nea_bobina Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 (editat) Buna dimineata, leon. Site-ul de la YO3KXL este realizat si mentinut de YO3FHM, sustinut de colectivul ce se poate regasi in lista membrilor. Istoricul statiei YO3KXL e publicat pe prima pagina, asa ca se poate citi acolo. Printre ei, ma numar si eu. Activitatea de la YO3KXL este exclusiv benevola si din dorinta de a contribui fara nici o pretentie la miscarea de radioamatorism din YO. Nu suntem afiliati, nu ne vom afilia in nici o asociatie de profil si nici nu vom incerca sa cream vreuna paralela. Ne consideram un mic grup liber si atat. Referitor la amplificatoare liniare de putere, nu-ti pot oferi foarte multe sfaturi, experienta mea este limitata. As indrazni sa-ti spun ca atacul grilei se poate face cu circuit acordat (caz in care prin aceasta este absorbita si capacitatea de intrare a tubului), sau de banda larga - prin transformator sau prin atenuator rezistiv. Ultima solutie nu am experiementat-o, am vazut ca se practica la amplificatoarele de mare putere, oferind o solutie comoda pentru obtinerea unui VSWR relativ constant in intrare cu pretul obtinerii unui mic ... resou ) Circuitul acordat se foloseste de obicei atunci cand tubul final e excitat de un alt tub (cazul tipic 12BY7A + 2x6146 regasit prin variantele vechi de transceivere de genul TS530, FT101ZD, etc.). Tubul trebuie excitat in tensiune, pentru a scoate putere. De aceea are nevoie de excursie mare de tensiune in intrare, excursie care e mai usor de obtinut cu ajutorul altui tub (alimentat dintr-o sursa de tensiune in jurul a 100-300V). Pentru a utiliza tranzistori, e nevoie de artificii care sa ridice tensiunea obtinuta la iesirea etajului respectiv - o solutie convenabila fiind transformatorul ridicator (de exemplu, UNUN 1:4 sau cu alt raport de transformare). Desigur, ar trebui determinata impedanta de intrare a grilei tubului (pe o zona extinsa de frecvente) pentru a afla ce sarcina va vedea secundarul transformatorului respectiv si astfel, sa stii ce excursie de tensiune vei putea asigura in definitiv pe grila tubului final. Chestiunea cu aflarea impedantei e destul de delicata, e nevoie de echipamente mai complexe si o serie de determinari (dar nu imposibil de realizat) si de aceea, majoritatea montajelor de acest tip apeleaza la metode directe, cum ar fi excitatia cu un tub prefinal si circuite acordate, sau excitatia directa pe o sarcina rezistiva nereactiva. YO3FHM munceste la un emitator cu un tub vechi, RL12P35, vezi articolul inceput aici. Din cate stiu, se straduie sa realizeze un etaj cu tranzistor si transformator ridicator cu care sa excite in conditii adecvate tubul respectiv. S-ar putea sa ma vad cu el prin week-end si sa-l mai intreb in ce stadiu se afla, iar daca va avea noutati, le va publica. Ce vreau sa-ti spun e ca daca rezultatele lui te vor ajuta, va fi bucuros sa le impartaseasca, dar pana atunci, cred ca cel mai bine ar fi sa incepi prin a confectiona sursele de alimentare si partea mecanica (inspirandu-te si din realizarile celorlalti colegi). Asta o sa-ti manance ceva timp si pana atunci, poate vor fi si altii care sa-ti mai ofere sfaturi, etc. Tot cu titlu orientativ si fara a incerca sa impun parerea pe care o exprim, as spune ca sursa de alimentare pe care vrei s-o construiesti ar putea depinde si de puterea pe care vrei s-o obtii la iesire. Daca te multumesti cu 50-100W, atunci cred ca nu merita sa tintesti spre transformatoare separate si ca poti face toate infasurarile necesare pe unul singur, dar care sa aiba o sectiune mai serioasa, intre 15 si 20cmp. 1-2 insfasurari pentru tensiune anodica, 1 infasurare ptr stabilizatorul tensiunii ptr grila ecran, 1 infasurare ptr negativare si 1-2 infasurari pentru filamente. De ce 1-2 infasurari? Pai ar fi mai util sa ai 2 infasurari de 6.3V, ca sa poti alimenta si tuburi cu filamente la 6.3V, hi . Pentru anodica, am sugerat 2 infasurari separate, ca sa poti folosi si tensiuni mai mici. De exemplu, 2 infasurari de 360V AC / 250mA. Cu una singura, ai putea asigura aprox. 500V DC, un bun start pentru proba de inceput a unui final, apoi sa te duci mai sus si sa inseriezi infasurarile ptr a obtine 1KV. Redresara cu dublare de tensiune e o solutie de compromis (eu o privesc ca "varianta de buget", adica atunci cand nu ai altceva la dispozitie) si sincer, n-am folosit-o. Pentru puteri mai mari, eu as merge pe trafo separat ptr filamente si trafo separate pentru celelalte tensiuni. Pentru grila ecran, nu ai nevoie de mai mult de 300V, uzual 200-250V. O infasurare de 215V AC / 30mA ar fi de ajuns, iar dupa ea poti construi un stabilizator cu tranzistori. Iti pot oferi o schema pe care am construit-o si pe care o utilizez in vederea alimentarii anodice a unui receptor, la care poti varia si tensiunea de iesire si de asemenea, este si protejata la scurtcircuit. Stabul e de tip serie, dar dispun si de o configuratie paralel, in cazul in care ai vrea sa folosesti tuburi de tip tetroda. Negativarea o poti obtine din niste simple diode Zenner si un semireglabil de reglaj, sau tot cu ajutorul unui stabilizator cu tranzistor serie, doar ca trebuie atentie la montarea acestuia. Din semireglabil dozezi nivelul negativarii si astfel aduci tubul in zona de lucru dorita (stabilesti curentul de repaus in functie de clasa in care vrei sa-l operezi). Dpdv didactic, eu as cauta solutii pentru a afisa curentul anodic separat. Daca citesti in catod, e o metoda buna de protectie, dar prin catod se scurge suma tuturor curentilor care circula prin tub. Evident, la GU50, G1 nu trage curent, asa ca mai ramane doar G2. Daca masori cat trage G2 in mod normal, atunci poti pune un instrument doar in catod si faci diferenta. Dar daca vrei sa stii SIGUR doar valoarea curentului anodic, atunci trebuie circuit separat pentru asta. Ar fi bine ca dupa ce construiesti cutia, sa pui un sistem care sa taie alimentarea anodica atunci cand demontezi capacul, pentru protectie suplimentara. Un indicator al prezentei tensiunii de negativare e si el util, zic eu. Evident, un acometru care sa-ti arate RF-ul pe iesire, ar trebui sa existe. Dupa gustul meu, ar fi unul separat de cel pentru curentul anodic, asta ca sa vezi permanent cum se misca la acordul tancului final. Si ca o ultima recomandare, incearca sa nu uiti tubul fara sarcina la iesire. Chiar daca GU50 e unul foarte robust, e mai bine sa-l ierti de astfel de regimuri. Am avut ocazia sa vad 2 tuburi 6146 dintr-un transceiver TS530, cu sticla topita ! YO3FHM le-a facut si poze! Ceilalti colegi te mai pot sfatui suplimentar, mai ales cei care pe domeniul amplificatoarelor RF cu tuburi, au experienta practica indelungata. Site-ul lui PA0FRI poate fi de un real folos. Mai sunt si altele, dar daca te apuci sa le studiezi si nu cunosti anumite principii, risti sa te iei cu mainile de cap si sa nu mai faci nimic, intrucat de multe ori informatiile din surse diferite se pot bate cap in cap, hi. (exemplu - vezi informatiile prezentate de AG6K si W8JI pe site-urile lor. Sau mai curand, "Near perfect amplifier" si "Vacuum tubes" , hi hi). Am vrut doar sa-ti arat si ambele fete ale monedei, dar nu e cazul sa intri in fibrilatie datorita articolelor de mai sus. Pentru ceea ce vrei sa faci (ceva cu GU50), nu e cazul de atata agitatie ! Bafta si spor la sarmareala! Editat Ianuarie 27, 2015 de nea_bobina Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Uite si o schema practica pentru tensiunile stabilizate depre care vorbeam; pe care eu o folosesc de aproape un an in amplificatorul meu cu GK-71 fara sa se fi defectat vreodata.Trebuie doar grija la alegerea curentului prin diodele zenner,care sa fie maxim 70%din cel nominal. Link spre comentariu
Vizitator yo8ryb Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Salut! ...off topic... ....restul schemei...performante? Am si eu doua Gk71, si cand vad cat de saritoare-i lumea...parca-mi vine pofta de mesterit...hi! Multumesc! 73 de Claudiu! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Salut! ...off topic... ....restul schemei...performante? Am si eu doua Gk71, si cand vad cat de saritoare-i lumea...parca-mi vine pofta de mesterit...hi! Multumesc! 73 de Claudiu! Sal.Am postat doar alimentarile stabilizate ca omul sa aiba un punct de reper in ceea ce vrea sa faca,fiind oarecum similare si pentru alte tuburi,binenteles cu modificarile de rigoare,fiecare tub are alimentari specifice;topicul fiind pentru GU50 ma limitez la atat pentru a nu fi offtopic...restul,daca prezinta interes,pot sa deschid un topic anume pentru GK-71 cu mai multe info si date de constructie. Link spre comentariu
leon01 Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 Sal.Am postat doar alimentarile stabilizate ca omul sa aiba un punct de reper in ceea ce vrea sa faca,fiind oarecum similare si pentru alte tuburi,binenteles cu modificarile de rigoare,fiecare tub are alimentari specifice;topicul fiind pentru GU50 ma limitez la atat pentru a nu fi offtopic...restul,daca prezinta interes,pot sa deschid un topic anume pentru GK-71 cu mai multe info si date de constructie. Sigur ca prezinta interes . Am gasit pe un site la un pret convenabil pe langa GU 50 si GK 71 .Saptamana aceasta astept sa mi le trimita. GU 50 vor fi pentru finalul de zi cu zi iar Gk 71 pentru un viitor liniar . Asi zice ca este un pas firesc spre progres ,apoi culminand cu GU 81 pe care le-am vazut functionand acum mai bine de 20 de ani pe autostatie . Ar mai fi de subliniat enigma subiecelor de radiotehnica de la clasa I-a , ca sa fie bine si sa nu cadem in abatere (eu locuiesc la mai putin de 15 km de aerodrom ) . Asta pentru ca tot m-am pus cu burta pe carte . Bineineles ca vor fi alte topicuri . Si astfel se desprinde o concluzie , asi zice fireasca . Editarea unei carti romanesti despre radioamatorism cu teoria necesara si completa , apoi acel subiect de care fug toti si anume pozitionarile mecanice si solutii ingenioase de realizare a asamblarilor si scalelor .. etc .Apoi tratat cu seriozitate subiectul antene , si nu saltul vazut ca se face direct catre multibanduri si yagi ca mai apoi totul moare si se ofileste din lipsa spatiului , ca nu e asa. De exemplu end feed-ul care realizat simplu, simetric , pus seara pe doi scripeti intre blocuri pe un fir de nailon de undita si retrasa dupa ce termini , da rezultate mai bune decat altele de bani multi si cu nume bombastice ( vezi mai ales reclama furibunda in cb , unde intr-un targ din Buzau un targovet stranuta litere si cifre despre antene cb si din care mi-am facut un dusman numai cu doua sarme din gard un pic de nailon de undita si un patent in mai putin de 10 minute ) . Sau pe doi scripeti din cei mici de 30 - 40 mm se pun doua fire de nailon de undita si seara se pun colturile la un delta loop intre doua blocuri. Si nici vecinii nu se mai plang de interferente cand nu e cazul , pentru ca le arati ca nu e intinsa antena , sau pui alta de alta banda . Iar daca se da unul drept alfa dog taie nailonul si nu antena. Si uite asa sa nu ne mai resemnam seara ca ne acopera ba unii ba altii pentru ca ase poate . Stie el Marconi de ce... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2015 Partajează Postat Ianuarie 28, 2015 http://f1frv.free.fr/ un site interesant,pentru o edificare mai buna privind constructiile de amp. si nu numai. Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Salut, Am si eu cateva intrebari legate de un amplificator cu GU50, am inceput unul cu 3XGU50 dupa schema lui UA3AIC. Sunt in faza de probe si teste cu el, am sa atasez si cateva poze in cursul zilei de azi. Transformatorul pentru anodica are 690V la un curent de 450mA, din acest motiv am ales varianta cu 3GU, acelasi traf imi debiteaza si 12,6V cu 6A pentru filament. Am mai folosit un traf de 2X9V (cam maricel ca gabarit si curent dar nu am avut altul disponibil) pentru partea de comenzi deoarece am relee cu bobina la 24V (cele de intrare - iesire si cel pentru anodica). Am folosit relee Omron la intrare - iesire montate chiar deasupra mufelor, un releu pentru anodica si alte trei relee cu bobina la 12V pe modulul de vox respectiv st-by, am,fm - ssb iar al treilea comanda cele doua de la intrare - iesire. Voxul l-am facut dupa schema de la Zetagi BV135. Primul condensator variabil este cu distanta de 2,5mm si are 210pf iar cel de pe iesire are 900pf cu distanta de 1mm. Bobina si comutatorul provin dintr-un emitator mai vechi si sunt pe calit. Comutatorul are 14 pozitii iar sarma folosita la bobina are 1,2mm argintata. Prima intrebare este legata de atacul tuburilor, cu cati wati atacati la intrare in mod normal? A doua intrebare, cu cati wati se poate ataca minim si cu cati wati maxim? Va multumesc Link spre comentariu
C.D. Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Vedeti aici la pagina 7, dupa YO8AKA, poate fi excitat cu nivel QRP. http://blog.copcea.ro/files/tehnium/revista/9801.pdf Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Multumesc pentru raspuns. Cam asa arata amplificatorul rf: Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 (editat) Vedeti aici la pagina 7, dupa YO8AKA, poate fi excitat cu nivel QRP. http://blog.copcea.ro/files/tehnium/revista/9801.pdf Confirm ...la atac de 100mW se obtin aprx.180W utili cu trei gu50 alimentate la 950v la anod si 310v la g2.De la ~3w in sus,atac, apar probleme in privinta liniaritatii amplificatorului.Varianta asta de amplificator lucreaza superb. Editat Iunie 20, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
cocojambo68 Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 Din pacate schema aleasa de mine este cu atac in catod dar cu grilele la masa. Am cateva transceivere care au cam 10W am/fm si 21W ssb. O sa incerc schema cu cele doua rezistente de 68 si 180 ohmi ca la Zetagi. Problema insa este alta deoarece mai am un transceiver pentru toate benzile de radioamatori care scoate in jur de 30-35W iar un altul care scoate in jur de 80-100W in functie de banda si nu au putere reglabila. O sa finalizez acest amplificator in cateva zile si o sa ma apuc de un altul cu 4x811 la care deja mi-a sosit traful toroidal pentru filament (6,3V/20A), tuburile le am, condensatorii variabili au sosit, traful de anodica 1500V/1A a sosit decat timp liber sa ma ocup de el mai trebuie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2016 Partajează Postat Iunie 20, 2016 (editat) Cu o astfel de alimentare pot sa spun de pe acum ca amplificatorul o sa lucreze cu adevarat liniar (asa se alimenteaza un amplificator adevarat)felicitari si spor la treaba,73!Totusi nu uita de antena...sa fie ceea ce trebuie... Editat Iunie 20, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
C.D. Postat Iunie 21, 2016 Partajează Postat Iunie 21, 2016 (editat) Liniaritatea variantei lui YO8AKA poate fi imbunatatita prin amplasarea unei rezistente (TO220 cu radiator) de 100 ohmi/50W chiar pe intrarea de RF emisie, excitatia liniarului. Astfel se mentine liniaritatea pana la 20W nivel de excitatie, si o putere de iesire in jur de 250-300W (peste 1KW PEP) cu Ua = 1200V (un pic peste datele de catalog ale lui GU50 - dar merge foarte bine totusi cu scurtarea numarului orelor de viata a lampilor) Editat Iunie 21, 2016 de cristiand02 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 21, 2016 Partajează Postat Iunie 21, 2016 Mi se pare cam mare PEP-ul acela... Eu stiam ca puterea medie e cam 60% din PEP, adica 1KW PEP e cam 600W putere medie, ceea ce ar presupune minim 4XGU-50 biciuite bine... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 23, 2016 Partajează Postat Iunie 23, 2016 Mi se pare cam mare PEP-ul acela... Eu stiam ca puterea medie e cam 60% din PEP, adica 1KW PEP e cam 600W putere medie, ceea ce ar presupune minim 4XGU-50 biciuite bine... In regim SSB puterea medie livrata sarcinii este 10-20 % din PEP. Cu ceva compresie audio sau RF se duce la 40-50%. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum