nult mai mic ocupat ... Acelasi principiu e si la peltier: transfera caldura fortat dintr-o parte in alta. da e adevart , numai ca trebuie disipata si caldura rezistentei , adica trebuie sa dispiti de doua ori caldura ta initiala. Iar despre functionarea frigiderului ai aproape dreptate :frigul (scaderea de temperatura) apare dupa diuza, adica dupa evaporator, la presiuni mai mari de 9 atm . Link spre comentariu
slave2anubis Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 m-am interesat si eu de un sistem de racire pt amplif pe freon... dar am gasit ca e prea mare si prea complicat de realizat inpractic pt un amplificator mai mic de 400w... in schimb am gasit ceva la racire prin lichide ca si la masina asta mi se pare o alternativa la freeon... instalatia este mult mai simpla si se poate construii in casa fara probleme... dar si asta nu prea renteaza la puteri mai mici decat 400w... :supz: Link spre comentariu
dj_tepex Postat August 12, 2008 Partajează Postat August 12, 2008 salutare!dar voi ati auzit de racire cu amoniac???? heatpipe-urile alea din pozele lui zal nu sunt decat niste elemente de racire cu amoniac... daca stiti racirea cu amoniac era folosita la mini-frigiderele mai vechi, de capacitate mica(30 l) deoarece pe atunci nu se cunostea indeajuns de bine efectul Peltier (ca sa nu mai spunem ca era foarte scump pe vremea aceea) si nu se justifica folosirea de compresoare si instalatii complicate cu freoni la frigidere asa mici (si aici ma refer la frigiderele din generatia fram). Am si eu asa ceva pe acasa, il foloseam in camera de camin ... o sa fac o poza zilele astea ca sa va convingeti.... el are doar o rezistenta electrica in spate ce are rol de a incalzi amoniacul...in caz ca nu stiti principiul de functionare a racirii cu amoniac e cam asa... cand se incalzeste amoniacul se dilata ... si odata dilatat, el trece printr-o gatuitura a tevii (cu rol de diuza).... apoi iese cu presiune moment in care temperatura lui coboara brusc...... iar circuitul se reia singur datorita diferentei de presiune create intre cele doua capete ale tzevii.... este oarecum asemanator cu efectul Peltier...acuma si eu vreau sa-mi construiesc asa ceva... sunt convins ca asigura o racire mai eficienta in conditiile unei greutatzi scazute... am cam toate elementele ... problema e ca astazi nu prea mai e folosita aceasta metoda de racire... iar amoniacul e si foarte daunator sanatatzii ... deci cam greu de gasit asa ceva... Link spre comentariu
CATA2003 Postat August 12, 2008 Autor Partajează Postat August 12, 2008 (editat) dj_tepexsalut,frigider cu amoniac am si eu pe la bunica , cand eram de vreo 6 ani eram mirat de functionarea lui , nu-i gaseam compresorul,la heatpipe poate fi folosit orce lichid, in functie cu aplicatiile lui ,sigur merge si amoniacul , apropo de amoniac , la mine la frigider avea o presiune mai joasa , daca tin bine minte , nici nu s-a evaporat repede , dupa 1/2 ore.Cred ca freonul e mult mai bun , avand o temp de fierbere mai joasa, si e relativ ieftin , gasesti si la tub de 1l. Editat Iunie 7, 2018 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum