Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racirea amplificatoarelor cu freon

CATA2003

Postări Recomandate

Stie cineva cum se realizeaza?Daca are cineva asa ceva acasa este rugat sa faca cateva poze si sa le posteze aici....Din cate am cautat pe intenet am gasit numai ansamblu Peltier , dar nu vreau sa vorbim despre asa ceva, la fel si despre masivele radiatoare din aluminiu cu ventilatoare ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

9

• CATA2003

9

• lalihifi

3

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Compresoarele pentru freon fac zgomot.Fa-i racire cu apa trecuta prin radiatoare.Sau si mai cool izoleaza-l ermetic si scufunda-l intr-o cada cu gheata, impreuna cu berea!Ei, ce zici? :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

Da este un heat pipe .Din cate stiu eu problema ramane aceiasi si la freon si anume caldura :smt003 Puterea trebuie disipata tot pe niste radiatoare pana la urma .

Link spre comentariu

Adica in engleza ''tevi de termoficare''. :smt003 Da, e exact acelasi lucru cu ce gasesti pe la unele placi video sau placi de baza mai selecte, doar ca se folosea de la sfirsitul anilor 70 pina prin 90 la amplificatoare. Parerea mea e ca a fost o incercare de a obtine o racire mai ieftina insa suprafata necesara racirii a trebuit marita de citeva ori fata de un radiator clasic de aluminiu, fara sa se obtina o racire mai buna, problema principala fiind transferul caldurii de la piesa de Al prinsa pe teava cu freon, la aripile de racire, asta se realizeaza in 3 pasi, pe cind la radiatoarele obisnuite se face intr-unul singur. In prezent nu stiu sa se mai foloseasca (la amplifuri).

Link spre comentariu

heat-pipeurile sunt bune pt spoturi de caldura,de ex un element peltier,un radiator de aluminiu masiv nu merge atat de bine cat unul heatpipe(desigur,daca suprafetele sunt echivalente)

Link spre comentariu

Adica in engleza ''tevi de termoficare''. :smt003 Da, e exact acelasi lucru cu ce gasesti pe la unele placi video sau placi de baza mai selecte, doar ca se folosea de la sfirsitul anilor 70 pina prin 90 la amplificatoare. Parerea mea e ca a fost o incercare de a obtine o racire mai ieftina insa suprafata necesara racirii a trebuit marita de citeva ori fata de un radiator clasic de aluminiu, fara sa se obtina o racire mai buna, problema principala fiind transferul caldurii de la piesa de Al prinsa pe teava cu freon, la aripile de racire, asta se realizeaza in 3 pasi, pe cind la radiatoarele obisnuite se face intr-unul singur. In prezent nu stiu sa se mai foloseasca (la amplifuri).

Cred ca o sa te contrazic in legatura cu racirea mai slabuta, eu am asa ceva la laptop , pana nu am vazut pozele credeam ca e doar o bara de Cu si niste radiatoare la celalalt capat ....chiar dupa ce am vazut pozele am desfacut comp si am pus procesorul la treaba (100%), capsula ajungand la 45 C iar fagurele din radiator avea mai mult .... ma ardea la mana .... iar la dimensiune pot zice ca e mult mai mic decat unul de aluminiu la aceleasi performante .
Link spre comentariu

Racire din asta am si eu pe placa de baza (Asus P5KC) si frige destul de tare, dar eu vorbeam totusi despre amplifuri unde nu ai o gama de temperatura ca la procesoare. De asta s-a si renuntat la ele in audio, acum toti fac cu radiatoare clasice, uneori cu ventilatoare adaugate.

Link spre comentariu

Astazi, da, atunci era o smecherie sa fie cu freon, ieseau amplifurile mai usoare. Alta smecherie la care s-a renuntat, dupa citeva esecuri, a fost cu sursele in comutatie, desi nu prea erau in categoria asta. Sony si Yamaha aveau boala la astea, vad ca s-au invatat minte.

Link spre comentariu

Si eu am racire cu freon la o unitate IBM ,pt procesor.Si pot sa zic ca e mai eficienta de cat cea normala, am 2 procesoare identice unul racit cu freon , si unul clasic cu radiator de aluminiu , cel cu freon e mai rece cu vreo 7 grade .P.S.Procesoarele sunt niste inteluri de 3.0Ghz pe soket 775

Link spre comentariu

Nu s-a renuntat.Amplifurile babane sunt pe sursa in comutatie in zilele noastre.http://en.pa-palace.eu/Ecler-DT-6800::1218.htmlhttp://www.crownaudio.com/pdf/legacy/136268.pdfsi multe altele.

Foarte adevarat, sursele in comutatie sunt chiar mai ieftine decat sursele clasice cu trafuri de X kg, nici nu vreau sa ma gandesc la un amplifcator de 2x1200w cu traf toroid sau mai rau, cu tole EI ,folosind o sursa in comutatie , se ajunge pe la un maxim de 3kg cu tot cu radiatoare .......si deja am deraiat de la topic :d
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări