Vizitator Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 bobo_romania, nu ai nevoie de 2XGU-50 pentru 50W. Si un singur tub, chiar si numai la 600V iti ofera lejer cei 50W. Acuma e drept ca depinde si de nivelul de atac, daca nu ii dai macar 4W, nu are cum sa scoata mare ceva la iesire... daca lucrezi cu grilele la masa ai nevoie de atac ceva mai mare, daca ataci in grila 1 merge si cu nivele mai mici... Link spre comentariu
bobo_romania Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 Pai intrebarea mea era ''cat pot stoarce dintr-un Gu50 la o tensiune anodica de aproximativ 600v''. Oricum,targetul meu era de 50w. Multumesc pentru raspunsuri! Link spre comentariu
maxxim33 Postat August 6, 2012 Autor Partajează Postat August 6, 2012 Fara probleme scoti 50w...posibil si 60w, depinde si de cata putere dai la intrare Link spre comentariu
yo8rqp Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Va salut cu respect.Am si eu de gand sa fac un PA cu 3 GU-50.In trecut m-am mai jucat cu asa ceva dar doar in frecventele joase(3,5-7 Mhz).Pt cine le-a folosit in benzile de sus,inclusiv 28 Mhz,care sunt diferentele de putere fata de 3,5?Nu exista pericol de autooscilatii?Neutrodinarea este absolut necesara? Link spre comentariu
bobo_romania Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Parerea mea este ca la frecvente inalte(21-28Mhz) tot secretul sta in executia amplificatorului. Sa nu existe cuplaje parazite si capacitati reziduale cat mai mici,mai ales la condensatorul de plate tune!.Cu ceva rabdare si perseverenta puterea pierduta in benzile superioare poate deveni infima.Daca se alege metoda cu atac in catod cu tranzistor serie si grilele la masa, nu este nevoie de neutrodinare. Link spre comentariu
Vizitator telefunken Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Problema este ca pentru frecvente inalte capacitatea de iesire a bateriei de tuburi este atat de mareincat este imposibil de realizat acordul folosind o bobina cu un factor de calitate rezonabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Ce-mi plac mie oamenii astia care scriu fara sa citeasca cu o pagina inainte... E modul cel mai eficient de a ma convinge ca nu are nici un rost sa mai scriu ceva pe forumuri... Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Este deosebit de util acest subiect ...strang informatii pentru un viitor si etern PP 2xGU81M ...scuze de offtopic ! http://desmond.imageshack.us/Himg718/sc ... es=landing Da , PP !!! http://www.g8wrb.org/data/Russian/GU-81M.pdf In toate benzile HF... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Te-au intoxicat audiofilii.... Am auzit ca mai nou si GU-81 e "audiofila", in curand se vor apuca sa "liniarizeze" panta la EF183, sa fie si aia la sute de dolari pe Ebay... Ai avea o problema cu traful de iesire, la 3KW... Ti-ar trebui vreo 6 toruri FT240-43 suprapuse ca sa biruie puterea aceea... Iar diametrul sarmei (de fapt al tevii)... vreo 3,5 mm, dar nu stiu cate spire din astea apuci sa faci pe torurile alea cu diametrul intern de 3,5 cm... Ca sa fie si ceva concret in postul asta al meu, uite varianta care imi place mie cel mai mult: http://liamp.org/?p=85 , cinstita, dupa toate regulile artei... Eu asta as face daca as vrea 2XGU-81. Rusii zic ca acea lampa merge ok in benzile de sus, mai ales daca i se da jos partea de aluminiu (fusta). Eu personal nu am lucrat inca cu GU-81, dar am lucrat cu sora ei, GK-71 si am scos fara taine 400W in banda de CB, desi in cataloage scrie ca frecv de lucru max. e de 20 MHz... Succes si asteptam rezultatele concrete si pozele! YO6PMX Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Ohh , nu !Aia este doar pentru incepatori !!!PP inseamna altceva...Adica permite OUT de maxim de 4 ori puterea disipata de anod . Cine stie , cunoaste... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Dar 4X disiatia anodica e ceva obisnuit in RF... sau pe aproape... eu scot lejer 120-150W dintr-un GU-50m care are dat in catalog 40W, fara sa fac push-pull. Uita-te un pic cu cateva pagini inainte, am pus masuratori de 3XGU-50 la 550W... e mult mai usor de scos putere in RF decat in AF. Adica am fost si eu surprins cand mi-am facut SE cu 6P36, am scos maxim 6W curat in audio, iar in RF cu aceiasi lampa am scos 40W... De aceea eu zic ca ti-ar fi mai usor sa nu te mai complici cu pp in RF... plus ca torurile acelea nu sunt chiar ieftine... ba chiar sunt mai scumpe decat tuburile... Acuma, sper ca nu te astepti la 5 KW din doua tuburi din alea (600W X 4 X 2), ar fi record mondial, pana acum Rumiantsev a reusit sa scoata cel mai mult, 2,2 KW dintr-un GU-81m dar i-a topit balonul de sticla... Link spre comentariu
Yo4You Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Cum doamne iartama ai obtinut tu din 3X GU50 550wati? nici daca il ataci cu 100wati pe katod nu scoti 550wati. Poate din 4 tuburi atacat cu 100wati iasa undeva la 400wati si alimentat cu 1200V. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Pai acuma ce sa-ti mai spun, asta e, 550W. Sunt si poze cu o pagina inainte... Cu 4 X GU-50 ies 650W in 80m. Da, atacul este exact 100W in catod, adica maxim cat poate transceiverul si asta este avantajul atacului in catod, puterea de atac se sumeaza cu puterea de iesire a tuburilor... Tensiunea anodica este 1250V, tuburile se inrosesc (nu tare dar de inrosesc) insa pana acum, de 1an si jumatate sunt inca la setul original de tuburi si puterea e tot aceeasi, daca le mai duc 1 an, pentru 12lei/tub eu zic ca e ok. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Firma constructoare GeMa ( Berlin Kopernick , viitoarea si binecunoscuta firma RFT de dupa razboi... ) a radarelor de sol Würzburg a dat in judecata in 1939 firma Telefunken pentru ca nu a declarat valorile reale ale specificatiilor tehnice ale unor lampi , intre care si LS50 si LS180 . La proces , Telefunken au recunoscut ca in impuls LS50 disipa 5KW iar in mod continuu , sub frecventa de 50MHZ disipa 120W avand o viata de 500ore . Aceste date se puteau obtine doar cu un anume soclu , modelul cu capacel , care transfera o parte din caldura lampii si prin radiatie directa dar si prin sasiul metalic . Acel soclu se numeste " cu retainer " si a fost dezvoltat special pentru aviatie , de altfel ca si toata seria LS...Dar o viata asa scurta ( 500 ore ) nu era acceptabila pentru standardul armatei , si atunci a ramas in istorie cu cei 40W " aburiti " la minim 1850 ore de functionare , tipic 5000 ore ( la varianta sovietica GU50 ) . Rusii , dupa razboi , au imbunatatit la soclu nazista LS50 , si a rezultat GU50 , lampi care au tolerante de executie mai stranse decat LS50 , datorita standardelor militare mult mai dure de la rusi . Acolo toti erau burjui , dusmanii poporului , sabotori...daca GU50 nu ieseau identice , mureau in Gulag toti muncitorii din Fabrica Ulianovsc !De aia cu 4xGU50 se pot debita lejer in antena 500W , fara greturi...pentru ca specificatiile reale sunt altele . Telefunken au facut cea mai buna pentoda de RF de medie putere , LS50 !Nu are nicio legatura cu puterea in modul PP , adica 4x ... Dar rusii nu s-au oprit aici , au " umflat cu pompa " o alta legenda Telefunken , adica RL12P35 , si a rezultat GU80 ( GU81 , GU81M etc ) . Priviti asemanarea " intamplatoare " si uimitoare intre RL12P35 si GU81 ( evident ca GU81 fiind mai " grasa " are alte specificatii , mai " grase " ) ... Atasez o schema cu 2xGU81M in modul PP ( din R820 , un emitator pentru comunicatii la nivel de regiment ...1-12MHz , avand greutatea de ...650Kg !!! ) pentru exemplificare dar si o idee de PP cu 4xGU81 ( avand o putere out total ilegala in Romania , lejer peste 5KW ( in anumite conditii 8KW ) si avand randament 67% !!! ) , culese de pe net : Link spre comentariu
Vizitator Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Excelent postul tau, habar nu aveam de toata istoria lui GU-50, stiam doar ceea ce stia toata lumea, ca a fost copiata dupa LS-50, iar despre GU-81 puteam sa jur ca e lampa de putere 100% conceputa de rusi. In ceea ce priveste schema, am fost iarasi surprins sa vad cum au rezolvat partea de iesire, cu bobine variometrice in tandem. Eu ma gandisem la iesire de banda larga, pe toruri, deh... reminiscente din vremea tranzistoarelor Schema este excelenta si sa obtii 5 KW din 2 tuburi de 50 lei/buc e intr-adevar o realizare. Am si eu un stoc de stfel de GU-81 si mi-ai dat o idee. Ramane sa vad cind o sa apuc sa o si concretizez... 5KW e mult, mai ales pentru ca necesita apropate dublu la intrare (am inteles randament la 60-70%)m dar se poate face cu GK-71, cand ar iesi vreo 2 KW... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum