C.D. Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 (editat) Da, aici este o documentare completa pentru puterea la varf PEP : http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=191 Putem vorbi de PEP doar in fonie datorita multitudinii de componente spectrale, deoarece spectrul vocal aplicat in microfon este larg. Poate fi relativ uniformizat cu un compresor de dinamica pentru microfon, asa cum bine preciza si nanopico. In fonie raportul PEP/ putere medie este de 10 :1 fara utilizarea unui compresor de dinamica la microfon. Desigur depinde si de calitatea microfonului si de vocea operatorului, daca este barbat sau femeie, adolescent sau adult. Editat Iunie 23, 2016 de cristiand02 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 (editat) Interesant articolul, nu il cunosteam. Acum inteleg de ce ex-sovieticii refuza sistematic sa vorbeasca de puteri PEP la amplificatoarele lor, in timp ce chinezii le invoca tot mereu... Tot ei erau cu 1200W PMPO din difuzoare de 0,25W RMS. Deh, epoca "international" Editat Iunie 23, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 Nu stiu cat este de bine sau nu dar am facut primele probe cu amplificatorul 3XGU50.Alimentare anodica in gol in jur de 1000V, fara dublare, fara triplare, clasic, punte cu 8 diode RL207 decuplate cu cate 2,2nF iar filtrajul general undeva in jur de 55uF. Curent de repaus la toate trei tuburile 23-25mA, in sarcina tensiunea anodica in jur de 890-900V iar curentul undeva in jurul valorii de 370mA. La atac de 10W FM am obtinut la iesire 165W in banda de 27MHz. Am facut probele in banda de 27MHz deoarece am un transceiver care scoate AM-FM in jur de 10W iar in SSB in jur de 21W. Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 Am tinut in emisie cca 1min la prima proba sa vad daca se incalzeste sau pocneste ceva dupa care la a doua proba l-am tinut cca 6min. Totul vad ca se comporta ok, tuburile se albastresc in emisie, socul anodic nu se incalzeste (este facut de fabrica pe calit, cu vreo 6 galeti sau 7 cu sarma de 0,35, RFC-ul din catozi vad ca rezista, este bobinat pe trei randuri de galeti si are un bobinaj impletit cumva, sarma multifilara de radiofrecventa izolata in bumbac mov cam de 0,30 cred ca este. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 Parerea mea ca esti pe varianta buna dupa rezultatele obtinute.La primele teste au aparut descarcari interne in tuburi? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2016 Partajează Postat Iunie 27, 2016 (editat) La 900 V nu descarca. 1KV e in catalog... omul e sub specificatii... PS. 160W pentru atac de 10 e ok. Editat Iunie 27, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 (editat) Parerea mea ca esti pe varianta buna dupa rezultatele obtinute.La primele teste au aparut descarcari interne in tuburi? Nu descarca absolut nimic, se comporta foarte bine. O sa incerc sa atac la intrare cu 35W in toate benzile sa vad cu cat se majoreaza puterea la iesire si daca sunt diferente de putere intre benzi. In benzile de 26, 27, 28 nu am vazut nici o diferenta de putere. Singura chestie ce a pocnit a fost multimetrul meu pe scala de 1000V, l-am lasat conectat pe anodica sa vad cat de mare este diferenta intre mers in gol si mers in sarcina dar se pare ca nu a avut noroc. Trebuie sa-mi cumpar unul cu ac, classic, cam dupa 15 sec. a pocnit, scria si in manual pe 1000V maxim 10 sec. timp de masura. Editat Iunie 28, 2016 de cocojambo68 Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 (editat) Buna seara, Sa nu-mi sariti in cap ca nu se poate sau ca nu-i adevarat dar in aceasta seara am atacat etajul final cu 35W la intrare si am obtinut aproape 400W pe sarcina artificiala. Inca nu am probat pe antena verticala (este pentru banda de 14MHz) dar in weekend voi proba live si voi vedea ce va iesi. Diferentele de putere intre benzi sunt nesemnificative de doar cativa zeci de wati. In practica am vazut ca, daca etajul final este acordat foarte bine in mijlocul benzii in care lucrezi puterea spre capetele benzii scade foarte putin si cum eu sunt un pic mai cu fixuri ca sa zic asa si refac acordul pentru putere maxima exact unde ma aflu cu transceiverul nu prea exista diferente. In weekend voi ataca cu 100W finalul sa vad ce va iesi. Deja se vad lampile un pic mai rosii la culoare, probabil ca nu-i bine pentru ele dar am facut acest final mai mult din curiozitate si tot in weekend ma voi apuca de finalul cu 4 bucati 811. Iar pentru cei care zic ca antena tunerul este un plici sau un mintitor de antene se insala deoarece este foarte greu cu o antenna sa acoperi o banda intreaga cu acelasi randament. Eu personal folosesc 4 antene si niciodata nu sunt multumit de ele, antena face cel putin 90% din treaba, parerea mea. O seara buna va doresc in continuare Editat Iunie 28, 2016 de cocojambo68 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 Daca citeai topicul pe la paginile 6-8, vedeai ca se poate... Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 Poate ca ai dreptate, nu am citit de ce sa nu recunosc dar mai bine incerc practic si vad exact ce iese, poate ca nu voi folosi acest amplificator decat rareori, mai mult curiozitatea ma impins sa-l construiesc la fel cum abia astept sa vad ce va iesi din cel cu 4X811. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 Pai de ce sa nu-l folosesti? Ar fi pacat, ampliful e foarte OK si GU-50 sunt niste lampi decente, pretul nu e mare. Sa stii ca nu se uzeaza prea repede, eu in 3 ani am schimbat un singur set de tuburi si l-am folosit foarte mult. Am abandonat GU-50 abia mai tarziu, cand am descoperit GK-71 si ulterior GU-81. Dar si acum la qth-ul de vacanta folosesc 3XGU-50 si isi face treaba cu brio. In ceea ce priveste 4X811, iarasi sunt convins ca va fi un amplificator bun. Personal, eu evit mai noou sa pun tuburi in paralel, cresc capacitatile parazite iar amplificarile tuburilor nu vor fi niciodata egale, astfel incat un tub va "trage" mai tare decat celelalte... Prefer un singur tub de putere mai mare. Dar e doar o preferinta, sunt multe amplificatoare industriale cu tuburi in paralel. Oricum, eu te felicit sincer pentru performantele obtinute cu GU-50 si sa tii de la mine ca nu multi ham-i YO au reusit sa scoata asemenea puteri din GU-50. Acestia sunt de altfel si cei care decid ca "asa ceva nu se poate" Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 (editat) Cum am scris mai sus, curiozitatea m-a impins mai mult sa-l construiesc, am si tuburi cu care scoti asemenea puteri cu unul singur sau chiar mai mari dar pasiunea nu are limite. Vreau sa spun ca daca te uiti atent la poze unul din tuburi nu are soclu din calit, este construit pe cablaj cu niste pini homemade din sarma monofilara de 0,5mm infasurate pe un burghiu de 0,6mm si cositorite spirele la final si surpriza functioneaza si chiar ok. In RF am invatat multe de la un bun coleg cu foarte multi ani mai mare ca mine, YO3AM dar care nu mai lucreaza si nu mai are nici indicativul. In primul rand trasee scurte si rigide de obicei din fir blank din cupru, evitat paralelisme, decuplari la masa cat mai multe. La tensiuni mari nu sunt necesare filtraje exagerate, cand se lucreaza cu grille ecran de obicei stabilizate, cam astea sunt reguli de baza la tuburi si nu in ultimul rand sa-ti placa ceea ce faci. Editat Iunie 28, 2016 de cocojambo68 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 28, 2016 Partajează Postat Iunie 28, 2016 Eu pentru GU-50 si GU-19 foloseam "socluri" pe cablaj folosind pini recuperati dein surse ATX, conectorul acela care merge la placa de baza, orificiul central intra perfect pe pinii de la GU-50. Pentru GK-71 si GU-81M folosesc cleme de alama cu doua suruburi, de la magazinele de materiale electrice... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 (editat) Desi stiam de acest fenomen(al radiatiei de rf de catre anod in mod direct)nu credeam sa fie atat de pronuntat!Concret al treilea tub din amplificatorul meu produce mai multa putere decat toate tuburile la un loc .Mai mult, orice tub montat in soclul celui de al treilea tub se invioreaza subit si scoate putere cat cuprinde...realitatea este de fapt alta:andoul celui de al treilea tub este aproape(cam 5cm) fizic de circuitul de masura,circuit care este influentat in mod direct de radiatia anodului.Am observat acest lucru atunci cand am dat jos ecranele de metal de la tuburi,ca sa fie racirea mai buna,pentru cand voi monta carcasa;in final ecranele metalice au ajuns la loc si folosesc amplificatorul fara carcasa,pentru o racire corecta.Asta ar putea sa fie o cauza pentru care se scot puteri mari din amplificatoare care nu au cum sa faca lucrul acesta. ..de fapt masuratorile sunt viciate de diferite aspecte constructive! Editat Iulie 27, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iulie 29, 2016 Partajează Postat Iulie 29, 2016 Da, nu stiu ce sa zic dar in primul rand dupa poza prezentata vad o neregula in constructia amplificatorului din start. Vad mufa Out foarte aproape de unul din tuburile finale. In mod normal mufa Out trebuia sa fie la iesirea filtrului pi. Eu personal am evitat sa folosesc la legaturi cabluri coaxiale deoarece au capacitate, toate legaturile intre tuburi le-am facut cu fire emailate de 1,5mm si am evitat paralelismul intre ele. Doar la mufa In si Out am folosit coaxial, in rest numai fire simple, blanc. Relee direct pe mufe cum se vede si in poze si nu am avut nici o problema. Am incercat amplificatorul pe rand cu cate un tub scos si refacut acordul de fiecare data si puterea se imparte in mod egal. Am incercat asta fiindca am vrut sa vad daca toate tuburile lucreaza cat de cat in mod egal, nu sa traga pe unul mai tare si pe altul nu. Si inca ceva, eu am ecranat releele cu o banda metalica, in fapt este vorba chiar de colierul care le sustine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum