Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator liniar 2 x GU50

maxxim33

Postări Recomandate

Salut baieti, Am citit posturile de aici despre amplificatoarele cu GU50. As avea si eu o intrebare:Am doua lampi OT100 cu tot cu socluri. Le-am primit in dar de la un radioamator. Se poate adapta schema cu 2xGU50 la aceste tuburi? Ce ar trebui sa schimb tensiunea anodica, socul de anod sau altceva, ca sa mearga cu aceste tuburi. Eu nu am construit nici o schema cu tuburi pana acuma dar vreau sa incerc si asta, HI! Exista vreo schema expre' conceputa pentru OT100?Toate bune,73!Ovidiu.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Pana la urma am facut si eu un 4XGU-50 aici, ca tuburile se gaseau la discretie si relativ ieftin... A iesit binisor, zic eu, cu o putere de iesire de aprox 450W in 7 MHz, scade la 280w in 27 MHz.. Tensiunea anodica aprox 1200V, curent de placa aprox 850mA in sarcina maxima. O surpriza de proportii a fost faptul ca banalul cablu RG58 se incalzeste cand ampliful lucreaza la putere maxima..Nu am pus deloc soc de filamente.Pun cateva poze...[attachment=3]1.jpg[/attachment][attachment=2]2.jpg[/attachment][attachment=1]3.jpg[/attachment][attachment=0]9.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Si altele... nu stiu de cenu ma lasasa atasezmai mult de 3 poze... uite ca a vrut 5...[attachment=4]4.jpg[/attachment][attachment=3]5.jpg[/attachment][attachment=2]6.jpg[/attachment][attachment=1]7.jpg[/attachment][attachment=0]8.jpg[/attachment]

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu exista o schema special conceputa pentru un anumit gen de tub.

Considerentele minimale care trebuiesc luate in calcul sunt:

- pentru orice schema socul anodic trebuie sa satisfaca conditiile de a "duce" curentul

cerut de tub (tuburi), de a nu fi autorezonant in benzile de radioamatori si de a avea

o inductanta suficienta pentru a impiedica, in conjunctie cu o capacitate de filtraj de

cativa nF, curentii RF sa ajunga la celula de filtraj a condensatorilor electrolitici. Nici

una din aceste conditii nu este legata in vreun fel de tipul tubului folosit.

- pentru triode, asa cum sunt si OT100, singura configuratie posibila este cea cu grila

la masa si atac in catod. Impedanta de intrare in aceasta configuratie nu este liniara,

ca atare aceste etaje trebuiesc prevazute la intrare cu filtre Pi comutabile, avand un

factor de calitate mic, pentru fiecare banda in parte, care au rol de "volant" (flywheel effect).

Catodul se alimenteaza de la B- printr-un soc care are aceleasi cerinte ca si cel anodic.

- valorile componentelor din filtrul Pi sunt specifice fiecarui amplificator liniar in parte.

Pe aceasta pagina http://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/F ... 500eng.htm

se gaseste un exemplu de calcul.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Filtrul Pi este cat se poate de corect din pdv electric si functional.Ca nu arata asa cum suntem noi obisnuiti, e alta poveste.Despre bobine s-a mai discutat, exista niste linkuri albastre "TYK"...

Link spre comentariu

Dar acela nu este socul de filament, toroidul bobinat cu 11 spire?Si acolo in pdf figureaza doar o infasurare si de asemenea sarma de 3.5 mm pt bobinat mi se pare cam groasa

Link spre comentariu

Rolul bobinei din catod nu este de soc de filament ci de separare a tensiunii de retea fata de excitator si de carcasa aparatului(operator).Cred ca ai remarcat ca este o schema fara traf de anodica-redresare cu multiplicare.A mai abordat si in YO cineva o schema de genul asta cu 2XGI7B si a iesit foarte bine dar trebuie avut grija la izolatia fata de retea altfel este fatala.Deci bobina de pe tor are rol de "soc" catodic,bobina de adaptare fata de transceiver si separatie a retelei fata de restul schemei. Iar vis a vis de filtrul PI,nu e nici o problema ca e conectat in modul asta(in multe scheme rusesti se practica...HI).Daca nu iti place poti sa il faci clasic. Transformatorul din catod trebuie sa suporte curentul celor trei tuburi la un loc,asa ca dimensionezi si tu acolo firele. Maxim 33 a experimentat asa ceva(varianta cu traf anodic insa) si cred ca este in masura sa te lamureasca foarte bine.Succes in constructii!

Link spre comentariu

Rolul bobinei din catod nu este de soc de filament ci de separare a tensiunii de retea.

Da, stiu asta, dar in link-ul unde este prezentat amplificatorul este un pdf cu datele la bobine, printre care se numara si un toroid cu 11 spire din Cu de 3.5mmEu am presupus ca acela este socul pt filamente deoarece e cam groasa sarma folosita

Iar vis a vis de filtrul PI,nu e nici o problema ca e conectat in modul asta(in multe scheme rusesti se practica...HI).Daca nu iti place poti sa il faci clasic.

As prefera clasic, dar raman aceleasi bobinele, adica nu trebuie modificate?In legatura cu separarea de retea, in schema aceasta ar trebui sa fie o problema, dat fiind faptul ca exista acel artificiu cu relee pe alimentare?P.S : V-am trimis acum ceva timp un mesaj privat....
Link spre comentariu

La schema bulgarului nu este nici un soc catodic, Tr2 este traful de intrare, realizat de mine pe un tor infasurand 2x10 spire (sarma de difuzor bifilara). Fiind vorba de 3 tuburi, impedatnta de intrare a montajului va fi de aprox 50 ohmi si un traf 1:1 merge perfect. Iti pot spune exct si tipul torului cand ajung acasa (acum sunt la serviciu).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări