Vizitator Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Co-fi, c-o pati, ca nu s-o acorda... http://s1074.photobucket.com/albums/w417/dyogenes/ Despre ce povestim? In ceea ce priveste versiunea cu 8 GU-50 cred ca in principiu ar fi fezabila, insa: 1. ai nevoie de un releu cu vacuum sa comuti anodica, acolo, la 1200-1300V nu poti folosi decat releu cu vacuum (scump) 2. ai nevoie de un rele in plus, obisnuit, care sa decupleze si catozii, sa nu mai primeasca excitatie 3. vei fi obligat sa folosesti antena tuner intre transceiver si amplif, impedantele nu se vor mai "pupa" altfel (la 3XGU50 e perfecta adaptarea, 4Xgu50 poate fi pacalit cu un mic balun la intrare, dar la 8XGU50... trebuie tuner Personal cred ca nu este rentabil ca si complicatie si nici dpdv economic, as miza mai degraba pe GU-81 sau 2XGK-71 alimentate cu un banal traf de cuptor cu microunde. Asta nu inseamna ca nu se poate incerca, daca ai timp, si eu as fi foarte curios ce s-ar obtine in acea varianta "decuplabila". Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Nu vad 4 tuburi in pictorial d-le diogenes , despre asta povestesc ... ce treaba are balunul cu acordul circuitului final ? mie nu mi-a reusit cu 4GU-50 in 28 Mhz , probabil ca nu ma pricep destul ... nu am afirmat ultimativ ca ar fi imposibil , am exprimat doar niste dubii ... daca aveti realizari pozitive pe cazul in discutie , as fi fericit sa mi le impartasiti ... si probabil si altora care urmaresc topicul ... apropo , se poate comuta anodica cu un grup de relee statice , mai usor accesibile , care nu au uzura si se pot integra la fel de bine in automatica amplificatorului . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 , gauss, nu ma "domni", ca ma simt prea batran... Daca te uiti atent in a doua poza, se vede si cel de-al 4lea tub, in spatele tuburilor 2 si 3 de pe primul rand. Deci sunt chiar 4 GU-50 acolo, dispuse "in L". Eu am realizat deja 3 asfel de amplificatoare, primele 2 fara socluri, cu tuburile lipite pe cablaj si acesta ultimul cu socluri. Toate se acorda fara probleme in 28 MHz, dupa cum se vede. "Secrete" nu am, am mai pus poze detaliate cu astfel de amplifuri, sunt dispus sa mai pun cu orice coltisor daca asta poate ajuta pe altii sa le acorde.... Discutiile astea ca "nu se poate", "nu se acorda", etc sunt deja un fel de folclor, le aud mereu in banda, si lumea nu vrea sa inteleaga ca vina este altundeva, probabil la schema adoptata. Schema folosita de mine este aceasta: http://lz2zk.com/?/homebrew/pa/ extinsa la 4 tuburi si cu alimentare anodica cu traf, nu din retea. Daca te uiti atent, pe intrare vei vedea ca se foloseste un mic traf de adaptare 1:1 pe tor de ferita (a-propos de "balun") care poate fi modificat cu 13 spire in primar si 10 in secundar, obtinand adaptarea de impedanta ok pentru 4Xgu-50 in loc de 3Xgu-50. 73 de yo6pmx Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 De ce o fi facut-o rusul numai cu 3 GU ? Din lipsa de tuburi ? ... Ma repet , ce treaba are balunul cu acordul circuitului de iesire ? Oricum , incercarile mele au fost cu multi ani in urma , n-am avut nevoie de foto pentru acord , faceam asta printre altele ca sarcina de serviciu ... n-aveam treaba cu banda si cu folclorul ... ma bucur ca stiinta a progresat ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 LZ2 e din Bulgaria... nu l-am intrebat de ce nu a pus 4 tuburi, cred ca nu tinea traful de filamente dar ma gandesc ca toti astia de mai jos n-or fi complet prosti, numai noi mai destepti....si mai am cateva albume, inclusiv cu 6XGU-50Nu am vorbit NICIODATA in postul meu despre balun "de iesire", nu stiu de unde ai scos-o... Vorbesc despre "balun" intre tranceiver si amplif, adica exact acel traf de intrare toroidal al amplifului. Am citit si eu pe net ca impedanta de intrare a unui gu-50 este 150 ohmi, deci 3 tuburi in paralel pot fi atacate direct din transceiver prin traf 1:1, cum face si bulgarul, 4 tuburi pot fi si ele atacate modificand un pic traful de intrare, dar 8 tuburi deja cred ca vor necesita ATU. Stiu ca termenul de "balun" nu este corect, dar nu schimba cu nimic datele problemei.Acuma, daca vrei tu neaparat sa ai dreptate si ultimul cuvant, asa sa fie, eu nu ma supar. Poate ca de fapt ampliful meu nu se acordeaza pe 28 MHz, ca daca s-ar acorda ar scoate 1KW... eu atat am putut sa obtin, 450 W... cu asta ma multumescSuccesuri!Marcel Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Succesuri si dvs. domnule Marcel , nu vreau sa am dreptate si ultimul cuvint ... scuze ca l-am mutat pe bulgar in Rusia ... daca vreti sa duceti discutia in zona " nu s-au pus n tuburi ca nu tinea traful ptr. filamente " , asta este ... argument care sigur va impresiona cititorii topicului ... altminteri , n-am aflat nimic nou , decit ca merge ... si am mai scris , ma bucur ca stiinta a progresat ! Cu scuze ca am aflat asa tirziu , ma duc sa pun mina pe carte ! Link spre comentariu
maxxim33 Postat Iunie 3, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2012 Eu am folosit la filtrul Pi un tor T2oo-2 care in 3,5 si 7 se preta foarte bine. De la 14 mhz in sus nu prea mai avea randament. Totusi recomand celor ce vor doar 3 si 7 acest tor si din cauza reducerii dimensiunii filtrului dar si a randamentului bun. Probabil ca sant si alte toruri care lucreaza si mai sus. Pe viitor vreau sa mai fac un amplificator cu gu50, ca se pare ca raman fara ele. Am 4 socluri si as vrea sa va intreb daca a-ti folosit cablaj imprimat la soclurile de gu50? Si daca a-ti folosit nu afecteaza temperatura lipiturile? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Da, eu am montat soclurile pe cablaj, direct pe fata placata, mai putin pinul anodului, pe care l-am indoit paralel cu soclul, spre exterior si l-am prelungit direct cu rezistorul+bonina supresorului anodic. Nu am dus anodul pe cablaj pentru a evita orice posibilitate de descarcare. Eu am si un mic ventilator de sursa de PC care ventileaza tuburile, soclul nu ajunge niciodata la temperaturi apropiate de temperatura de topire a cositorului. Nici macar la amplifurile la care am lipit direct terminalele pe placa nu am avut probleme, daramite cand mai este si soclu. Poti deci pune linistit soclurile pe cablaj, eventual mai putin pinul anodului. Link spre comentariu
maxxim33 Postat Iunie 3, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2012 Super idee cu indoirea piciorului. Eu am vazut la bulgar ca a pus soclurile direct pe textolit dar probabil ca la pinul care se alimenteaza anodica e gaura in cablaj si tras fir. Mai mult a dat jos capacele de pe tub modificand in bine capacitatea finala. Link spre comentariu
yo6pir Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Am devenit si eu LAMPAR, HI! intr-un tarziu; m-a prins microbul. Am construit primul meu amplif liniar pe tuburi, dar nu cu 2xGU50 ci cu 2xEL509. Am scos ceva putere cu ele, vreo 250W! http://www.qsl.net/yo6pir/piriana.htm Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Felicitari domnul Ovidiu ! Din ce observ pe site ul dvs, aveti ceva istorie in spate in privinta constructiilor de aparatura pt traficul radio. Foarte frumos ! Link spre comentariu
bobo_romania Postat Iunie 12, 2012 Partajează Postat Iunie 12, 2012 Cam ce putere se poate stoarce dintr-un Gu50 la aprox 600v? Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 12, 2012 Partajează Postat Iunie 12, 2012 Am vazut la cineva cam 150W cu 2 buc GU50 la vreo 700V Link spre comentariu
bobo_romania Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 Deci cam 50w se pot obtine. Super! Atat imi trebuia. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 Eu am probat prin 1990 la 1000V anodica cu 2xGU50 si " am reusit " 200W pe rezistenta de sarcina ( determinare aproximativa , cu voltmetru RF si osciloscop ) dar din pacate la probe am ars infasurarea anodica de pe trafo retea ... promit sa pun si ceva poze , candva .Constructia este modulara , sursa si amplificatorul sunt in cutii independente , conectate cu cabluri si conectoare separat pentru anodica si filamente . Trebuie sa-l gasesc printre vechiturile mele , sa-l cosmetizez si eventual sa-l pun in functiune . Pacat ca tot nu am antena cinstita ..... dar nici in 1990 nu aveam ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum